M#2021


Altres participants:

inLab (FIB UPC) Laboratori d’innovació i Recerca, Universitat Politècnica de Catalunya

Període:

Gener 2021 – desembre 2022

Descripció

Amb l’objectiu de millorar el mapa actual de l'ATM i fer un sistema de guiatge indoor (a l'interior). Es proposa un mecanisme d'integració i actualització de dos tipus d'informació, fins a la proposta, molt difícil de dur-lo a terme, i un sistema de navegació indoor de baix cost, sent necessari sols un dispositiu mòbil que disposi d'accés a internet i integri un giroscopi, acceleròmetre i càmera posterior. Una infraestructura TIC que permet gestionar les diferents capes d'informació, contingut i rutes creades per l'editor- i millorar l'experiència de l'usuari amb els diferents sistemes de transport que integra l'ATM mitjançant l'ús de la realitat augmentada.


Draft Torre 673346748-image1.jpeg


Dins d’aquest sentit general les finalitats més particulars d’aquest desenvolupament són:

1. Millorar la interpretació del mapa actual de l'ATM de Barcelona augmentant l'experiència de les persones usuàries mitjançant un aplicació mòbil que permeti transformar la component estàtica de tot mapa en una component dinàmica en funció del perfil de les usuàries i tècniques de realitat augmentada, oferint una sèrie de millores, com per exemple informació de l'accessibilitat, per a l'usuari final de l'aplicació.
2. Efectuar el disseny i desenvolupament d'un entorn digital que posi a disposició de les usuàries de l'ATM un guiatge que permeti una millor experiència quan es realitzi un desplaçament intermodal entre els diferents operadors d'ATM. El guiatge permetrà localitzar determinats elements dins de les instal·lacions, mitjançant tècniques de realitat augmentada i millorarà el recorregut accessible en les instal·lacions on s'apliqui i fora d'elles en intercanviadors virtuals.

I els productes més rellevants es concreten en:

  • Un editor per a crear rutes a l'interior/exterior amb realitat augmentada.
  • Una aplicació de realitat augmentada que permet mostrar informació augmentada a l'usuari i reproduir rutes enregistrades per l'editor.
  • Una infraestructura TIC que doni suport a la gestió de les rutes creades i contingut augmentat i que permet la gestió del contingut augmentat, així com una API de comunicació entre els diferents sistemes desenvolupats.

Actuacions dutes a terme

1. Especificació capes informació: especificar clarament quines capes d'informació es voldran augmentar, com per exemple: punts d'interès turístic, temps de transbordament, accessibilitat de les estacions, temps de pas...
2. Normalització del contingut augmentat: definir la guia d'estil, iconografia i elements de disseny i gràfics que s'integraran dins de l'aplicació.
3. Gestió perfil usuari amb l'especificació de quines propietats cal integrar dins del perfil de les persones usuàries, per tal d'ajustar les capes d'informació a mostrar en funció de la interacció que l'usuari faci amb l'aplicació i el mapa actual de l'ATM.
4. Gestió capes de realitat augmentada: gestionar les capes d'informació que caldrà mostrar en funció del perfil i la seva interacció amb l'aplicació.
5. Disseny i desenvolupament del nucli de l'aplicació: integrar la interfície d'usuari que permeti accedir a les diferents funcionalitats desenvolupades.

Per saber-ne més

Responsable: Sergi Martínez-Abarca

Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/05/22
Acceptat a 26/05/22
Presentat el 26/05/22

Volum Autoritat del Transport Metropolità, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Puntuació document

0

Visites 7
Recomanacions 0

Paraules clau