#M2020

Direcció de projecte

Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Període

Gener 2020 – desembre 2020

Altres participants

Fundació Barcelona Zoo, Fundació Trenca i Universitat de Girona.

Descripció

El turó europeu (Mustela putorius) és un dels mamífers carnívors més amenaçats de Catalunya. És majoritàriament nocturn, s’alimenta de petits rosegadors, amfibis i principalment conills on són abundants. Sol habitar paisatges en mosaic rics en masses d’aigua.

A diferència d’altres mustèlids semiaquàtics com la llúdriga, ha estat poc estudiat i no té un pla de recuperació específic. La disminució de les seves poblacions va accelerar-se fortament a partir de 1970 però no es coneix una causa principal. Actualment està declarat en perill d’extinció (nou catàleg d’espècies amenaçades de Fauna, no aprovat encara). Es coneix que actualment roman una metapoblació a les planes de l’Alt i el Baix Empordà, i a escasses zones del Ripollès, quan als anys vuitanta es trobava en 22 comarques.

Draft Rubert Taya 228006471-image1.jpeg
Font: Estudi Captura, translocació i seguiment de turons autòctons ibèrics a Catalunya

El projecte TuroCat es posa en marxa després de constatar la situació crítica del turó europeu a Catalunya. Té per objectiu passar a l’acció i posar fre al procés d’extinció d’aquesta espècie a Catalunya. El projecte, dissenyat pel grup de treball format per tècnics del Zoo de Barcelona, la ONG Fundació Trenca, la UdG i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, pretén recuperar i tornar a connectar els últims bastions de l’espècie a la província de Girona i crear-ne de nous mitjançant la protecció de l’hàbitat, evitar atropellament, augmentar les poblacions de preses potencials, el control de visons americans i l’alliberament d’exemplars procedents de poblacions sanes d’altres zones de la península Ibèrica.

Els individus es capturen a Castella la Manxa i es traslladen i alliberen a punts prèviament localitzats de Catalunya. S’han escollit diversos punts de l’Alt i el Baix Empordà situats en zones de connexió entre les petites poblacions romanents, per tal d’evitar la competència directa però permetre l’intercanvi genètic, i també al Segrià en una àrea on els turons s’han extingit, que actua com a zona de control. Els turons alliberats es geolocalitzen per fer-ne un seguiment i avaluar l’èxit de la reintroducció, la necessitat d’ajustos o la pertinència de mesures complementàries.

Draft Rubert Taya 228006471-image2.jpeg

Observacions

El 2020 la Fundació Trenca ha elaborat l’estudi Captura, translocació i seguiment de turons autòctons ibèrics a Catalunya. Aquest estudi detalla el procediment a seguir per efectuar la captura i el trasllat dels turons. També identifica les zones d’alliberament, els competidors i les preses que s’hi troben i els punts forts i febles que s’hi detecten de cara a la reintroducció.

Les actuacions de translocació d’individus previstes per a al primavera de 2020 es van haver de posposar primer fins la tardor de 2020 i després fins al 2021, a causa de la situació sanitària. Així doncs, la primavera-estiu de 2021 es preveu la translocació d’individus.

Draft Rubert Taya 228006471-image3.jpeg
Font: Estudi Captura, translocació i seguiment de turons autòctons ibèrics a Catalunya

Finalitat de l'acció

Millorar el coneixement del turó i l’estat de les poblacions amb la translocació d’individus i altres mesures de reforç.

El projecte té diverses línies d’actuació:

1. Eradicació i control del visó americà

2. Foment del conill de bosc

3. Conservació i foment del paisatge agrari tradicional i semi-naturalitzat

4. Estudi i seguiment dels nuclis de turó supervivents

5. Comunicació i educació ambiental

6. Translocació de turons ibèrics a Catalunya

Novetats que aporta l'acció

  • Coneixement de l’estat de les poblacions romanents de turó a Catalunya i de la dieta i ecologia de l’espècie.
  • Mesures de recuperació del turó (alliberament d’individus d’altres regions, eliminació de competidors, reforç de preses potencials, estudi de punts negres d’atropellament, estudi del connectors ecològics entre nuclis de la metapoblacio empordanesa, etc.).
Draft Rubert Taya 228006471-image4.jpeg

Fonaments de la novetat

Hi ha molt poques referències prèvies de translocacions de turons L’única experiència similar és la realitzada al Regne Unit durant els anys 1990-2010 per particulars, sense control i entre hàbitats similars (mosaic agro-forestal en clima atlàntic). A Catalunya les primeres translocacions seran realitzades en punts d’interès estratègic per a la recuperació de l’espècie, però seran considerades com a prova pilot que servirà per avaluar l’adaptabilitat i capacitat de supervivència dels turons alliberats mitjançant el seu seguiment.

Per saber-ne més

Santi Palazón

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/08/21
Presentat el 03/08/21

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0