Destaquem
ECOWASTE4FOOD


#M2018

Direcció de projecte: International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies - Mediterranean Agronomic Institute of Montpellier (CIHEAM-IAMM)

  

Altres participants:

Regional Development Fund on behalf of the Region of Western Macedonia, City of Ferrara, Wielkopolska Region with the seat of the Marshal Office of the Wielkopolska Region in Poznan, Regional Council of South Ostrobothni, Devon County Council, Regional Council of Provence-Alpes-Côte d’Azur i Agència de Residus de Catalunya (ARC)

Període: gener de 2018 a setembre de 2020

  

Descripció

El projecte ECOWASTE4FOOD reuneix set autoritats locals i regionals de set països de tot Europa. La seva ambició és abordar la qüestió crucial dels residus alimentaris, no només per aturar una situació inacceptable que causa la pèrdua de fins a un 50% de la producció agrícola que no es consumeix o es consumeix de manera equivocada en relació amb els problemes de salut, sinó també per demostrar que els residus alimentaris poden ser font d’una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient per als territoris.

El projecte ECOWASTE4FOOD vol fer front a la pèrdua recurrent de fins al 30% de la producció agrícola europea que no es consumeix i, alhora, demostrar que els residus d'aliments poden gestionar-se per contribuir a una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient. ECOWASTE4FOOD "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoure una economia eficient en el consum de recursos” és un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada.

  

Objectiu

  • Abordar la qüestió crucial del malbaratament alimentari, no només per aturar una situació inacceptable que causa que un 20% dels aliments produïts no es consumeixi, sinó també per demostrar que els residus alimentaris poden ser font d’una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient per als territoris.
  • Promoure en els diferents territoris les ecoinnovacions per prevenir el malbaratament alimentari, com una manera d’evolucionar cap a un sistema intel·ligent, sostenible i inclusiu.
  • Reduir els residus alimentaris evitables a Catalunya fent èmfasi en el valor dels aliments, promoure la prevenció a l’origen i un millor ús dels aliments i la creació d’un marc comú basat en governança en xarxa per a totes les accions realitzades en els sectors de la cadena alimentària.
  • Recuperar el valor dels aliments en el terreny nutricional, social, productiu i territorial, i comprendre la importància econòmica, social i ambiental que tenen per aconseguir ho. Una aproximació integral al sistema alimentari. La cadena alimentària s'ha ampliat i diversificat, i s’ha convertit en un sistema complex. Les solucions eficaces es basen en una visió global que considera les múltiples relacions entrellaçades entre sectors i agents. Aplicar la innovació tecnològica, social i ambiental, i de la governança per implementar iniciatives que posin l’accent en el valor dels aliments i portin a l’efectiu reducció de residus alimentaris.

  

Les experiències seleccionades a Catalunya apleguen veus de tots els sectors de la cadena alimentària: sector primari, indústria agroalimentària, redistribució d’excedents de la distribució i comercialització, consumidors i educació.

Les bones pràctiques triades a Catalunya són:

Pesa i pensa

És un projecte educatiu que pretén sensibilitzar sobre el problema del malbaratament alimentari als menjadors escolars per recuperar el valor dels aliments i canviar la mirada dels infants perquè facin un consum responsable en el futur. La metodologia del projecte permet fer corresponsables els nens i les nenes de decisions com si cal repetir un plat sencer o bé agafar més pa o més fruita.

El mètode consisteix en cinc passes:

1. Separar en els quatre contenidors.

2. Pesar-los a diari.

3. Enregistrar les dades amb una app: àpats servits, residus generats, etc.

4. Pensa: Analitza les dades generades pels residus.

5. Proposar els objectius que han d’assolir els alumnes.

La companyia encarregada del servei d’àpats, Campos Estela, estima que els residus es poden reduir en 75 T de menjar al dia que, projectades a tot Catalunya, representen un 5% dels residus de menjar total.

  

Pont alimentari

El projecte realitza una diagnosi dels aliments que es llencen a les empreses que provenen del sector de la distribució d’aliments al detall, el servei d’àpats i la restauració. S’identifiquen propostes de millora per reduir el malbaratament i, finalment, es crea una xarxa d’interacció (pont) entre aquestes empreses i entitats socials de suport a col·lectius vulnerables de Barcelona per aprofitar els aliments que estan en bon estat.

Per saber-ne més

Responsable: Teresa Guerrero


  

Back to Top

Informació del document

Publicat a 24/08/20
Presentat el 24/08/20

Volum Agència de Residus de Catalunya, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Valorització de materials

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Localització

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0