La companyia alemanya Lilium vol oferir serveis d'alta velocitat per a la mobilitat interurbana i regional mitjançant aeronaus elèctriques de petites dimensions. El mes de juliol d'enguany va presentar la seva proposta d'infraestructura per utilitzar-les: aeroports urbans verticals, escalables i de fàcil implantació.

Els vertiports de Lilium

Draft Echave-Sustaeta 193010002-image1-c.jpeg

Lilium (us en vam parlar indirectament al Butlletí núm. 30) és una companyia alemanya que des d'uns anys ençà desenvolupa una nova proposta de mobilitat aèria d'abast curt, basada en l'ús de petites aeronaus de propulsió elèctrica capaces d'enlairar-se i d'aterrar verticalment (EVTOL, electric vertical take-off and landing), de manera que la infraestructura necessària per a la seva operativa no hagi de ser especialment gran, complexa ni costosa.

El disseny de la infraestructura que necessitarà la companyia per oferir els seus serveis de transport aeri de centre urbà a centre urbà i sota demanda (a mode d'aerotaxi) va en paral·lel al desenvolupament de les naus que cobriran les rutes, les característiques principals de les quals podeu veure tot seguit. I tot plegat hauria de contribuir que la companyia pogués inaugurar el seu servei d'aerotaxi 100% elèctric l'any 2025.


Draft Echave-Sustaeta 193010002-image2.png

Característiques de l'aeronau Lilium Jet (© Lilium GmbH)


Els aeroports verticals urbans que proposa Lilium són infraestructures prefabricades, modulars i escalables que poden ubicar-se fàcilment al capdamunt d'edificis, pàrquings, centres comercials o terminals de transport, tot i que també es preveu que se'n puguin implantar arran de terra, en zones no urbanes.

La companyia vol que el seu disseny serveixi de document o guia de línies mestres per a promotors que desitgin instal·lar una infraestructura d'aquest tipus en els seus edificis, adaptant-la a les seves especificitats.


Draft Echave-Sustaeta 193010002-image3.jpeg

Recreació d'un dels futurs vertiports de Lilium, en aquest cas vora un aeroport convencional (© Lilium GmbH)


Lilium assegura que el seu disseny permetrà d'implantar aquesta mena d'infraestructura de manera fàcil i econòmica: la tipologia dels mòduls que s'empren és limitada i estandarditzada, i a més es prefabriquen externament, amb la qual cosa els costos i els terminis de construcció es redueixen.

Els components funcionals de cada mòdul estan optimitzats per tal que compleixin els requisits regulatoris, per exemple en allò referent al disseny de les àrees de seguretat i al guiatge per a l'evitació d'obstacles, així com a la zona d'envol i aterratge (el diàmetre de la qual supera d'un 50% la dimensió crítica, a saber, l'envergadura del Lilium Jet).

La modularitat en la construcció dels vertiports de Lilium permetrà que la xarxa d'aquestes instal·lacions augmenti ràpidament, de manera que es puguin oferir connexions d'alta velocitat en molt menys temps i amb costos menors que no els necessaris per a la construcció de carreteres o vies fèrries: en aquest sentit, Lilium diu que un dels seus aeroports verticals en configuració bàsica i arran de terra suposa una inversió d'entre un i dos milions d'euros, mentre que un de més gran, en estructura elevada, suposa entre set i quinze milions d'euros.


Draft Echave-Sustaeta 193010002-image4.jpeg

Diverses possibles configuracions dels vertiports de Lilium, segons nombre de FATO (final approach and take-off areas, n'hi pot haver una o dues) i de places d'aparcament per a aeronaus (entre dues i vuit) (© Lilium GmbH)


Independentment del seu cost i de la capacitat de transport que es vulgui assolir, tots els vertiports de Lilium disposen de tres elements bàsics: l'àrea d'enlairament i aterratge, els espais d'aparcament de naus i la terminal de passatgers.


Draft Echave-Sustaeta 193010002-image5.jpeg

Exemple de vertiport, amb l'àrea d'enlairament (A), la d'aparcament d'aeronaus (B) i la terminal de passatgers (C) (© Lilium GmbH)


De manera semblant als heliports, l'àrea d'enlairament i aterratge estarà envoltada per una zona de seguretat, amb indicadors visuals de pendents d'aproximació i guiatge d'evitació d'obstacles. Un cop a terra, el Lilium Jet utilitzarà els seus propis motors elèctrics per conduir-se fins al seu lloc d'aparcament, que serà també l'indret on es durà a terme la neteja, les comprovacions i la recàrrega elèctrica de la nau, a més de l'embarcament i desembarcament dels passatgers. Pel que fa a la terminal, el seu disseny persegueix la reducció dels temps d'espera, l'agilitat de les operacions i la simplificació dels fluxos de persones. Per aquesta raó, es preveu que els locals comercials o de restauració hi tinguin poca presència.

Per a altres elements necessaris en qualsevol infraestructura d'operació d'aeronaus, com la tecnologia de control aeri o les eines de facturació electrònica, Lilium està en contacte amb proveïdors industrials que puguin oferir-li solucions i equipaments de fàcil implantació i ràpida escalabilitat.


Draft Echave-Sustaeta 193010002-image6-c.png

Proposta de rutes des de Munic, amb temps de vol. Altres zones d'interès per a Lilium són les que s'indiquen (© Lilium GmbH)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.

Per saber-ne més: Lilium GmbH

Informació relacionada

Lilium GmbH

Back to Top

Informació del document

Publicat a 24/09/20
Presentat el 24/09/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa aeroportuària

Potenciació dels aeroports corporatius

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Infraestructura dedicada al transport col·lectiu

Intermodalitat

Edificació

Construcció modular

Equipaments singulars

Localització

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0