#M2021

Direcció de projecte

Agència de Ciberseguretat de Catalunya

Període

2021-2025

Descripció

El CIC4Cyber és una estructura organitzativa pública que té una clara missió de coordinació, cohesió i capacitació de l'ecosistema de ciberseguretat de Catalunya. Vol ser palanca de transformació i creixement del sector a través del coneixement i la innovació, i maximitzar l’impacte dels programes i projectes fomentant la captació de fons, la internacionalització i el treball en xarxa.

El Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat (ECCC), juntament amb la Xarxa de Centres Nacionals de Coordinació (NCC), formen el nou marc d'Europa per a donar suport a la innovació i la política industrial en ciberseguretat. Són l'estructura de coordinació de la inversió pública europea en ciberseguretat que, secundant-se en el que s'ha denominat Comunitat tecnològica de ciberseguretat, establirà una agenda comuna per al desenvolupament tecnològic i per al seu ampli desplegament, que mobilitzarà a través de la inversió en projectes estratègics de ciberseguretat. L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, crea el CIC4Cyber per tal de reforçar el rol de Catalunya en la innovació i en el desenvolupament de la ciberseguretat.

El CIC4Cyber té per objectius principals l’impuls innovador, la transferència tecnològica i la reactivació econòmica i transformació del teixit empresarial.

El seus pilars son:

* Desenvolupament del ecosistema. Oferir laboratoris, datalabs i entorns de simulació per oferir serveis a la demanda i a l’oferta, al sector empresarial en ciberseguretat i suport a les PIMEs en nous models de digitalització, serveis i infraestructures, mitjançant el DIH4Cat i la comunitat DCA ciberseguretat, per tal de potenciar el ecosistema d’innovació.
* Capturar fons públics i privats i oferir finançament, per tal d’establir actuacions innovadores de cooperació transfronterera, per a la transició digital i intel·ligent.
* Innovació. Mitjançant una oficina on es desenvolupi, cooperant amb les empreses, transferència de tecnologia en projectes d’innovació inherents als centres de competència de ciberseguretat, eHealth, iot/ot, IA/automatització i administració digital i smartmobility/5G.
* Cultura. Mitjançant el desenvolupament d’una Cyberacademy, ciberrange i de programes de conscienciació orientats a les PIMES per tal de millorar les capacitats en ciberseguretat de la cadena d’aprovisionament. Aportant les estructures necessàries per un complet desplegament del Programa inter-departamental Internet Segura i amb especial focus a les PIMES amb el programa #negocibersegur dins d’aquest.
* Ciència i Analítica de Dades: per a definir una estratègia de la dada, generar intel·ligència global i sectorial i poder alimentar el Índex de ciberseguretat de Catalunya.

Durant el 2021 s’ha conceptualitzat i dimensionat el projecte.

Finalitat de l'acció

  • Impulsar l’ús de tecnologies segures i mesures de protecció en el sector productiu enfront de ciberatacs:
  • Fomentar la formació i l’adopció de millors pràctiques i eines per a l’auto-protecció.
  • Capacitar operativament els CSIRT sectorials, les empreses de ciberseguretat, els ciber-voluntaris i altres actors rellevants en matèria de resposta davant d’incidents.
  • Analitzar els fenòmens actuals i les tendències en l’ús de les TIC per tal de determinar riscos i necessitats en matèria de regulació.
  • Establir acords i fulls de ruta de coordinació i col·laboració amb el sector privat, mitjançant instruments de col·laboració público-privada
  • Fomentar la capacitació i inclusió digital dels ciutadans.
  • Establir un nou model d’innovació digital territorial orientat a resoldre les necessitats dels ciutadans utilitzant la innovació digital social i col·laborativa
  • Desplegar el pla de capacitació
  • Millorar les bases i la coordinació de tot el sistema de coneixement per potenciar-ne l’impacte en totes les activitats del país i contribuir així a fer possible una societat del coneixement.
  • Crear espais de col·laboració i coordinació entre oferta i demanda en l’àmbit de la ciberseguretat.
  • Impulsar el sector empresarial català en l’àmbit de la ciberseguretat.
  • Impulsar polítiques que estimulin la contractació de serveis de ciberseguretat a Catalunya.
  • Atraure, crear i retenir talent en l’àmbit de la ciberseguretat.
  • Atraure inversió privada.

Novetats que aporta l’acció

Adaptació de l’estructura organitzativa de l’Agència al context europeu: nova estructura en adopció del model de centre de competència, exemple del qual són el Cybersecurity Competence Center de Luxemburg (C3.lu), el Cyber Security Competence Center (CSCC) de TUV a Àustria, o el Cyber4.0 de Itàlia.

  • Desplegament de noves capacitats no presents a l’organització amb anterioritat.
  • Nou públic objectiu dels serveis de l’Agència. El centre ofereix els seus serveis majoritàriament al sector acadèmic, les entitats especialitzades en RDI i el teixit empresarial.
  • Nous serveis i metodologia de definició d’aquests involucrant les diferents parts (quàdruple-hèlix).
  • Nova cadena de valor dels serveis, cercant la col·laboració entre agents.

Draft Gil Riba 742799608-image1.png

Draft Gil Riba 742799608-image2.png

Fonaments de la novetat

La creació del centre és una innovació estratègica resultat dels canvis en el sector de la ciberseguretat i el seu context europeu. Aporta novetats a l’Agència en quant a que desenvolupa un nou model de negoci, amb novetats en: estructura, metodologia i cadena de valor, usuaris objectiu, serveis i productes.

Per saber-ne més

Responsable: Isart Canyameres

Back to Top

Informació del document

Publicat a 13/09/22
Acceptat a 13/09/22
Presentat el 13/09/22

Volum Agència de Ciberseguretat de Catalunya, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 7
Recomanacions 0

Paraules clau