#M2018

Direcció de projecte: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Període: gener de 2015 - desembre de 2018

  

Altres participants:

  • VIAS
  • CEMOSA
  • Universitat Politècnica de Valencia
  • Eurecat

Descripció

L’objectiu general del projecte és el desenvolupament d’un nou concepte de via en placa sostenible i econòmica, dissenyada especialment per establir un procés innovador de posada en obra totalment automatitzat mitjançant un nou sistema robotitzat.

Des d’una visió global, el projecte proposa innovacions en disseny, materials i processos que permetran al conjunt ser molt més competitius pel que fa als sistemes de via en placa presents al mercat en l’actualitat.

D’entre els objectius més concrets en destaquem:

  • Disseny i desenvolupament del material base per a la fabricació de capes portants de la nova via en placa, amb materials més sostenibles sense abandonar les propietats mecàniques exigides, a la vegada que facilitin la seva instal·lació en obra per mitjans mecanitzats.
  • Disseny i desenvolupament de material per fabricar les plaques prefabricades de la nova via, mitjançant la dosificació de formigó d’ultra resistència (UHPC) amb les mateixes consideracions que l’apartat anterior.
  • Disseny i desenvolupament dels elements estructurals més significatius de la nova superestructura en placa, capes portants i plaques prefabricades mitjançant mètodes innovadors en el camp de models numèrics basats en elements finits així com tècniques de dimensionat estructural. La finalitat és optimitzar-los des del punt de vista estructural, del seu comportament vibratori i que també permetin la robotització i automatització en instal·lació a l’obra.
  • Disseny i integració d’un sistema robotitzat i automatitzat que sigui robust i capaç de fer la instal·lació de les capes a l’obra, donant lloc a un procés més eficient i autònom per reduir els errors i augmentar la qualitat.
  • Validació dels sistemes anteriorment dissenyats i sotmetre’ls a càrregues de trànsit ferroviari constant.
  • Desenvolupament de la metodologia específica, així com les bases de dades necessàries per dur a terme l’anàlisi del cost del cicle de vida (LCC) i anàlisi de fiabilitat (RAMS) a les obres on s’empri el nou sistema de via en placa amb el procés constructiu descrit.

Activitats durant l’any 2016

Al llarg del 2016 cal destacar:

  • La reunió de seguiment i la visita tècnica que va tenir lloc al mes de febrer a les oficines d’FGC on es van presentar els progressos de les tasques i es van debatre els requisits bàsics del disseny de la nova via en placa i del procediment constructiu.
  • La reunió de seguiment al mes de juny a Madrid, a les oficines centrals de VIAS, en què es van presentar els avenços en el disseny de les capes portants amb materials procedents de reciclat, així com del robot que s’encarrega del procés de col·locació de les plaques i els models de càlcul mitjançant elements finits emprats per a la validació del projecte.

Activitats durant l’any 2017

Al llarg del 2017 cal destacar la construcció d’un tram de 10 metres de via demostratiu per tal de validar el sistema constructiu de la placa.

Activitats durant l’any 2018

Durant l’any 2018 s’han instal·lat les noves plaques desenvolupades en una via de proves d’un dels socis i s’ha experimentat amb un robot per la seva instal·lació. Aquest projecte que finalitza l’any vinent ha demostrat la factibilitat d’aquests nous sistemes i els ha patentat.

Draft Echave-Sustaeta 304685446-image1.jpeg

Per saber-ne més

Responsable :Josep Carles Terés

Back to Top

Informació del document

Publicat a 19/11/20
Presentat el 19/11/20

Volum Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Infraestructures singulars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa ferroviària

Instal·lacions ferroviàries

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0