A finals de setembre de 2020 es va presentar un projecte de col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) per desenvolupar un sistema de mesura ràpida de la qualitat de les aigües de bany d’acord amb els indicadors microbiològics regulats a la normativa vigent (estatal i europea). El projecte s’estendrà fins el 2023.


Draft Echave-Sustaeta 819681243-image1.jpeg

L’objectiu

L’objectiu és millorar i agilitzar la presa de decisions quan es produeixen episodis de possible contaminació puntual de l’aigua de les platges i de les zones de bany en general. La possible contaminació pot derivar-se de:

  • Abocaments de curta durada després d’episodis de pluges
  • Arrossegament d’aigües d’escorrentia i de clavegueram a mar
  • Fonts puntuals de contaminació. Avaries en sistemes i instal·lacions de sanejament.

El sistema s’enfocarà a detectar i monitoritzar els microorganismes indicadors de possible contaminació fecal establerts a la normativa estatal i europea vigent (Enterococs intestinals i Escherichia coli) amb uns temps de resposta molt menors als mètodes de cultius habituals emprats fins al moment. Aquesta immediatesa, d’unes poques hores, ha de permetre obtenir resultats i prendre decisions al respecte de la gestió de les zones de bany i la seva seguretat sanitària de manera molt més àgil i efectiva.

D’altra banda, malgrat que no es tracti pròpiament de contaminació, també es preveu integrar-hi un sistema de monitorització de la presència de fitoplàncton. A l’estiu, és habitual que proliferi i es produeixi alguna floració de fitoplàncton a determinades platges (zones tancades, amb poc onatge i amb temperatures elevades). En general, aquests episodis no són nocius per als banyistes, i només canvien la coloració de l’aigua. Tanmateix, el projecte també permetrà analitzar in situ i de forma ràpida les concentracions de fitoplàncton responsables d’aquest fenomen.

Draft Echave-Sustaeta 819681243-image2.jpeg

Les novetats

Actualment es mesura la qualitat microbiològica de l’aigua de bany agafant les mostres des de punts de control predeterminats, i els resultats s’obtenen entre 24 i 48 hores després. Amb el nou sistema, els punts de control podran ser llocs variables, i el resultat es podrà obtenir en el mateix lloc de la presa de mostres, i en unes poques hores (menys de 3). La presa de decisions podrà ser molt més àgil i efectiva per als gestors de les zones de bany, i hi haurà més seguretat per als banyistes.

Autors

Redactat per: Antoni Munné i Júlia Rubert i Tayà

Per saber-ne més: Antoni Munné

Back to Top

Informació del document

Publicat a 02/12/20
Presentat el 02/12/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat de les aigües

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0