És força habitual utilitzar mol·luscs bivalves com a indicadors de la qualitat de les aigües i per tant de la bona salut dels ecosistemes aquàtics. Anant un pas més enllà, una companyia polonesa proposa de fer-los servir com a vigilants de la qualitat de les aigües destinades al consum humà, al servei de les empreses distribuïdores d’aigua potable.


Bivalves d'aigua dolça asseguren la qualitat de l’aigua de boca a tot Polònia

Draft Echave-Sustaeta 721891379-image1.jpeg

PROTE és una empresa polonesa de tecnologies ambientals que entre d'altres productes ha creat el sistema SYMBIO, dedicat al control i seguiment biològic mitjançant bivalves de la qualitat de l'aigua de boca en moltes ciutats de Polònia: prop de deu milions d'habitants del país es beneficien ja de la tecnologia SYMBIO.


Draft Echave-Sustaeta 721891379-image2.jpeg

Punts verds: implantacions de SYMBIO a Polònia, concentrades especialment a la zona de Silèsia, nucli industrial del país, a Poznań, on hi ha la seu de PROTE, i a Varsòvia i la seva rodalia (dades de maig de 2020, segons la web de la companyia). També algunes empreses privades han adoptat el sistema, com la cervesera Żywiec, de la ciutat silesiana homònima (© PROTE Technologie dla Środowiska, Sp z o.o.)


Segons PROTE, es tracta de l'únic sistema de monitoratge biològic per a la captació d'aigua que funciona de manera totalment automatitzada, sense necessitat d'intervenció directa: SYMBIO permet el control remot i en temps real de la qualitat de l'aigua captada, amb obtenció de dades cada segon.

Aquesta tecnologia vol ser un complement d’altres sistemes, com els sensors electrònics i les preses de mostres, i reposa en el comportament dels bivalves: com que s'alimenten per filtració, aquests organismes són altament sensibles a la presència de substàncies tòxiques a l'aigua, i tanquen les seves valves tan bon punt en detecten. Constitueixen doncs un mètode ràpid i inequívoc per constatar canvi significatius i sobtats en la qualitat de les aigües, i permeten l'adopció immediata d'accions correctores en situacions de contaminació.

A més, el conjunt del sistema de seguiment i control té un cost baix, i PROTE ofereix als proveïdors d'aigua la possibilitat d'establir fórmules de col·laboració a mida, així com de períodes de prova trimestrals.

SYMBIO fa ús del bivalve Unio tumidus, d'aigua dolça, força abundant a gran part d'Europa –tret del sud i l'oest del continent. Segons els responsables d'aquesta actuació, la utilització de mol·luscs com a bioindicadors és més compassiva que no pas la de peixos, ja que aquests es veuen sotmesos a contacte directe amb les aigües pol·luïdes, mentre que els bivalves se'n poden aïllar.

Aquest mol·lusc, a més de la seva ràpida reacció a la pol·lució, ofereix també l'avantatge de viure sèssil, de manera que les seves reaccions es poden observar fàcilment, en condicions semblants a les de laboratori, com s’explica més avall.

Cal assenyalar, malgrat els avantatges del sistema, que naturalment el tancament de valves d'Unio tumidus no pot informar ni de la natura, ni de l'extensió, ni de les concentracions de la pol·lució detectada; senzillament fa que s'activin senyals d'alarma lluminosos i sonors als panells de control remot, i eventualment fa que se n'enviïn també a les adreces de correu electrònic o als telèfons mòbils designats.


Draft Echave-Sustaeta 721891379-image3.jpeg

Un exemplar d'Unio tumidus. A notar, el dispositiu d'avís de tancament de valves, amb molla i polsador d’alarma (© PROTE Technologie dla Środowiska, Sp z o.o.)


En primer lloc, els mol·luscs han de passar un període d'aclimatació al seu nou emplaçament, durant el qual també cal mesurar el grau d'obertura natural de les valves de cada exemplar, que se sol situar entre 2 mm i 3 mm. El procés dura unes dues setmanes, després de les quals els animals són instal·lats als tancs de control, per on flueix l'aigua de l'entorn que es pretén analitzar contínuament.

Els mol·luscs utilitzats en el procediment normalment es disposen en grups de vuit per assegurar que el tancament de valves no és un comportament individual i que realment obeeix a una amenaça química de l’entorn. Els exemplars se substitueixen cada tres mesos per tal d'assegurar que la sensibilitat química dels organismes serà sempre l'adequada, ja que transcorregut aquest termini els Unio tumidus podrien haver-se aclimatat a condicions que en realitat no fossin òptimes.

Durant els tres mesos de servei, els bivalves viuen en aigües ben airejades i amb temperatura fixa, en semifoscor i aïllats de factors físics que en puguin alterar el comportament, com ara vibracions o sorolls forts. Els exemplars ja utilitzats es marquen i es retornen al lloc on havien estat capturats inicialment, un llac del voivodat de Gran Polònia, perquè prossegueixin la seva vida –val a dir, són animals força longeus. Els procediments de substitució i trasllat dels exemplars d’Unio tumidus són part del servei de manteniment que ofereix PROTE com a proveïdor de la tecnologia SYMBIO.

Vegeu tot seguit i per acabar un parell d’indrets on ja s'empra aquest sistema:


Draft Echave-Sustaeta 721891379-image4.jpeg

Instal·lacions de captació i tractament d'aigua de la companyia de canalització de l'Alta Silèsia, amb vuit exemplars d'Unio tumidus, capaços de filtrar cadascun 1,5 l d'aigua per hora, i l'obertura de les valves dels quals es mesura cada segon. La infraestructura es troba al riu Soła, a Kobiernice, prop de Bielsko-Biała, voivodat de Silèsia. A la zona, amb capital a Katowice i intensament industrialitzada, prop d'un milió i mig d'habitants es beneficien de les nombroses instal·lacions d'aquest tipus (© Górnośląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów S.A.)


Draft Echave-Sustaeta 721891379-image5.jpeg

Instal·lacions de biomonitoratge de l'empresa municipal de canalització d'aigües de Varsòvia, a Wieliszew, al reservori de Zegrze (riu Narew, perifèria nord de la capital polonesa). El sistema també s'empra en altres indrets del voivodat de Masòvia, com ara en alguns pous d'infiltració (© Dawid Parus, Nasze Miasto)


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.

Per saber-ne més: PROTE-SYMBIO, PROTE-SYMBIO (material complementari) [PDF].


Informació relacionada

PROTE SYMBIO

PROTE-SYMBIO (material complementari)[PDF]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/07/20
Presentat el 13/07/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Comunicació amb l'usuari

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures relatives al cicle integral de l'aigua

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat de les aigües

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Localització

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0