#M2021
Contents
Direcció de projecte
Agència de Ciberseguretat de Catalunya
Període
2021-2025
Descripció
El CIC4Cyber és una estructura organitzativa pública que té una clara missió de coordinació, cohesió i capacitació de l'ecosistema de ciberseguretat de Catalunya. Vol ser palanca de transformació i creixement del sector a través del coneixement i la innovació, i maximitzar l’impacte dels programes i projectes fomentant la captació de fons, la internacionalització i el treball en xarxa.
El Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat (ECCC), juntament amb la Xarxa de Centres Nacionals de Coordinació (NCC), formen el nou marc d'Europa per a donar suport a la innovació i la política industrial en ciberseguretat. Són l'estructura de coordinació de la inversió pública europea en ciberseguretat que, secundant-se en el que s'ha denominat Comunitat tecnològica de ciberseguretat, establirà una agenda comuna per al desenvolupament tecnològic i per al seu ampli desplegament, que mobilitzarà a través de la inversió en projectes estratègics de ciberseguretat. L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, crea el CIC4Cyber per tal de reforçar el rol de Catalunya en la innovació i en el desenvolupament de la ciberseguretat.
El CIC4Cyber té per objectius principals l’impuls innovador, la transferència tecnològica i la reactivació econòmica i transformació del teixit empresarial.
El seus pilars son:
- * Desenvolupament del ecosistema. Oferir laboratoris, datalabs i entorns de simulació per oferir serveis a la demanda i a l’oferta, al sector empresarial en ciberseguretat i suport a les PIMEs en nous models de digitalització, serveis i infraestructures, mitjançant el DIH4Cat i la comunitat DCA ciberseguretat, per tal de potenciar el ecosistema d’innovació.
- * Capturar fons públics i privats i oferir finançament, per tal d’establir actuacions innovadores de cooperació transfronterera, per a la transició digital i intel·ligent.
- * Innovació. Mitjançant una oficina on es desenvolupi, cooperant amb les empreses, transferència de tecnologia en projectes d’innovació inherents als centres de competència de ciberseguretat, eHealth, iot/ot, IA/automatització i administració digital i smartmobility/5G.
- * Cultura. Mitjançant el desenvolupament d’una Cyberacademy, ciberrange i de programes de conscienciació orientats a les PIMES per tal de millorar les capacitats en ciberseguretat de la cadena d’aprovisionament. Aportant les estructures necessàries per un complet desplegament del Programa inter-departamental Internet Segura i amb especial focus a les PIMES amb el programa #negocibersegur dins d’aquest.
- * Ciència i Analítica de Dades: per a definir una estratègia de la dada, generar intel·ligència global i sectorial i poder alimentar el Índex de ciberseguretat de Catalunya.
Durant el 2021 s’ha conceptualitzat i dimensionat el projecte.
Finalitat de l'acció
- Impulsar l’ús de tecnologies segures i mesures de protecció en el sector productiu enfront de ciberatacs:
- Fomentar la formació i l’adopció de millors pràctiques i eines per a l’auto-protecció.
- Capacitar operativament els CSIRT sectorials, les empreses de ciberseguretat, els ciber-voluntaris i altres actors rellevants en matèria de resposta davant d’incidents.
- Analitzar els fenòmens actuals i les tendències en l’ús de les TIC per tal de determinar riscos i necessitats en matèria de regulació.
- Establir acords i fulls de ruta de coordinació i col·laboració amb el sector privat, mitjançant instruments de col·laboració público-privada
- Fomentar la capacitació i inclusió digital dels ciutadans.
- Establir un nou model d’innovació digital territorial orientat a resoldre les necessitats dels ciutadans utilitzant la innovació digital social i col·laborativa
- Desplegar el pla de capacitació
- Millorar les bases i la coordinació de tot el sistema de coneixement per potenciar-ne l’impacte en totes les activitats del país i contribuir així a fer possible una societat del coneixement.
- Crear espais de col·laboració i coordinació entre oferta i demanda en l’àmbit de la ciberseguretat.
- Impulsar el sector empresarial català en l’àmbit de la ciberseguretat.
- Impulsar polítiques que estimulin la contractació de serveis de ciberseguretat a Catalunya.
- Atraure, crear i retenir talent en l’àmbit de la ciberseguretat.
- Atraure inversió privada.
Novetats que aporta l’acció
Adaptació de l’estructura organitzativa de l’Agència al context europeu: nova estructura en adopció del model de centre de competència, exemple del qual són el Cybersecurity Competence Center de Luxemburg (C3.lu), el Cyber Security Competence Center (CSCC) de TUV a Àustria, o el Cyber4.0 de Itàlia.
- Desplegament de noves capacitats no presents a l’organització amb anterioritat.
- Nou públic objectiu dels serveis de l’Agència. El centre ofereix els seus serveis majoritàriament al sector acadèmic, les entitats especialitzades en RDI i el teixit empresarial.
- Nous serveis i metodologia de definició d’aquests involucrant les diferents parts (quàdruple-hèlix).
- Nova cadena de valor dels serveis, cercant la col·laboració entre agents.
Fonaments de la novetat
La creació del centre és una innovació estratègica resultat dels canvis en el sector de la ciberseguretat i el seu context europeu. Aporta novetats a l’Agència en quant a que desenvolupa un nou model de negoci, amb novetats en: estructura, metodologia i cadena de valor, usuaris objectiu, serveis i productes.
Per saber-ne més
Responsable: Isart Canyameres