Els boscos madurs

Els boscos madurs son boscos que han evolucionat durant llargs períodes de temps, amb arbres grans i arbres morts i gairebé́ gens afectats per les activitats humanes. Constitueixen una estructura complexa i biològicament molt rica i estable, amb valors molt variats, que van des de l’allotjament de biodiversitat singular i protegida fins a una alta capacitat de retenció d’aigua o d‘embornal de carboni.

Però l'explotació́ històrica dels boscos mediterranis i europeus ha provocat una reducció́ extraordinària del nombre i l’extensió́ dels boscos madurs a Catalunya.

Draft Echave-Sustaeta 269126732-image1.png
Evolució dels boscos madurs a la Garrotxa


El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) i altres ens han impulsat des del l’any 2000 prospeccions per tal de situar, valorar i caracteritzar les masses forestals “madures” dins dels seus àmbits de gestió, ja que la Garrotxa és una de les comarques amb més cobertura forestal de Catalunya i amb boscos en estadis climàcics més avançats.

L’ús terapèutic: els banys de bosc

De manera creixent, els estudis científics indiquen que els entorns forestals tenen beneficis directes i indirectes sobre la salut física, emocional i psicològica de les persones. La vivència subjectiva de serenitat i benestar es veu progressivament recolzada per evidència científica que estudia els efectes de diferents entorns forestals, les seves característiques i les substàncies que s’hi generen sobre el cos i la ment.

Aquests beneficis es poden obtenir a partir de “banys de bosc”. Aquest concepte, traduït directament del japonès shinrin yoku, designa caminades en silenci per boscos madurs combinades amb aturades per descansar i fer exercicis de respiració. Al Japó son activitats històricament practicades per la població i, fins i tot, prescrites actualment per la medicina oficial per prevenir o complementar el tractament de diverses malalties.

La investigació mostra que, a l’envellir, els arbres segreguen olis essencials per protegir-se d’insectes i agents de descomposició i que la seva inhalació té diversos efectes positius: activa el sistema immunitari en la lluita contra determinats virus i tumors, regula el regula el nivell de cortisol disminuint l'estrès i equilibra el sistema nerviós parasimpàtic disminuint la pressió arterial i les pulsacions cardíaques.

Embos-CAT

El projecte Embos-CAT és un projecte impulsat pel PNZVG des de l’any 2016 per millorar la conservació dels boscos madurs. Els boscos madurs estan majoritàriament situats en finques particulars i per conservar-los calen alternatives de gestió amb un objectiu diferent a la producció de fusta. Els potencials usos terapèutics d’aquest boscos, doncs, podrien esdevenir al·licients poderosos per evitar-ne la tala i impulsar-hi una gestió centrada en la conservació.


Draft Echave-Sustaeta 269126732-image2.png
Alzinar muntanyenc madur


Els 3 objectius principals del projecte son:

  • Sensibilitzar sobre l’interès dels boscos madurs i la seva problemàtica.
  • Estudiar la dinàmica ecològica dels boscos madurs com a referència per la gestió forestal sostenible.
  • Revaloritzar els boscos madurs a través dels itineraris forestals terapèutics.

Les accions previstes inclouen:

  • Recerca per avançar en el coneixement dels seus efectes sobre la salut humana, en col·laboració amb l'Agrupació́ Naturalista i Ecologista de la Garrotxa i la Institució́ Catalana d'Història Natural.
  • Acords de custòdia amb els propietaris per formular acords que en garanteixin la conservació (el 97% dels boscos madurs del PNZVG són privats).
  • Divulgació del seu interès i potencial terapèutic entre propietaris forestals, empresaris del sector agroturístic, gestors de finques forestals i, en general, el públic interessat en la gestió dels boscos (a partir de publicacions, jornades i exposicions).
  • Creació d’itineraris forestals terapèutics per potenciar els seus beneficis entre la població.
  • Accions de participació i voluntariat.

Una de les iniciatives finalitzades és la clau fotogràfica de tipificació forestal, una eina que permet determinar la maduresa del bosc a partir de fotografies representatives de cada estructura forestal.


Draft Echave-Sustaeta 269126732-image3.jpg
Clau fotogràfica de tipificació forestal


Una altra acció inaugurada recentment és l'exposició itinerant Bells boscos vells, del fotògraf Pep Sau, dirigida a hospitals, de la qual s’ha fet un petit muntatge virtual per celebrar el Dia Europeu dels Parcs 2020.


Draft Echave-Sustaeta 269126732-image4.jpg
Exposició Bells boscos vells


Els itineraris forestals terapèutics

Els itineraris forestals terapèutics son itineraris dissenyats específicament per posar a l’abast de la població els beneficis per a la salut dels boscos madurs. En el marc del projecte se n’estan impulsant de 3 tipus:

  • Itineraris forestals de recerca biomèdica. Per exemple, l’itinerari Salvador Grau inaugurat l’any 2018 en un bosc madur de la Garrotxa situat a cavall entre les Preses i Olot, que el fa accessible tant en visites particulars com en visites guiades i on s’hi realitzen estudis de recerca mèdica.


Draft Echave-Sustaeta 269126732-image5.png
Itinerari Salvador Grau


  • Itineraris forestals per a usuaris amb necessitats especials. Per exemple, l’itinerari de l’Hospital d’Olot, implementat en el bosc adjacent a l’establiment sanitari per tal que els pacients puguin utilitzar aquesta teràpia alternativa com a complement als tractaments mèdics.


Draft Echave-Sustaeta 269126732-image6.png
Itinerari de l’Hospital d’Olot


  • Itineraris forestals d’interès per a “banys de bosc”. Per exemple, l’itinerari Clot del Silenci, situat en una finca fins ara poc accessible, pensat específicament des de l’òptica de realitzar banys de bosc.


Draft Echave-Sustaeta 269126732-image7.png
Itinerari del Clot del Silenci


Gràcies al projecte Embosc-CAT i el vincle entre el bosc madur i la millora de la salut, actualment s’està treballant en xarxa amb diferents entitats, fundacions i ajuntaments amb l’objectiu de conservar i millorar aquests boscos relictuals.

El projecte es va presentar en una jornada sobre Natura i salut als parcs naturals el 30 de setembre de 2019 al Museu Blau de Barcelona, juntament amb altres itineraris forestals terapèutics impulsats pel Parc natural de Poblet i pel Parc Natural de l’Alt Pirineu.


Autors

Redactat per: Júlia Rubert i Tayà

Per saber-ne més: Joan Montserrat i Emili Bassols

Back to Top

Informació del document

Publicat a 28/07/20
Presentat el 28/07/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Mecanismes col·laboratius

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Educació per a la sostenibilitat

Caracterització del tercer sector ambiental

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Nous objectes de conservació

Localització

Puntuació document

0

Visites 7
Recomanacions 0