#M2021

Direcció de projecte

Secretaria de Polítiques Digitals, Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori

Altres participants

En el repte 5G TDA hi participen diversos centres de recerca catalans:

  • La Fundació Internet i Innovació Digital a Catalunya (I2Cat).
  • Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC).
  • Centre de Visió per Computador (CVC).

Els projectes de recerca i innovació es concentren en el pilar de generació del coneixement i queden dins del marc de treball del repte 5G TDA.

Període

2020-2021

Descripció

La tecnologia 5G, per les seves característiques, implica una revolució en les comunicacions. Entre altres aspectes, destaca la seva gran amplada de banda, la capacitat de suportar una altíssima densitat de dispositius per cel·la, la reducció de la latència, la flexibilitat en el desplegament i l’operació de xarxes, així com una eficiència energètica més elevada. Tots aquests avantatges habilitaran la creació de nous serveis, actualment impossibles d’oferir amb la tecnologia 4G. La tecnologia 5G no és només una mera evolució tecnològica, sinó que es tracta d’un canvi de paradigma en la indústria i un canvi en les telecomunicacions, el seu ús i els seus operadors. La tecnologia 5G obrirà oportunitats als actuals i als nous agents de mercat.

Catalunya disposa de totes les capacitats per esdevenir un territori idoni per ser capdavantera en el desplegament d’una tecnologia de caràcter disruptiu com és la 5G, tant per les infraestructures de telecomunicacions disponibles, com per la capacitat de recerca i innovació en 5G i pel posicionament com país en captació d’inversió, ja que disposa d’un ecosistema TIC de primer nivell i perquè Barcelona és la capital mundial del mòbil.

En aquest sentit és una prioritat per al Govern de la Generalitat de Catalunya l’impuls de polítiques públiques per accelerar i maximitzar l’impacte del desplegament d’aquesta tecnologia disruptiva en el territori català, amb l’objectiu es convertir Catalunya en un pol tecnològic i de talent de referència en la tecnologia 5G i generar impactes socials i econòmics i industrials basats en desplegament de serveis avançats vinculats a aquesta tecnologia.

Un dels aspectes en el que la Generalitat vol incidir és el d’evitar l’escletxa digital de connectivitat a la 5G. És per això que va apostar pel repte 5G TDA, que té com a finalitat reduir l’escletxa digital de connectivitat 5G al territori, mitjançant la recerca d’un model de desplegament compartit de la 5G en entorn rural, així com en models de fixed wireless access (accés fixe sense fils, salvar l’accés de la darrera milla mitjançant tecnologia sense fils o bé un tram en el que la connectivitat per fibra òptica sigui molt costós mitjançant tecnologies ràdio de gran amplada de banda) que garanteixi la connectivitat amb amplada de banda fins les torres de comunicacions on es desplegaran les antenes 5G, per aquelles torres que, degut a l’orografia del terreny, no sigui viable connectar-les amb fibra òptica.

El repte "Impuls al desplegament de la 5G" es va descriure a la "Guia de reptes identificats per la Generalitat de Catalunya en el marc de l'estratègia SmartCatalonia durant l'any 2019" i està emmarcat en el Programa de recerca i innovació en Tecnologies Digitals Avançades (TDA) de SmartCatalonia.

La Generalitat vol recolzar el desplegament de la tecnologia 5G i fer de Catalunya un pol d’atracció i demostració tecnològica de 5G. El repte consisteix en definir, desenvolupar i demostrar un model de desplegament del 5G que permeti oferir servei de 5G a zones del territori menys poblades, contemplant la col·laboració pública (Generalitat de Catalunya, Diputacions i Municipis) i privada, a nivell nacional i local (operadors mòbils, operadors neutres, operadors locals). El model ha de mostrar la viabilitat d’aplicació real dels serveis teòrics que poden oferir-se amb la tecnologia 5G a Catalunya.

Es volen avaluar les diferents estratègies per tal d’establir polítiques de foment del desplegament de la tecnologia 5G. L’objectiu és evitar noves escletxes tecnològiques en zones amb baixa densitat de població.

