Destaquem: 
Projecte Solutions

#M2018

Direcció de projecte: Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

Altres participants:

SOLUTIONS està format per un consorci múltiple i interdisciplinar integrat per 39 institucions científiques de renom, i empreses d'Europa, Brasil, Xina i Austràlia. Tot el projecte està coordinat pel Centre Helmholtz d'Investigació Mediambiental GmbH (UFZ)

  

Període: octubre de 2013 - setembre de 2018

  

Descripció

SOLUTIONS analitza els escenaris caracteritzats per presents i futurs contaminants emergents en la gestió del sòl i els recursos hídrics.

Els objectius del projecte cerquen les noves i millors eines, models i mètodes per donar suport a les decisions en les polítiques ambientals i d'aigua. Per tant, l'objectiu general del projecte és produir solucions consistents en el gran nombre de llegats contaminants, presents i futurs productes químics emergents que presenten un risc per a les masses d'aigua europees pel que fa als ecosistemes i la salut humana.

En particular, el projecte se centrarà en productes fàcils d'usar per ser lliurats a la gestió dels recursos hídrics i la química. Així mateix, avalua les possibles oportunitats i obstacles per a la cooperació entre la Directiva marc de l'aigua i altres polítiques existents com, per exemple, el registre, l'avaluació, l'autorització i la restricció de substàncies químiques (REACH). Avalua opcions de reducció i mesures de control dels contaminants emergents en els residus i tractament de l'aigua potable per a una reducció efectiva dels riscos.

A banda, cal destacar altres objectius:

  • Proporcionar una comprensió més gran sobre l'exposició química i els seus efectes mitjançant la compilació d'una cadena completa de models integrats i bases de dades.
  • Demostrar el valor afegit de la nova generació d'eines en els estudis de cas transeuropees (Danubi, el Rin, i rius de la península Ibèrica) amb enllaços als programes de vigilància existents, com l'Enquesta conjunta del Danubi.
  • Elaborar un marc conceptual coherent per a l'avaluació, priorització i reducció de contaminants i les seves mescles per protegir les aigües europees i reduir al mínim els riscos per a la salut humana i ecològica.
  • Identificar pròxims riscos que presenten els futurs contaminants emergents si es tenen en compte els supòsits sobre el desenvolupament econòmic, la tecnologia, la demografia, el canvi climàtic i altres factors.
  • Sintetitzar els nous enfocaments i condensar-los en pautes fàcils d'usar, eines informàtiques i recomanacions per al suport directe de l'aplicació de la DMA.

En el mapa es mostren les localitzacions dels diferents casos d’estudi:

Draft Echave-Sustaeta 524590903-image1.jpeg

  

Concretament, les actuacions dutes a terme al llarg del 2017 han estat:

  • El 3 de febrer, la Comissió Europea va destacar SOLUTIONS, pel que fa a la modelització d'emissions de productes químics perfluorats als rius europeus, en el seu número de gener de 2017 de "Ciència per a la política mediambiental". L'estudi SOLUTIONS va estimar les emissions i concentracions de dues substàncies químiques, l'àcid perfluorooctà sulfònic (PFOS) i l'àcid perfluorooctanoico (PFOA), en 11 de les conques fluvials més poblades d'Europa. Les emissions estimades van ser més baixes en el Tàmesi i les més altes les del Rin, mentre que el nivell de qualitat ambiental de la UE per PFOS es va superar en tots els rius. SOLUTIONS proporciona una imatge de la contaminació dels PFAA als rius d'Europa, i fa recomanacions per aconseguir reduccions.
  • Del 16 al 17 de març, investigadors de tres projectes de ciència aquàtica de la UE, MARS, GLOBAQUA i SOLUTIONS, es van reunir a Sesimbra, Portugal, per presentar les seves troballes, i debatre oportunitats de col·laboració.
  • Al març es va celebrar conjuntament amb el Centre per Estratègies de Gestió de Riscos Químics de Futur –FRAM- de la Universitat de Göteborg (Suècia) el segon taller orientat a explorar opcions per integrar avaluacions de riscos, toxicitat de la barreges químiques i toxicitat acumulativa en el entorn aquàtic.
  • SOLUTIONS va celebrar la cinquena reunió general del projecte entre els dies 11 i 14 de setembre. Quatre dies hàbils centrats en substàncies químiques de preocupació emergent en el cicle de l'aigua, i d'intensa, entusiasta i fructífera discussió, planificació i reunió entre els assistents.

  

Draft Echave-Sustaeta 524590903-image2.jpeg

Les actuacions dutes a terme al llarg del 2018 han estat:

  • El 18 d’abril la ICEPRAR2018 International conference on environmental pollution, risk assessment and remediation. Aquesta conferència ha reunit científics del món acadèmic, de laboratoris i indústria, autoritats de control i representants d’agències nacionals i internacionals d’Europa i Àfrica per intercanviar resultats científics i discutir la contaminació química del medi ambient i de la cadena alimentària, la reparació ambiental, l’avaluació de riscos i impacte en la salut pública.
  • 12 de juny, 5th IAHR Europe Congress. New challenges in hydraulic research and engineering. Aquest congrés té com a objectiu proporcionar un fòrum on científics, especialment investigadors en l’inici de la seva carrera, puguin discutir les seves idees amb experts vinculats a l’aigua (hidràulica, hidrologia, mecànica de fluids i construccions hidràuliques) i també amb temes de frontera entre mecànica de fluids/hidràulica i altres disciplines; és a dir, morfologia y eco-hidràulica, ecologia dels ambients aquàtics, bio-fluids estratègies de defensa contra esdeveniments extrems i els efectes del canvi climàtic.
  • 25 de juny, 6th International conference on Emerging Contaminants. Aquesta conferència abasta tots els aspectes de la recerca emergent de contaminants i se centrarà en microplàstics, nanomaterials, productes farmacèutics i productes de cura personal, la presència de contaminants emergents a l’Àrtic, noves tècniques i tecnologies i nous contaminants emergents a l’horitzó.
  • 10 d’octubre, XENOWAC II Conference: Challenges and Solutions related to Xenobiotics and Antimicrobial Resistance in the Framework of Urban Wastewater Reuse. La conferència inclou el treball realitzat en el marc de l’acció NEREUS COST ES1403 i H2020-MSCA-ITN-2015/675530 RESPOST, ambdues coordinades per Nireas-IWRC. Es va debatre sobre els conceptes i desenvolupaments més recents en el camp dels contaminants de emergents i la reutilització d’aigües residuals urbanes.

  

Draft Echave-Sustaeta 524590903-image3.jpeg

Per saber-ne més

Responsable: Diego Moxó Güell

Back to Top

Informació del document

Publicat a 16/11/20
Presentat el 16/11/20

Volum Agència Catalana de l'Aigua, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Conservació i ús sostenible del sòl

Avaluació de la qualitat del sòl

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat de les aigües

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0