Reconeixement de l’ONU a l'indicador global d’adaptació al canvi climàtic de Catalunya

El portal web sobre canvi climàtic de les Nacions Unides ha acceptat la inclusió en la seva base de dades de l’Indicador Global d’Adaptació (IGA) als impactes del canvi climàtic de Catalunya. Aquest Indicador mesura l’evolució de la capacitat adaptativa de Catalunya als impactes de l’escalfament global.

De fet, és l’únic treball conegut impulsat per una administració pública per quantificar si un territori s’està adaptant bé al canvi climàtic. El fet que l’ONU l’hagi inclòs a la seva base de dades és un reconeixement a aquesta feina pionera impulsada per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.


Draft Echave-Sustaeta 693337356-image1.png


L’IGA es va publicar per primera vegada el 2014. El 2019 se’n va presentar la primera revisió (veure notícia aquí), que va servir per actualitzar-lo, ampliar-lo i millorar-lo. També va permetre observar una evolució moderadament positiva de l’adaptació als impactes del canvi climàtic en el període de cinc anys. Segons aquesta revisió, l’IGA va créixer un 8,74% al llarg del període 2005-2014, en consonància amb l'inici i el desplegament de mesures i accions d'adaptació arreu de Catalunya. A més, l’IGA es va fer més robust gràcies a la integració de 42 indicadors sectorials, 13 més que en el treball del 2014.


Draft Echave-Sustaeta 693337356-image2.png


En els darrers anys s’han produït cinc fites significatives en la política pública d’adaptació a Catalunya:

  • la publicació del Tercer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya
  • el document de seguiment i avaluació de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC, Horitzó 2013-2020)
  • la Llei del canvi climàtic
  • la finalització del projecte Life MEDACC, Adaptant la Mediterrània al Canvi Climàtic
  • la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica, que busca ampliar els compromisos de diversos sectors per impulsar accions de lluita, adaptació i mitigació vers el canvi climàtic.

Aquestes fites han suposat l’ampliació del coneixement en adaptació a Catalunya, la constatació que els impactes del canvi climàtic són una realitat, i la integració amb caràcter normatiu de l’adaptació en les polítiques públiques sectorials.

L’OCCC considera que aquests elements, conjuntament amb l’avenç dels diversos instruments d’adaptació en l’àmbit municipal i supramunicipal que han desenvolupat els consells comarcals, l’àrea metropolitana i les diputacions, han permès procedir a la revisió de l’IGA i han portat al reconeixement per part de Nacions Unides.

Autors

Redactat per: Gabriel Borràs i Lluís Guitard

Per saber-ne més: Gabriel Borràs i Lluís Guitard

Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/09/20
Presentat el 18/09/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0