Contents
Facilitant la innovació en la gestió ramadera
Les explotacions ramaderes intensives de gran mida (més de 40.000 places d’aus de corral o equivalent, més de 2000 places de porc de cria de més de 30 kg o equivalent o més de 750 places de truges) son establiments que requereixen una autorització ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat. D’acord amb una directiva europea (2010/75/UE d'emissions industrials), tots els sectors inclosos en l’àmbit d’aplicació de la directiva han d’aplicar les millors tècniques disponibles (MTD) quan aquestes han estat determinades, com és el cas de les granges esmentades. Les MTD son la manera ambientalment més respectuosa que es coneix de dur a terme una activitat, tenint en compte que el cost per a les empreses que les han d'utilitzar estigui dins d'uns límits raonables.
La primera MTD identificada per al sector de la ramaderia intensiva –i per a tots els sectors en els quals s’han determinat les MTD– és l’aplicació d’un sistema de gestió ambiental. En molts sectors industrials aquesta eina és habitual i s’implanta sense majors problemes. Però en el cas de la ramaderia intensiva de porcí i aviram tenir sistema de gestió ambiental (SGA), normalitzat o no, és molt infreqüent. El motiu és que la tipologia empresarial estàndard (instal·lacions amb un elevat nombre d'animals gestionades per poques persones) dificulta tenir el perfil i el coneixement necessaris per implementar-lo.
Per aquest motiu s’ha elaborat una guia de caràcter eminentment pràctic que presenti de manera clara i senzilla els passos a seguir per implantar un SGA en establiments intensius de porcí i aviram.
La presentació en línia de la publicació es va fer el 3 de juliol de 2020 i es pot visualitzar aquí.
La guia s'ha treballat a nivell intern a partir d’estudis de base i s’ha consensuat amb tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per adequar-la a la idiosincràsia del sector. Ha suposat fer recerca de quina és la realitat del sector, amb quins obstacles topa per implantar un SGA, quins mecanismes i eines podrien facilitar-ho, com es pot arribar a la població concernida i quines adaptacions dels SGA son viables i en faciliten l'adopció. S'ha procurat generar una manera pròpia d'implantar un SGA en un sector particular, que tingui en compte la seva casuística específica per maximitzar-ne les possibilitats d'èxit. En darrer terme, això permetrà el compliment d'unes obligacions legals que ara mateix podrien ofegar el sector per incapacitat d'adoptar uns SGA fonamentalment pensats i implementats per a tipologies d’activitats i estructures empresarials diferents.
El contingut de la guia
La guia té dues parts. La primera consta d’un guia simplificada, amb dos annexos, un per ampliar la informació i un altre per a aquelles activitats que vulguin donar el pas per a certificar/verificar el sistema de gestió ambiental. La segona és un annex amb un cas pràctic d’una activitat fictícia (explotació porcina amb dos propietaris/ treballadors i algun operari temporal), que permet la descàrrega de models de documents per tal que l’adaptació per a les activitats que vulguin seguir aquest model sigui el més senzilla possible. La MTD 1 que estableix que cal disposar d’un SGA no exigeix, en cap cas, que aquest estigui certificat i/o verificat i per això s’ha elaborat aquest exemple de l’annex III.
L’impacte del sector ramader intensiu a Catalunya
El sector ramader intensiu és el principal responsable de les emissions a l'atmosfera d'amoníac, contaminant que, al marge de generar pluja àcida, contribueix a la formació de partícules secundàries que afecten la salut de les persones. Els establiments porcins també generen un impacte notable sobre les aigües subterrànies, ja que els purins (femta i orina), aplicats sobre els conreus en quantitats excessives o abocats de manera il·legal, lixivien cap als aqüífers i converteixen l’aigua en no potable.
Una gestió ambiental acurada és, sens dubte, el primer pas per reduir l'impacte ambiental d'una activitat. Catalunya té més de 800 activitats afectades que, abans del 21 de febrer de 2021 (data en la qual la normativa vigent estipula que s'haurà d'haver revisat les seves autoritzacions ambientals) tindran l'obligació de tenir implantat un SGA. Malgrat que l'obligació legal és imminent, les característiques del sector (propietaris que en realitat són "treballadors" d'un integrador, edats avançades, poca pràctica amb instruments de gestió ambiental, etc.) fan preveure moltes dificultats per adaptar-se als requeriments legals.
El fet de no comptar amb metodologies d'implementació d'un SGA pensades específicament per al sector ramader està comportant que aquest quedi molt despenjat de les bones pràctiques de gestió ambiental. I en breu pot comportar que quedi fora de la legalitat. La guia és fruit de l’esforç de l’administració per evitar que això passi, per adaptar les exigències legals a la realitat del sector i per mostrar de manera pràctica com portar les obligacions legals a terme fent-ne una adaptació.
La difusió a altres regions
La gestió ambiental del sector ramader intensiu català no es diferencia de manera significativa de la resta de la ramaderia intensiva espanyola o europeu, és a dir, que, amb poquíssimes excepcions, la gestió ambiental normalitzada que realitza aquest sector a tota la UE és pràcticament inexistent. Ni a nivell estatal, ni a nivell europeu, es coneix l'existència d'una guia d'aquestes característiques que ajudi al sector, que té unes particularitats molt concretes, a normalitzar la seva gestió ambiental.
La publicació d'un manual pràctic com aquest ha estat reclamada per gran part de les CCAA de l'Estat i per alguna altra administració ambiental europea, com la de França. Està previst traduir la guia a altres idiomes perquè respon a una necessitat no coberta. No hi havia un producte semblant abans i la guia que ha generat la DGQACC ja està sent demanada per altres instàncies administratives que es troben amb la mateixa situació.
Autors
Redactat per: Albert Avellaneda i Júlia Rubert i Tayà
Per saber-ne més: Albert Avellaneda