#M2020

Direcció de projecte

Parc Natural de Cap de Creus

Draft Rubert Taya 511386524-image1.jpeg

Període

Gener-desembre 2020

Descripció

Seseli farrenyi és una planta endèmica de Catalunya i amenaçada, que té les seves úniques poblacions al Parc Natural de Cap de Creus. Des de fa anys es realitzen actuacions orientades al coneixement del seu estat de conservació (censos, estudi de parcel·les experimentals, etc.) i orientades a la seva conservació.

Fa uns anys el Jardí Botànic de Barcelona, per encàrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat, va fer treballs de conservació ex situ a partir de llavors obtingudes anteriorment d'una de les poblacions, i va produir unes 13.000 llavors que s'han conservat al seu centre de germoplasma. A partir d'aquestes llavors es va realitzar el 2018 un primer reforçament poblacional amb caràcter experimental a un nou sector del paratge de Tudela, utilitzant tant plàntules com llavors. Aquest reforçament, malgrat que no reeixir, va permetre analitzar-ne els resultats i millorar la metodologia.

El 2020 s'ha realitzat un altre reforçament amb caràcter experimental en un nou sector del paratge de Tudela, utilitzant únicament sembra de llavors, que ha donat millors resultats i ha permès seguir avançant en el coneixement dels requeriments de l'espècie i de la metodologia que pot ser més efectiva per plantejar un reforçament a major escala.

En resum, el 2020 s'han continuat els estudis de les poblacions naturals de l'espècie en base a un programa de seguiment que es desenvolupa des de fa anys.

Draft Rubert Taya 511386524-image2.jpeg
Seseli farrenyi. Font: http://bioc.org.es

Finalitat de l'acció

Millorar el coneixement sobre la metodologia a seguir per reforçar les poblacions de l'espècie de flora amenaçada Seseli farrenyi, a partir de la realització de proves experimentals de reforçament poblacional.

Novetats que aporta l'acció

Realització d'accions experimentals de reforçament poblacional, combinant tècniques de conservació ex situ i in situ, acompanyades d'un seguiment posterior dels resultats per aprendre les millors metodologies a seguir i realitzar una gestió adaptativa.

Fonaments de la novetat

Conservació ex situ/in situ.

Gestió adaptativa basada en la realització d'actuacions amb caràcter experimental i una anàlisi acurada dels resultats per aprendre quines són les millors metodologies a aplicar sobre el terreny.

Per saber-ne més

Clara Racionero

Back to Top

Informació del document

Publicat a 06/08/21
Presentat el 06/08/21

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0