#M2020

Direcció de projecte

Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Altres participants

Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), el Col·legi d’Economistes de Catalunya i els centres de recerca CREAF, CTFC i IRBio UB, i compta amb el suport puntual de Foment del Treball, la CECOT, i el Consell General de Cambres

Període

Gener 2020- desembre 2020

Descripció

Els informes científics, tant internacionals (Informe IPBES de maig de 2019, Informe Dasgupta “The Economics of Biodiversity” de febrer de 2020), com catalans (primer Informe sobre l’Estat de la Natura a Catalunya de desembre de 2020), senyalen que estem vivint un declivi global de biodiversitat molt pronunciat. L’informe IPBES estima que hi ha prop d’un milió d’espècies en perill d’extinció. Ens trobem en una situació de crisi de biodiversitat equiparable a la crisi climàtica pel que fa a la gravetat dels seus efectes potencials.

Totes les diagnosis apunten al model socioeconòmic com un dels drivers principals del declivi de biodiversitat.

Draft Rubert Taya 671066678-image1.jpeg
Drivers directes i indirectes de la pèrdua de biodiversitat segons l’Informe IPBES

Tanmateix, històricament les polítiques de conservació de la biodiversitat s’han centrat en accions sobre les espècies, els ecosistemes i la matriu biofísica del territori. L’objectiu 4.3 de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030 (ESNATURA) preveu incrementar la implicació del sector empresarial i financer en la conservació de la natura però fins ara no s’han impulsat polítiques específiques en aquest sentit.

Així doncs, la necessitat que les polítiques de biodiversitat incideixin de manera efectiva sobre el model socioeconòmic ha conduït la Sub-direcció General de Biodiversitat i Medi Natural, en col·laboració estreta amb altres actors públics i privats, a impulsar un Grup de Treball sobre Economia i Biodiversitat.

A part de la Sub-direcció, el grup de treball està format pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, els centres de recerca Centre de Recerca Ecològica i Activitats Forestals (CREAF), Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio-UB) i compta amb el suport puntual de Foment del Treball, la CECOT i el Consell General de Cambres.

La vocació del Grup de Treball és constituir un espai de diàleg i col·laboració per impulsar accions conjuntes multiactor que permetin avançar en la integració de la biodiversitat i el capital natural en les activitats econòmiques. Aquest espai de trobada es constitueix amb caràcter indefinit però es preveu que els tres primers anys siguin clau per assentar les bases per innovar en les polítiques de biodiversitat i que puguin incidir de forma més transversal en l’àmbit econòmic.

L’objectiu del Grup de Treball a curt termini és dissenyar un full de ruta conjunt entre actors públics i privats que estableixi l’estratègia més efectiva perquè l’activitat de les empreses contribueixi a frenar la pèrdua de biodiversitat, local i global.

Draft Rubert Taya 671066678-image2.jpeg

Observacions

El Grup de Treball, durant els primers mesos de funcionament, s’ha centrat en tres línies bàsiques:

  • impulsar activitats de sensibilització i divulgació de l’evidència científica en matèria de biodiversitat i les implicacions que això té per a l’activitat econòmica
  • consensuar un document d’objectius comuns com a pas previ a definir un full de ruta compartit
  • dissenyar una enquesta per obtenir una diagnosi de partida sobre la consciència del sector empresarial català (en especial, les PIMES) en relació a la importància de la biodiversitat i el capital natural en l’activitat econòmica.

Els següents passos seran dissenyar un full de ruta a mig termini, que permeti identificar sectors econòmics estratègics en matèria de biodiversitat i les accions, eines i mesures més efectives per assolir l’objectiu d’ESNATURA i que la natura esdevingui un element material de l’activitat empresarial.

Draft Rubert Taya 671066678-image3.jpeg

Finalitat de l'acció

Crear un espai de col·laboració públic i privat per dissenyar i implementar un full de ruta per integrar la biodiversitat i el capital natural a l’activitat econòmica.

Novetats que aporta l'acció

  • Constituir un espai de diàleg entre actors públics i privats sobre biodiversitat i economia.
  • Dissenyar un full de ruta conjunt per interrelacionar d’una forma més estreta i visible les polítiques de conservació de la biodiversitat amb l’activitat econòmica.

Fonaments de la novetat

Les polítiques de conservació de la biodiversitat històricament s’han basat en una aproximació centrada en els aspectes naturals i territorials (hàbitats, espècies, connectivitat, protecció d’espais...). Abordar els aspectes econòmics i socials per part d’aquestes polítiques és una necessitat urgent per frenar la pèrdua de biodiversitat, i específicament a Catalunya.

Draft Rubert Taya 671066678-image4.jpeg


Per saber-ne més

[Pérez]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 04/08/21
Presentat el 04/08/21

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Anàlisi economicofinancera i instruments econòmics

Instruments econòmics en relació a la gestió ambiental i la conservació de la biodiversitat

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació socioeconòmica de plans i projectes

Governança

Mecanismes col·laboratius

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Sistemes de gestió ambiental

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Nous objectes de conservació

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0