#M2020

Coordinació de l'activitat

LPO, Ligue de Protection des Oiseaux

Altres participants

Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Fundació Catalunya Pedrera

SEO, Sociedad Española de Ornitología

GANASA, Gestión Ambiental de Navarra

Institut d’Estudis Andorrans

Període

Gener 2018 - Desembre 2020

Descripció

Aquest és un projecte de valorització del patrimoni pirinenc i de cooperació de la xarxa Educació Pirineus Vius (EPV, integrada per 60 entitats d'educació ambiental). Es nodreix de fons europeus Interreg POCTEFA i és coordinada per les sis entitats sòcies (Generalitat de Catalunya, Fundació Catalunya Pedrera, SEO/Birdlife, GAN-NIK, IEA, LPO) que representen la resta de membres de la xarxa EPV.


Draft Rubert Taya 417986482-image1.jpeg
Pàgina web del projecte


Inclou diferents accions:

1. Educar i sensibilitzar a través d'una exposició itinerant. Aquesta exposició s'ubicarà en una estructura mòbil anomenada Piribús, que itinerarà durant dos anys per 30 punts diferents del Pirineu (10 en territori català). Es preveu que l'etapa catalana començarà el novembre de 2018 i completarà 10 etapes de 15 dies cada una.

2. Valorar els diferents llocs del Pirineu, creant una aplicació mòbil i una web, única per a tot el massís, que valoritzarà els llocs, geolocalitzarà els itineraris d'interpretació i les activitats que es duen a terme.


Draft Rubert Taya 417986482-image2.png
Procés de creació d’un dels itineraris de l’app ADNPyr


3. Creació d'una plataforma MOOC de continguts i cursos on- line relacionats amb l'educació en els valors patrimonials i naturals dels Pirineus.

4. Establir vincles entre els professionals de la valorització del patrimoni i l'educació ambiental en dos seminaris d'intercanvi, sessions de co-formació i un comitè de seguiment del projecte Natura, Cultura, Turisme.

5. Promoure dinàmiques transfrontereres per obtenir resultats que les organitzacions de manera individual no podrien. Aprofitar l'experiència de les 60 entitats i proposar orientacions estratègiques de la serralada per a una valorització del patrimoni dels Pirineus i en el seu ús sostenible.

Finalitat de l'acció

- Sensibilitzar a través d'una exposició itinerant.

- Donar valor al patrimoni mitjançant la innovació, creant una aplicació mòbil, única per a tota la serralada, que valoritzarà els llocs, geolocalitzarà els itineraris d'interpretació i les activitats.

- Establir vincles entre les persones vinculades professionalment a la valorització del patrimoni i l'educació ambiental mitjançant dos seminaris d'intercanvi, sessions de co-formació i un comitè de seguiment del projecte Naturalesa, Cultura, Turisme.


Draft Rubert Taya 417986482-image3.png
Reunió de socis del projecte 9 de setembre del 2020


- Promoure dinàmiques transfrontereres per obtenir resultats que les entitats, de manera individual, no podrien aconseguir.

- Aprofitar l'experiència de les 65 estructures de la Xarxa EPV i proposar orientacions estratègiques d per a una valorització sostenible del patrimoni dels Pirineus.

Novetats que aporta l'acció

Generar xarxa entre entitats de diferents regions que treballen l'educació ambiental. Generar coneixement des del món local sobre els valors del territori des d'una perspectiva global. Utilitzar un format de sensibilització innovador en un autobús itinerant que recorri els Pirineus de punta a punta.


Draft Rubert Taya 417986482-image4.jpeg
La proposta d’activitats de descoberta dels Pirineus “El viatge de Pirene”, elaborada per 12 entitats catalanes d’educació ambiental per l’estiu de 2020

Fonaments de la novetat

La xarxa Educació Pirineus Vius és la primera vegada que executa un projecte integral tan ampli i ambiciós. No s'ha realitzat mai una exposició d'aquestes característiques als Pirineus.

característiques als Pirineus.

2018 i 2019

Durant aquests dos primers anys de projecte, a nivell català s’han impulsat els accions següents:

  • Exposició “Viatge al cor dels Pirineus”, el PIRIBUS, que es va inaugurar a Ripoll al març de 2019 i ja ha realitzat 10 parades per municipis catalans durant el 2019, d’un total de 32 parades previstes.
  • Organització de la primera trobada catalana de la Xarxa Educació Pirineus Vius a Sant Joan de les Abadesses i participació de les entitats catalanes als Encontres Transfrontereres a Planes de Son i Lekaroz.
  • Elaboració de la Diagnosi per a l’Estratègia Pirinenca d’Educació Ambiental, i redacció posterior, pendent de la revisió final, de l’Estratègia Pirinenca d’Educació Ambiental per a la Sostenibilitat.
  • Actualment està en curs:
  • l’elaboració d’una aplicació mòbil amb itineraris per diferents públics que tenen punts d’interès que ajudaran el visitant a descobrir el patrimoni natural, cultural i històric dels Pirineus
  • la preparació d’una plataforma MOOC per oferir una formació a totes aquelles persones que treballen com a educadors ambientals en l’àmbit pirinenc.

2020

El període 2020 va estar marcat per la suspensió d'activitats vinculades a la pandèmia provocada pe SARS-CoV-2. Per aquest motiu, el projecte s’allarga fins el desembre de 2021. No obstant això, l’adaptació al nou context va permetre tirar endavant les accions següents durant el 2020:

- Reunions diverses de coordinació.

- Reunió del Tercer comitè de seguiment del projecte.

- Coordinació de la campanya d’itinerància del Piribus al llarg de 7 etapes: Sabiñánigo, Bertiz, Sare, Pau, Tolosa, Colomiers, Ax-les-Thermes), que van reunir un total de10.896 visitants i 3.926 participants en el seu conjunt.

- Anul·lació de 8 etapes de la itinerància del Piribus i ajornament previst per al 2021.

- Producció de l'estructura MOOC per capitalització amb el projecte Faunapyr.

- Llançament de la producció dels continguts del Museu Digital dels Pirineus (APP) al voltant de massissos emblemàtics

- Continuació de les "Propostes d'orientació estratègica d’educació ambiental per als Pirineus”

- Tercera reunió transfrontereres de la Xarxa a través de Zoom.

Per saber-ne més

Anna Estella

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/07/21
Presentat el 30/07/21

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Governança

Mecanismes col·laboratius

Processos de coordinació institucional sobre plans i projectes

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Nous actors de la conservació

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0