Una companyia italiana ha desenvolupat uns panells fotovoltaics que tenen el mateix aspecte que les teules tradicionals dels edificis del país. S’obre d’aquesta manera la porta a la rehabilitació energètica d’edificis de valor històric sense malmetre’n l’aspecte.

Invisible Solar de Dyaqua: panells solars invisibles

Draft Gil Riba 565794041-image1.jpeg

La companyia italiana Dyaqua (província de Vicenza, al Vènet) ha desenvolupat un mètode de producció de panells solars que s’assemblen a les teules d’argila habituals als edificis tradicionals italians. Aquesta actuació podria permetre la renovació dels edificis incorporant-hi elements d’eficiència energètica sense comprometre’n els valors estètics.

Els panells, anomenats Invisible Solar, consisteixen en cèl·lules de silici monocristal·lí, no tòxiques, ubicades dins un embolcall de ceràmica. La coberta de ceràmica, al seu torn, ha estat modificada a fi de semblar opaca a l’ull humà, per bé que en realitat permeten el pas de la llum solar cap a les cèl·lules fotovoltaiques de dins.

A més, aquestes teules de Dyaqua estan revestides de materials fotocatalítics, de manera que segons la companyia les teules es netegen soles per l’acció de la llum solar.

Tots els components de les teules Invisible Solar són reciclables, diu Dyaqua.

Draft Gil Riba 565794041-image2.jpeg

L’aspecte de la teula invisible solar de Dyaqua no difereix del d’una de tradicional. Cada teula té una capacitat de càrrega d’uns 500 kg i és resistent a agents químics i a la intempèrie, segons Dyaqua. El petit orifici que es pot apreciar a l’extrem de la peça és per fer-hi passar les connexions (© Dyaqua)

Els panells es fabriquen sota demanda, de manera quasi artesanal. Per tant, pot haver-hi certes diferències entre les peces –cosa que contribueix, en opinió de l’empresa, a donar un aspecte més natural als edificis que els instal·lin.

Cada teula té un pes aproximat de 2 kg i té una capacitat elèctrica màxima de 7,5 W. Podeu veure’n a la imatge següent la resta de característiques:

Draft Gil Riba 565794041-image3-c.png

Dimensions, estructura i característiques de les teules Invisible Solar (© Dyaqua)

Les teules fotovoltaiques de Dyaqua van ser presentades el 2016, després de molts anys de desenvolupament i de disseny de prototips. L’any 2018, gràcies a la integració arquitectònica i estètica que ofereixen, van ser instal·lades a la domus dels Vettii, una vil·la romana del parc arqueològic de Pompeia, dins el marc del programa Smart Pompei, que mira d’integrar tecnologies sostenibles al parc arqueològic.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Dyaqua

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/03/23
Acceptat a 21/03/23
Presentat el 21/03/23

Volum Més enllà del Departament, 2023
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0