Presentem tot seguit dues eines informàtiques orientades a facilitar la presa de decisions en el disseny urbà i en els aspectes ambientals de l'arquitectura.


Delve: intel·ligència artificial per explorar ràpidament les millors opcions de desenvolupament urbà

Draft Echave-Sustaeta 419019448-image1.png

Sidewalk Labs (us la presentàrem al Butlletí núm. 34) va llençar el passat mes d'octubre Delve, una eina que utilitza la intel·ligència artificial per generar en pocs minuts milers de possibilitats de disseny per al desenvolupament urbà, basant-se en els criteris fornits per l'usuari, com ara pressupost, ubicació i dimensions, i oferint els resultats en forma de classificació segons llur idoneïtat. Delve se serveix de l'aprenentatge automàtic o machine learning, de manera que l'eina aprèn i és capaç de millorar i afinar els seus resultats a partir de les experiències anteriors.

Al començament del procés, l'usuari ha de subministrar la informació del projecte, amb dades com ara les superfícies dedicades a cada ús, les restriccions presents, per exemple en termes d'alçades màximes, i els resultats prioritaris que vol obtenir, posem per cas el cost màxim. A partir d'aquí, Delve genera les seves propostes, amb informació detallada sobre com cadascuna d'elles s'ajusta a les necessitats de l'usuari, i les presenta en forma de rànquing per facilitar l'elecció final.

Segons els seus creadors, el que diferencia Delve d'altres eines semblants és la seva capacitat de prendre en consideració elements relatius a la qualitat de vida, com ara la caminabilitat fins als equipaments que hi hagi d'haver a la zona, les vistes, els espais oberts o les hores de llum solar que cada unitat residencial podrà rebre amb cada opció (més que no pas les dels edificis sencers), de manera que els materials es puguin triar conseqüentment.

Delve també ofereix als usuaris la possibilitat d'actualitzar la informació i els paràmetres del projecte i introduir canvis a l'esquema general del pla: gràcies a la computació en núvol els resultats de les modificacions es generen ràpidament. Es fa possible, doncs, afinar el disseny urbà perquè s'ajusti completament a les necessitats de qui l'hagi encarregat, i fer-ho de manera àgil, en qüestió de minuts en lloc de setmanes.

El programari també ofereix als seus usuaris i clients models financers i previsions de requeriments energètics: aquesta darrera utilitat s'actualitza constantment de manera que sempre es puguin aconseguir els nivells òptims d'eficiència energètica que ajudin a assolir els objectius de sostenibilitat desitjats.

D'altra banda, Delve pot començar a utilitzar-se en qualsevol punt del procés de disseny urbà: tant és que es tracti de l'elecció inicial del millor indret, com de plantejar alternatives a un desenvolupament ja existent i consolidat.


Draft Echave-Sustaeta 419019448-image2.png

Exemple d'ús de Delve: un projecte d'habitatges de lloguer prop de Londres va veure millorats tots els seus paràmetres: a l'esquerra, el projecte inicial; a la dreta, la proposta optimitzada; a baix, els guanys aconseguits en tots els aspectes requerits (© Delve)


FCBS Carbon: ajuda per construir edificis carbònicament neutres

Draft Echave-Sustaeta 419019448-image3.jpeg

FCBS Carbon és una eina gratuïta desenvolupada per Feilden Clegg Bradley Studios per ajudar els arquitectes a calcular i reduir les emissions carbòniques previstes per a tot el cicle de vida dels edificis projectats: l'empremta carbònica dels materials, la construcció, el manteniment i la demolició. Els usuaris de l'eina poden alterar les dades introduïdes al programa per comparar diferents elements i materials d'edificació, identificar les alternatives més sostenibles i avaluar les compensacions de CO2 necessàries per assolir la neutralitat carbònica.

Feilden Clegg Bradley Studios ha desenvolupat aquesta eina en consonància amb el seu compromís amb la iniciativa Architects Declare, on arquitectes del Regne Unit fan una crida perquè el sector contribueixi a alleujar la crisi climàtica i de biodiversitat que pateix el planeta. L'estudi també espera que gràcies a aquesta eina les companyies britàniques puguin assolir els objectius del RIBA 2030 Climate Challenge, que reclama que per a 2030 tots els edificis nous i renovats hagin aconseguit la neutralitat carbònica en tot el seu cicle de vida. I precisament per facilitar l'accés al coneixement disponible sobre la matèria, l'estudi ha optat per oferir la seva eina de manera gratuïta i oberta.

El desenvolupament de FCBS Carbon s'ha dut a terme amb dades estandarditzades i índexs de referència, de manera que les empreses del sector puguin explorar variables complexes de disseny sense la càrrega d'haver de calcular de bell nou tots els costos de materials per a cada variant.


Draft Echave-Sustaeta 419019448-image4.jpeg

Carboni incorporat i comparació amb els objectius del RIBA 2030 Climate Challenge


Els càlculs es duen a terme a partir de les dades que ofereix la ICE Database (The Inventory of Carbon and Energy) sobre el carboni i l'energia incorporats en els materials de construcció, i també a partir de les declaracions ambientals dels productes, verificades independentment pels organismes de certificació. Per contextualitzar els resultats obtinguts, es comparen amb els objectius del RIBA 2030 Challenge (esmentat abans) i amb altres índexs de referència emprats pel sector de l'energia.

L'eina permet considerar possibles maneres de compensar les emissions carbòniques d'un edifici amb procediments com ara la reutilització dels seus materials o amb elements de captura carbònica i de generació local d'energia renovable.

Podreu accedir a la calculadora d'emissions FCBS Carbon des del vincle que trobareu més avall.


Draft Echave-Sustaeta 419019448-image5.jpeg

Draft Echave-Sustaeta 419019448-image6.jpeg

Exemple de fulls amb els resultats dels càlculs de FCBS Carbon: a partir de dades introduïdes per l'usuari, com ara dimensions, finalitat i materials de l'edifici, els fulls presenten una predicció de l'empremta carbònica total de l'edifici durant una vida útil establerta en seixanta anys


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.

Per saber-ne més: Delve, FCBS Carbon.

Informació relacionada

Delve

FCBS Carbon

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/12/20
Presentat el 21/12/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació estratègica territorial

Avaluació ambiental

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes de suport a la construcció d'infraestructures

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Processos de nova urbanització

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0