L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya(ICGC) va ser present a la 3a edició de les Jornades Tècniques "GeoEnergia a Catalunya celebrades aquest any el passat 12 de novembre a l'Auditori Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, i dedicada a “El debat de la transició energètica en el territori i el rol de la geotèrmia". L’edició d’enguany va ser inaugurada pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó, i la directora de l'Institut Català de l'Energia, Marta Morera.
L’ICGC va presentar dues ponències, la primera de les quals va ser la presentació de l’aplicació GEO-SIV, i la segona sobre el projecte ‘Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid’.
Aplicació GEO-SIV
Georgina Arnó, cap de la Unitat d’Hidrogeologia i Geotèrmia de l’ICGC, i Jordi Garcia-Céspedes de la Universitat Politècnica de Catalunya(UPC), van presentar aquesta nova aplicació, desenvolupada per l’Àrea de Recursos Geològics de l’ICGC i la UPC.
Fent una mica d’història, la relació de l’ICGC amb la geotèrmia és bastant recent, al 2012 s’inicien els treballs que culminen amb la publicació de l’atles digital de geotèrmia de Catalunya aquell mateix any. Posteriorment, durant els anys 2014 i el 2017, i coincidint amb el primer contracte programa de l’ICGC, es defineixen 2 línies de treball: la de la geotèrmia superficial o de molt baixa temperatura, i la de la geotèrmia profunda o de baixa temperatura. En aquest període, es desenvolupa la primera versió del visor Geoíndex - Geotèrmia superficial. Finalment, del 2018 al 2022, amb el segon i tercer contracte programa es consoliden les dues línies de treball, especialment la geotèrmia superficial, amb la creació de la base de dades de geotèrmia superficial, l’estudi i avaluació del potencial geotèrmic per sistemes geotèrmics superficials a l’àrea urbana i periurbana de Girona-Salt i la participació de l’ICGC en projectes europeus relacionats amb la geotèrmia.
GEO-SIV és una aplicació lliure desenvolupada per a l’avaluació preliminar de sistemes d'intercanvi geotèrmic en circuit vertical tancat per a instal·lacions de climatització i aigua calenta sanitària fins a 70 kW en el territori de Catalunya.
Què permet l’aplicació?
- Geo-SIV és una aplicació innovadora que permet fer estimacions preliminars de les necessitats de perforació per a la construcció d’un camp de captació de pous geotèrmics verticals de circuit tancat. L’aplicació habilita uns paràmetres per defecte modificables per l’usuari, i en base a la precisió d’aquests valors, l’aplicació fa un càlcul orientatiu, des de les vessants econòmica i ambiental, de la idoneïtat d’una inversió extra en geotèrmia superficial si es compara amb altres opcions convencionals, renovables o fòssils. Geo-SIV és integradora perquè també permet al usuari contemplar la possibilitat de la hibridació de la solar- fotovoltaica, considerant el suport o no d’un sistema de bateries, amb les instal·lacions geotèrmiques.
- Geo-SIV re-utilitza geoinformació generada pel propi ICGC, i adapta diverses metodologies de càlcul per sistemes geotèrmics en el territori de Catalunya.
- Geo-SIV té un rol educatiu amb l’objectiu de difondre els beneficis de la geotèrmia superficial. Es vol arribar al públic general fent que es comenci a familiaritzar amb els conceptes de les instal·lacions tèrmiques i amb la geotèrmia superficial, com energia renovable, eficient i disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
- Geo-SIV està adreçada a tothom, és per això que ha estat concebuda com un programari de lliure distribució, prou intuïtiu i amigable per a que qualsevol usuari sense coneixements previs pugui fer-ne ús. A més, pot ser molt útil als professionals del sector i administracions en general, per realitzar estudis de pre-viabilitat i comparatives de projectes.
Aquesta és una primera versió de l’aplicació però la idea és que evolucioni, migrant-la a codi Python per poder afegir-hi més funcionalitats, com la d’un visor que permeti a l’usuari moure’s pel terreny i veure quins paràmetres està prenent l’aplicació. També es vol integrar una API per millorar el càlcul de la hibridació amb l’energia solar-fotovoltaica.
