#M2020


Direcció del projecte

Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC)

Període

Abril 2016-desembre 2020

Socis del projecte

  • Catalunya: Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i Departament de Territori i Sostenibilitat (Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural)
  • Euskadi: Servicio de Información Ambiental (Gobierno Vasco)
  • Anglaterra, Regne Unit: University of East Anglia & Norfolk County Council (NNCC)
  • Valònia, Bèlgica: Départament du Milieu Naturel et Agricole (DEMNA)
  • Regne Unit: Nations Environment Programme’s World Conservacion Monitoring Centre
  • Regió Marche, Itàlia: Biodiversity, Ecological Network and Animals proteccion – Environtmental Departament
  • Hadju-Bihar Country, Hongria: University of Debrecen

Draft Rubert Taya 388497019-image1.jpg

Descripció

A escala europea es genera gran quantitat d’informació sobre patrimoni natural des de fonts molt diverses (centres de recerca, universitats, l’administració pública o la pròpia ciutadania).

Aquesta informació és fonamental per establir l’estat de conservació de la natura i per trobar solucions als problemes derivats del canvi global (canvi d’usos del sòl, canvi climàtic, contaminació, arribada d’espècies invasores, etc.).

Però molt sovint es troba dispersa i en forma complexa i no arriba de forma adequada a qui dissenya o decideix polítiques o projectes.

El projecte pretén crear i enfortir la relació entre les dades rellevants de la biodiversitat i els processos de presa de decisions per a la conservació. Té dues fases.

  • Fase 1 (any 2016-2018). Està dedicada a l'intercanvi d'experiències relatives a com fer possible que la informació i el coneixement de la biodiversitat arribin a fer possible millors polítiques de protecció de la natura a les regions que participen al projecte i al disseny d’un pla d’acció per implementar els objectius marcats per cada regió (mesures, el cronograma, fases, actors responsables, costos, finançament....). L'aplicació real d'aquestes accions no la finança INTERREG Europe.
Draft Rubert Taya 388497019-image2.jpeg
Expedició catalana al workshop d’Anglaterra el juny de 2018, formada per representants de diverses unitats del DTES (parcs naturals, serveis centrals...), la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona. L’experiència va servir per aprendre molt i per acostar les diferents institucions en l’objectiu comú de gestionar millor la informació en biodiversitat per fer polítiques públiques més adequades.
  • Fase 2 (any 2019-2020). Està dedicada al monitoreig per part de cada regió sòcia de la realització de les accions planificades en el Pla d’acció definit en la fase 1.
Draft Rubert Taya 388497019-image3.jpeg
Reunió del grup d’actors locals a Barcelona (primavera de 2018), constituït per treballar internament els resultats derivats dels workshops celebrats a l’exterior. A nivell català també ha servit per conèixer millor molts actors d’altres unitats i departaments de la Generalitat de Catalunya amb incidència en la informació sobre biodiversitat (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda), Diputacions, centres de recerca i ONG. Això ha permès establir contactes i grups de treball que ara ja son independents del projecte BID-REX.

Més informació a:

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/sistemes_dinformacio/interreg-europe-bid-rex/

https://www.interregeurope.eu/bid-rex/

Finalitat de l'acció

Els objectius generals del projecte son:

  • Millorar la implementació de polítiques de conservació de la biodiversitat a partir de l’intercanvi d’experiències i necessitats entre regions.
  • Homogeneïtzar i establir protocols per a la generació de resultats i productes entre diferents regions a fi de contextualitzar-los en un àmbit més ampli.

La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural té com a objectius paral·lels:

  • Aprofitar el marc d’intercanvi d’experiències per dissenyar el futur Observatori del Patrimoni Natural basant-se les lliçons apreses d’altres regions europees.
  • Prioritzar i gestionar adequadament els fons FEDER perquè afavoreixin les polítiques de conservació de la natura a Catalunya.
Draft Rubert Taya 388497019-image4.png

Novetats que aporta l'acció

  • Transferir a Catalunya bones pràctiques d’altres regions sobre com integrar la informació disponible sobre biodiversitat.
  • Dissenyar processos i accions per integrar aquesta informació en la presa de decisions que afecten la biodiversitat.
  • Avançar en el disseny del futur Observatori del Patrimoni Natural en base a les lliçons apreses en altres indrets sobre funcions i disfuncions d’organismes similars.

Fonaments de la novetat

La informació sobre patrimoni natural i biodiversitat a Catalunya actualment és molt dispersa i sovint està poc integrada en els processos de presa de decisions. Totes les millores que es puguin fer per tenir un corpus d’informació més complet, coherent i comú redunda en una millor base d’evidència científica a l’abast dels decisors. D’altra banda, qualsevol millora de procés o eina que permeti integrar aquesta informació en els processos de presa de decisions suposa una millora sobre la situació actual.

Durant el 2020 es va continuar tractant de complir els objectius marcats en el Pla d’Acció presentat a Interreg Europe el 2019. Entre aquests punts destaquen per la seva importància els treballs per crear l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Cal subratllar, en aquest sentit, que el desembre de 2020 es va presentar el primer producte de l’Observatori, l’Informe de l’Estat de la Natura a Catalunya 2020.

A nivell organitzatiu, la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del CTFC, va organitzar l’acte de cloenda del projecte, en una jornada virtual, que va tenir lloc el 29 de setembre de 2020.

Draft Rubert Taya 388497019-image5.jpeg Draft Rubert Taya 388497019-image6.jpeg
Imatges de l’acte de cloenda del BID-REX

En aquest enllaç es pot trobar més informació d’aquest acte, que va ser presidit per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, la Sra Marta Subirà, i va tenir la participació entre d’altres, de la comissària europea Sra Anne Teller.

Administrativament, el projecte finalitza el 31 de març de 2021, però a nivell tècnic el projecte va finalitzar el 31 de desembre de 2020.

Per saber-ne més

Pau Sainz de la Maza

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/08/21
Presentat el 03/08/21

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Medi ambient i sostenibilitat

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació ambiental

Indicadors ambientals

Sistemes d'informació per a la gestió

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0