#M2020
Contents
Direcció de projecte
Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic
Altres participants
Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Període
Octubre 2020- desembre 2020
Descripció
La Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic a l’art.2.c) subratlla com a finalitat específica de la Llei adaptar els sectors productius i incorporar l'anàlisi de la resiliència al canvi climàtic en la planificació del territori, les activitats, les infraestructures i les edificacions.
L’art. 21. de la Llei −afectat per les modificacions introduïdes pel Decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i impuls a les energies renovables− imposa obligacions als gestors de les infraestructures existents de ports, aeroports, transport terrestre, energia, residus i aigua i als promotors de projectes constructius de noves infraestructures, en relació amb l'anàlisi de la seva vulnerabilitat davant els impactes del canvi climàtic d'acord amb el coneixement científic actual, així com l’adopció de mesures d'adaptació als impactes del canvi climàtic.
Així mateix, l’art.10 i la disposició addicional tercera apunten que el marc estratègic de referència d’adaptació és l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic.
L’Informe de seguiment i avaluació de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic ESCACC 2012-2020, de febrer de 2017 indicava que, pel que fa al sector de mobilitat i infraestructures de transport, era necessari abordar de manera més àmplia i rigorosa l’estudi dels impactes, vulnerabilitat i capacitat tècnica d’adaptació de les infraestructures viàries i ferroviàries de Catalunya.
L’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona va encarregar l’any 2019 una assistència tècnica per conèixer la vulnerabilitat del sistema i infraestructures de mobilitat als efectes del canvi climàtic a l’àmbit del Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona (SIMMB). Per aquest motiu l’àmbit territorial d’aquest estudi abasta la resta de comarques de Catalunya fora de l’àmbit de la SIMMB.
L’avaluació de la vulnerabilitat de les infraestructures de transport de Catalunya als impactes del canvi climàtic conté la informació següent:
- Una diagnosi del sistema de mobilitat viària i ferroviària de persones i mercaderies a Catalunya.
- Quins impactes directes i riscos hauran d’afrontar les infraestructures front als escenaris i projeccions de canvi climàtic a Catalunya.
- La vulnerabilitat de les infraestructures, el nivell d’afectació de servei i de les condicions de funcionament.
- Una proposta de mesures d’adaptació als impactes i com integrar-les en la planificació d’infraestructures de Catalunya
Finalitat de l'acció
Conèixer els impactes del canvi climàtic, la vulnerabilitat i la capacitat d’adaptació de les infraestructures viàries i ferroviàries de Catalunya
Novetats que aporta l'acció
- Definir metodologies i eines per avaluar la vulnerabilitat al canvi climàtic de les infraestructures viàries i ferroviàries en l’àmbit territorial abordat.
- Definir mesures que puguin mitigar els efectes del canvi climàtic sobre les infraestructures o que en puguin millorar l’adaptació.
Fonaments de la novetat
No s’havia fet prèviament una anàlisi de vulnerabilitat amb aquest objecte d’estudi i àmbit territorial.