#M2020
Contents
Direcció de projecte
Parc Natural del Montsant
Període
Gener-desembre 2020
Descripció
Les dades del projecte sobre l'afluència, freqüentació i caracterització dels visitants del Parc Natural realitzat al 2019 indicaven que prop del 50% dels visitants van entrar al parc pels accessos corresponents al sector de Margalef. El 2020 s'han sectoritzat durant un any les tres zones més populars per a la pràctica de l'escalada (Espadelles, Margalef pantà i Sant Salvador) per tal de conèixer la capacitat de càrrega del sector de Margalef en relació amb l'escalada. També s'ha fet el seguiment de l'anàlisi de freqüentació del parc mitjançant les dades obtingudes dels diferents ecocomptadors distribuïts pel parc.
L'estudi té com a principal objectiu establir la capacitat de càrrega de l'escalada al sector de Margalef. La metodologia aplicada en l'estudi consisteix en una adaptació de la metodologia pel càlcul de la capacitat de càrrega turística proposada per Cifuentes (Cifuentes, 1992). L'aplicació de la metodologia ha estat completa, incloent els tres tipus de capacitat de càrrega que s'estudien, i adaptada per a la pràctica de l'escalada esportiva a partir dels propis coneixements dels autors, així com de les aportacions que es van fer durant les dues reunions de treball que es van realitzar amb experts en escalada i coneixedors de la zona de Margalef.
Entre els principals resultats obtinguts en la realització d'aquest estudi destaquen, per una banda, l'obtenció d'una capacitat de càrrega turística anual a la zona de Margalef de 50.888 visitants/visites, cosa que ve a representar 4.241 visitants/visites mensuals o 139 visitants/visites diaris. Per una altra banda, i en base a la comparativa entre les dades d'afluència a la zona de Margalef i la capacitat de càrrega turística identificada, els resultats per unitats de maneig mostren la identificació de la presència d'importants excedents de visitació en les unitats.
Observacions
L'any 2019 el Parc Natural de la Serra de Montsant va encarregar un treball tècnic per valorar l'afluència i la freqüentació i caracteritzar els visitants, que va permetre, d'una banda, conèixer el nombre de visitants anuals al Parc i d'altra banda, dissenyar un sistema de seguiment de l'afluència al parc en base a la instal·lació d'un conjunt de comptadors. Gràcies a aquest estudi avui es coneix que al voltant del 50% de l'afluència de visitants al Parc es concentra al sector de Margalef. Aquest nou coneixement, sumat al fet que hi ha accions pendents de la Carta de Turisme sostenible a la Comarca del Priorat relacionades amb la necessitat de conèixer la capacitat d'acollida de les principals àrees d'interès de la comarca, ha motivat que el Parc hagi decidit impulsar la realització d'aquest estudi.
Els resultats obtinguts en aquest estudi realitzat el 2020 han servit per elaborar una sèrie de recomanacions de gestió que han estat agrupades en tres blocs d'accions:
- 1. Reordenar la pràctica de l'escalada a la zona de Margalef.
- 2. Canalitzar l'ús actual de la zona de Margalef cap a altres sectors/zones del Parc.
- 3. Posar en marxa un sistema de control d'aforament i dimensionament de zones d'aparcament diürn, nocturn i àrees d'acollida, que serà el punt de partida per una gestió més activa i ordenada de l'ús públic al territori.
Finalitat de l'acció
Conèixer la capacitat de càrrega d'escalada a un sector del Parc Natural de la Serra de Montsant, per orientar i millorar la gestió del parc en aquest sector, i en general la gestió de l'ús públic de l'espai.
Novetats que aporta l'acció
Utilitzar una metodologia estandarditzada i aplicar-la a l'escalada, per avaluar la capacitat de càrrega d'un espai natural protegit, en relació a l'escalada; obtenir dades quantitatives sòlides, que donin suport a la gestió adaptativa de l'ús públic.
Fonaments de la novetat
Realitzar una gestió adaptativa basada en el coneixement, en el sentit que es pretén calcular la capacitat de càrrega de cada sector i fer un seguiment al detall de les reaccions que l'aplicació de les diferents limitacions pugui provocar en els escaladors i en la pròpia capacitat de càrrega, tenint en compte el comportament, preferències i expectatives dels visitants, especialment en la implementació de restriccions.