La Generalitat vol garantir el desenvolupament de la connectivitat 5G arreu del territori tot i que la demanda sigui baixa. Per això el projecte analitzarà com minimitzar les inversions que ha d’afrontar un operador de 5G amb l’objectiu de garantir que hi hagi servei arreu. Aquestes inversions estan relacionades, entre d’altres aspectes, amb la connexió amb banda ampla i la posada en marxa de nous emplaçaments per al desplegament del tram d’accés ràdio.

El repte 5G TDA treballa dos aspectes, per als que s’analitzaran les tecnologies disponibles i els models econòmico-financers que les faran viables:

  • Treballar en una proposta de model de desplegament compartit de la 5G en entorns rurals.
  • Garantir connectivitat de serveis de banda ampla a torres de comunicacions amb difícil accessibilitat orogràfica, a través de propostes de fixed wireless access.

La finalitat és crear un demostrador que permeti comprovar la viabilitat de la solució dissenyada e implementada tant des d’un punt de vista tècnic com econòmic.

FWA (fixed wireless access)

Draft Gil Riba 644940067-image1.png

Draft Gil Riba 644940067-image2.png

Desplegament 5G

Draft Gil Riba 644940067-image3.png

Observacions

Amb la voluntat de que la proposta 5G TDA permeti que la 5G arribi a tot el territori el més aviat possible, el repte 5G TDA ha de garantir:

  • Caracterització en un o diversos models del desplegament de la tecnologia 5G en entorn rural, per tal d’afavorir el desplegament al màxim de territori possible.
  • Desplegament en entorn controlat i en entorn real amb equipament comercial.
  • Comparativa de rendiment teòric de la 5G i els resultats de desplegament.
  • Indicadors de coneixement i desplegament.
  • Relació de costos (inversió, operació, manteniment).
  • Conclusions centrades en la practicitat de l’ús de la tecnologia 5G al nostre territori i en la viabilitat d’aplicació real dels serveis teòrics que podran emprar la tecnologia 5G a Catalunya.

Finalitat de l'acció

Treballar en una proposta de model de desplegament compartit de la 5G en entorns rurals i en garantir connectivitat de serveis de banda ampla a torres de comunicacions amb difícil accessibilitat orogràfica, a través de propostes de fixed wireless access, per tal que el desplegament de la 5G arribi a tot el territori el més aviat possible i evitar així els retards que hi ha hagut en desplegaments de tecnologies anteriors de telefonia mòbil (3G i 4G).

Novetats que aporta l'acció

Treballar en una proposta de model de desplegament compartit de la 5G en entorns rurals i en propostes de connectivitat de serveis de banda ampla a través de propostes de fixed wireless access.

Implica una col·laboració estreta amb els operadors de telefonia mòbil, fabricants d’equips i altres agents locals i regionals que poden col·laborar en aquestes propostes de desplegament de la 5G en entorns rurals en diferents models de negoci.

Fonaments de la novetat

El desplegament de les diferents generacions de telefonia mòbil (2G, 3G i 4G) ha estat realitzat per cada operador de telefonia mòbil de forma individual. En aquest sentit, algunes zones rurals on els operadors no veuen un retorn de negoci en la inversió de desplegament, s’han quedat històricament sense aquest desplegament de telefonia mòbil o, com a molt, amb el servei d’un sol operador de telefonia mòbil. En aquest sentit, treballar en una proposta compartida de desplegament de la 5G en entorn rural, garantirà que la inversió a realitzar sigui baixa i, per tant, hi hagi més probabilitats de que el desplegament es realitzi, i no només de part d’un sol operador.

A més, els serveis de telefonia mòbil de 5G requereixen d’alta connectivitat i en molts casos en entorn rural, les torres on estiguin les antenes que donen servei de 5G no podran estar connectades amb fibra, amb el que, per tal de garantir una amplada de banda que permeti els serveis de 5G, és necessari treballar en propostes de fixed wireless access que garanteixin una gran amplada de banda.

Més informació

Pàgina web dels reptes TDA:

https://smartcatalonia.gencat.cat/ca/projectes/tecnologies/tecnologies-digitals-avancades/reptes/

Per saber-ne més

Responsable: Eduard Falcó

Back to Top

Informació del document

Publicat a 13/09/22
Acceptat a 13/09/22
Presentat el 13/09/22

Volum Direcció General d’Innovació i Economia Digital, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Paraules clau

icon