Interfície gràfica de l’aplicació Geo-SIV (v1.0, ICGC-UPC, 2021)
Projecte Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid
La segona de les ponències va ser presentada per Guillem Piris del Conselh Generau d’Aran (CGA), i Ignasi Herms, cap de l’Àrea de Recursos Geològics de l’ICGC.
A nivell energètic, la Vall d’Aran és exportadora d’energia elèctrica però també és una consumidora important de gas i gasoil per les climatitzacions dels edificis. L’objectiu del projecte ‘Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid’ és reduir la dependència de combustibles fòssils i impulsar energies renovables com la geotèrmia i la biomassa. Aquest projecte, una hibridació de les energies geotèrmica, biomassa i solar, resultat de la col·laboració entre el Conselh Generau d’Aran i l’ICGC, vol demostrar que la innovació també arriba als pobles no només a les grans ciutats.
La geotèrmia superficial es una energia tèrmica renovable disponible els 365 dies de l’any, tant a ciutats com a pobles i que es pot hibridar amb altres energies, per generar fred i calor de manera simultània. Això és el que el projecte vol dur a la pràctica a Vielha, aplicant-ho en aquest cas al palau de gel, un poliesportiu, un institut i una escola, i potser també a un edifici d’habitatges i locals comercials privat. La font principal d’energia seria la geotèrmia que es podria complementar amb la biomassa i la solar fotovoltaica i/o tèrmica en situacions de pic de la demanda.
El disseny preliminar del projecte contempla que els edificis estarien connectats a un doble anell de 4 conduccions- dos de fred i dos de calor- amb el camp de captació de l’energia, el qual podria actuar com a un reservori tèrmic en el subsòl.
En termes generals, el projecte haurà:
- produir fred pel manteniment de la pista de gel del Palau de Gel al llarg de tot l’any i proveir altres necessitats de refrigeració com en el cas del Palai d’Esports
- calefacció a la resta d’edificis durant el període d’hivern
- producció d’aigua calenta a tots els edificis tot l’any
De les tres, la demanda de calor serà la més important, bàsicament degut al clima de la zona. Això, pot provocar que a la llarga es produeixi un refredament del terreny, per la qual cosa podria ser convenient utilitzar reservoris per emmagatzemar energia geotèrmica en el subsòl. Un sistema informàtic controlarà la xarxa de calor i fred per tal d’evitar que no es produeixin problemes en la provisió de l’energia demandada, d’aquí la inclusió de la paraula Smart al títol del projecte.
Durant el proper any, l’ICGC realitzarà els estudis geològics, hidrogeològics i geotèrmics per estudiar les característiques del subsol de l’àmbit del projecte. L’ICGC disposa de dades prèvies de campanyes de reconeixement realitzades en anys anteriors. Els estudis del terreny que es realitzaran, s’encaminaran a determinar les característiques hidrogeològiques del terreny per tal de determinar si la injecció de fred a l’hivern per a la producció de calor, es pot dissipar o es necessitarà un sistema d’emmagatzematge tèrmic amb injecció de calor a l’estiu per després aprofitar-la a l’hivern. L’emmagatzematge tèrmic està molt implantat a Europa, no és una tecnologia nova, però al nostre país és encara incipient.
Pel que fa a les dades econòmiques, les primeres estimacions indiquen que el projecte podria tenir un cost inversió aproximat de 2,8 M€, i un període de recuperació de 12 anys, un termini que comparat amb d’altres projectes similars, es considera adequat. El conveni de col·laboració subscrit entre el CGA i l’ICGC finançament, també preveu impulsar que aquest projecte es pugui incloure en el marc d’algun projecte europeu quan es trobi en una fase més desenvolupada.
I pel que fa a la planificació, el novembre de 2020 es va començar amb la redacció de l’avantprojecte i actualment es troben en la fase de planificació dels estudis geològics i hidrogeològics del terreny. En una següent fase, a partir dels resultats obtinguts dels estudis, es realitzarà un estudi informatiu per la anàlisis de les diverses alternatives des del punt de vista de l’enginyeria bàsica i s’avaluaran econòmicament. Un cop triada l’alternativa es procedirà a la redacció del projecte executiu i finalment s’iniciaran les obres.
Palau de Gel (maig del 2021, fotografia ICGC)