Dimarts i dimecres 14 i 15 de juny, va tenir lloc a la seu de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la 4a edició de la jornada "European Shallow Geothermal Days" un esdeveniment de caire europeu coorganitzat aquest any entre l’ICGC i l’European Geothermal Energy Council (EGEC), la Renewable Heating & Cooling-European Technology and Innovation Platform (RHC-ETIP), el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i EuroGeoSurveys.

La geotèrmia somera representa actualment una tecnologia amb una forta expansió a tot Europa per a sistemes de calefacció d'edificis i xarxes de climatització urbans de fred i calor que s'encaixa perfectament en l'estratègia d'electrificació de la demanda tèrmica i en la possibilitat d'hibridació amb solar fotovoltaica. En aquest context, l’esdeveniment ha tingut com a objectiu connectar l’administració, les empreses i els científics per promoure i discutir l’impuls d’aquesta tecnologia en els propers anys.

La sessió matinal del dia 14, va comptar amb les interessants ponències de Ms. Eva Hoos i Mr. Eric Lacomte, representants de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea, que van presentar l'acció conjunta recentment anunciada del Pla REPowerEU. El Pla preveu instal·lar més de 10 milions de bombes de calor a Europa durant els propers 5 anys, entre les quals geotèrmiques, per reduir la dependència del gas rus. També van parlar de la revisió de la Directiva Europea de Renovables per donar-hi un major pes a la geotèrmia.

La sessió matinal també va comptar amb la presència de l’Institut Català d’Energia, que va presentar la situació actual de desplegament d’aquesta font d’energia a Catalunya segons la BDIGSCat i el seu rol en el marc de l’escenari d’electrificació del sector de la demanda tèrmica previst a la Prospectiva energètica de Catalunya a l'horitzó 2050 (PROENCAT 2050). També hi va participar Geoplat que va presentar l'estat de la geotèrmia a nivell de l'Estat espanyol i d’EuroGeoSurveys i EGEC a nivell europeu.

Draft Rubert Taya 283836972-image2.png

Ponències de Mr. Eric Lacomte i Mrs Eva HOOS, Policy Officer European Union, sobre la integració de la geotèrmia somera en el Pla REPowerEU i la revisió de la Directiva Europea de Renovables.


La sessió de la tarda es va centrar en la presentació d’onze projectes innovadors i de bones pràctiques de tot Europa destacant el projecte GEOFIT, amb participació catalana de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, el projecte GEO4CIVHIC o les ponències sobre les noves tendències innovadores en xarxes de climatització urbanes de 5a generació de fred i calor amb geotèrmia de molt baixa temperatura (EH&P)

La sessió del dia 15 va comptar amb diverses ponències orientades a la gestió, regulació i eliminació de barreres i formació. El servei geològic francès (BRGM), l'austríac (GBA) i l'espanyol (IGME) van presentar els casos de França, Àustria i l'Estat espanyol, mentre que el projecte Geotrainet de formació en sistemes d'intercanvi geotèrmic va presentar la seva experiència després de diversos anys de funcionament. Finalment, va intervenir un representant de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), que va presentar les línies d'ajudes associades als fons europeus NextGenerationEU destinades a la geotèrmia.

Draft Rubert Taya 283836972-image3-c.jpeg

Assistents la jornada "European Shallow Geothermal Days" al dia 14 de juny


La jornada va finalitzar amb una visita a les instal·lacions geotèrmiques de l'Hospital de Sant Pau a Barcelona, on l'ICGC va fer una presentació de la geologia, hidrogeologia i el context geotèrmic del subsòl de Barcelona i de Sant Pau i l'equip de Sant Pau va efectuar una presentació de les instal·lacions.

Draft Rubert Taya 283836972-image4.png

Ponències de Sra. Georgina Arnó, Cap de la Unitat de Hidrogeologia i Geotèrmia de l’ICGC i Agustí Grau (Director d'Enginyeria i Obres de la Fundació Privada Hospital de Sant Pau),


La jornada European Shallow Geothermal Days, celebrada a l’ICGC, ha permès tenir un intercanvi d'experiències entre els diversos sectors de la geotèrmia a Europa, i visualitzar quines són les perspectives de creixement en el futur immediat en el marc de la transició energètica de Catalunya i d’Europa en general.

Autors

Redactat per: Ignasi Herms

Per saber-ne més: Joan Palau i Ignasi Herms

Back to Top

Informació del document

Publicat a 28/06/22
Acceptat a 28/06/22
Presentat el 28/06/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos instrumentals

Previsió

Medi ambient i sostenibilitat

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0