Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Període: Maig a Novembre 2018

#M2018

Descripció

Es va fer el monitoratge de les temperatures dins i fora del niu de tortuga marina al llarg del període d'incubació i la comparació entre registres per adaptar la gestió de cadascun dels nius. Es van posar sensors de temperatura en continu (presa de temperatura ambient cada 30') al llarg de tot el període d'incubació de tots els nius de tortuga marina que es van detectar a Catalunya l'estiu del 2018, a Mataró i a Premià de Mar, tant a dins del niu com a la sorra del costat. Periòdicament es van descarregar les temperatures del sensor exterior per veure si baixaven per sota del llindar de 25°C de temperatura mitjana, que es considera crític per la viabilitat dels ous, i si hagués estat necessari, traslladar-los a una incubadora externa.


Draft Echave-Sustaeta 210224865-image1.png


Un cop desclosos els ous, es van descarregar les temperatures de dins el niu i es va obtenir informació sobre quan i quant la calor metabòlica va incrementar la temperatura ambient (l'augment de temperatura registrat dins del niu va arribar fins a 1°C). Com que es va veure que les pluges afectaven la temperatura, es va decidir cobrir el niu amb lona cada vegada que plovia.

Observacions

Les tortugues van sortir abans d'hora per la baixada de temperatures que hi va haver a finals de setembre, lligades a les pluges de tardor. Malgrat això, no va ser necessari intervenir i van sobreviure amb èxit. El projecte va anar lligat a una acció de voluntariat que va implicar més de 100 persones que van fer guàrdies de 24 h durant 3,5 mesos. En el cas de Mataró, la gestió dels voluntaris la va fer l'Ajuntament i, en el cas de Premià, l'Ajuntament amb el suport d'una associació local. A més, es va permetre la participació de la Fundació CRAM i de la Universitat de Vic (Projecte Caretta).

Finalitat de l'acció

Obtenir informació sobre la nidació de tortuga careta, que és un fenomen incipient a Catalunya, però que sembla que cada cop serà més comú.

Novetats que aporta l'acció

Registre de les condicions de temperatura i d'incubació dins el niu i informació sobre la seva relació amb la meteorologia.

Fonaments de la novetat

Fins el 2014 només s'havien detectat 4 casos històrics de nidació de tortuga marina a Catalunya i des d'aleshores se n'han detectat cada any més d'una vegada. Aquest és un experiment que és el primer cop que es fa a la Mediterrània occidental, ja que és una nova zona de colonització i no sabem res del règim de temperatures o condicions d'incubació en aquesta àrea. Aquests dos factors són clau per a la viabilitat dels nius.

Per saber-ne més

Responsable: Aïda Tarragó Guarro

Back to Top

Informació del document

Publicat a 27/08/20
Presentat el 27/08/20

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0