L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) han elaborat el nou mapa d'alta resolució de l'arbrat de Catalunya, que permet determinar les variables biofísiques dels boscos de Catalunya, com el carboni emmagatzemat, amb una resolució 2.500 vegades més alta que els inventaris forestals tradicionals.

Una de les conclusions a les quals permet arribar és que els boscos de Catalunya emmagatzemen en la seva biomassa una quantitat de carboni equivalent a la que emet la població catalana en 4,4 anys segons les dades de l'lDESCAT.

Variables biofísiques

En total s'han elaborat 10 mapes, un per a cadascuna de les variables biofísiques estructurals bàsiques que defineixen un bosc:

1. biomassa aèria total
2. carboni aeri total
3. volum amb escorça
4. biomassa foliar
5. àrea basal
6. recobriment arbori
7. diàmetre normal mitjà
8. alçada mitjana
9. índex d'àrea foliar
10. densitat de peus per hectàrea.
Draft Rubert Taya 646252648-image2.png
Mapa de biomassa aèria total

Metodologia

El mapa s'ha elaborat amb models desenvolupats pel CREAF per descriure cadascuna de les deu variables forestals. Aquests models s’han aplicat sobre dades de camp i sobre mètriques obtingudes per l'ICGC amb dades LiDAR. La tecnologia LiDAR consta d'un làser que emet polsos de llum infraroja. El sensor s'embarca en un avió i escaneja el territori.

El resultat dels models i les dades ha permès a l'ICGC generat i distribuir aquests mapes, amb una resolució excepcional.

Es tracta de la segona edició del projecte. La primera es va fer amb el vol LiDARCAT1 i es correspon a la situació dels boscos l’any 2005. Aquesta segona edició, que es presenta ara, es refereix als anys 2016-2017 i és una versió millorada que substitueix l’anterior. Els models estadístics per generar els mapes d’aquesta segona edició són més robustos i fiables perquè s’han construït amb moltes més dades de camp i perquè els mostrejos de camp coincideixen en el temps amb les del vol LiDARCAT2.

Aplicabilitat

El coneixement profund de l'arbrat suposa un salt qualitatiu en la planificació i gestió forestal, i es traduirà en el desenvolupament de polítiques més efectives, una millor prevenció dels incendis i la planificació de projectes de caire ambiental i d'ordenació territorial més eficient.

Tècnics que han participat en el projecte com Ariadna Just (ICGC) i Jordi Vayreda (CREAF) destaquen que els mapes tenen una precisió i un detall fins avui inimaginables i el coneixement que permeten obtenir permetrà prendre mesures més adequades i preservar els boscos i les àrees protegides, ja que els boscos ben gesiotnats augmenten la seva capacitat d’embornal de carboni.

En definitiva, aquesta geoinformació precisa de l'arbrat de Catalunya podrà ser utilitzada per diversos departaments i institucions en el marc de diverses tasques i projectes, com ara la simulació d'incendis forestals, la predicció de la humitat del sòl, la determinació de coeficients de pastura, estudis sobre l'ordenació de finques públiques, la redacció de plans forestals municipals o l'elaboració i actualització del mapa de vulnerabilitat a la sequera per tot Catalunya.

Descàrrega

Aquests mapes de variables biofísiques dels boscos de Catalunya es poden descarregar gratuïtament des del web ICGC o utilitzar com a Web Map Service (WMS).

Draft Rubert Taya 646252648-image3.png


Autors

Redactat per: Institut Cartogràfic de Catalunya, Jordi Vayreda i Júlia Rubert Tayà

Per saber-ne més: Julià Talaya (ICGC) i Jordi Vayreda (CREAF)

Back to Top

Informació del document

Publicat a 10/12/21
Acceptat a 10/12/21
Presentat el 10/12/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0