#M2018

Període: 01/01/2018 - 31/12/2018

Descripció

Segons el Decret 227/2016, de 2 d'agost, correspon a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ordenar, instal·lar i fer el manteniment de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA). La xarxa va ser creada per la Llei 22/1983, de 21 de novembre, de protecció de l'ambient atmosfèric i es defineix a l'Ordre de 20 de juny de 1986. El Decret 322/1987, de desplegament de la Llei de protecció de l'ambient atmosfèric també en desenvolupa certs aspectes, referents a l'estructura i el funcionament. Així mateix, la Xarxa és l'eina per dur a terme la determinació de la presència de diferents contaminants en aire així com la seva evolució en el temps i en el territori. Aquest estudi permanent mitjançant la XVPCA permet avaluar la qualitat de l'aire. La Subdirecció General de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica és l'organisme responsable d'avaluar la qualitat de l’aire a Catalunya, tasca que es realitza especialment amb la XVPCA.

Inicialment les estacions de la XVPCA es trobaven als anomenats "hot spots", és a dir, als punts on a priori caldria esperar la màxima concentració de contaminants. Però els canvis normatius i la necessitat d'avaluar la població exposada als nivells de contaminació en cas de superar les concentracions admissibles van fer necessari mesurar també en altres tipus d'entorns, especialment els que són representatius de l'exposició de la població en general. També l'aparició de nous contaminants va contribuir a ubicar punts de mesurament en entorns rurals que no tenien influència directa de les emissions urbanes ni industrials.

Aquesta actuació ha consistit en ubicar una estació de mesura de contaminació atmosfèrica a l'Observatori Fabra per disposar d'un punt de mesurament anomenat de fons molt a prop de Barcelona que permeti establir quins són els nivells mínims de contaminació a la zona, és a dir, enregistrar dades de contaminació sense cap interferència de l'entorn immediat.

Novetats que aporta l'acció

El fet que ha permès conèixer el comportament en vertical dels principals contaminants al costat de la principal conurbació del país. Això és important perquè fins ara teníem informació en superfície (totes les estacions són a poca altitud) i, per tant, que reflectien el comportament de les capes més baixes de l'atmosfera. En canvi, l'altitud de l'Observatori ha permès enregistrar i estudiar amb detall la dinàmica a una altitud sensiblement superior a l'habitual. A partir d'aquí es pot detectar millor quan la capa de mescla aconsegueix superar la serra de Collserola (fet important per a la situació de contaminació en determinats episodis), com de diferents són els nivells per sobre de la capa de mescla, per sobre de la base d'una inversió, a la capa residual nocturna, etc.

Necessitat d'obtenir mesures de punts fora de les principals àrees de població per tal de conèixer algunes de les dinàmiques que governen els processos de transport, dispersió i transformació dels contaminants.

Imatges

Draft Gil Riba 475338902-image1.jpeg Observatori Fabra. Font: http://www.fabra.cat

Draft Gil Riba 475338902-image2.jpeg

Estació de la XVQCA. Font: www.gencat.cat

Per saber-ne més

Més informació : Patricia de la Viesca Cosgrove

Back to Top

Informació del document

Publicat a 16/11/20
Presentat el 16/11/20

Volum Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Eixos instrumentals

Previsió

Medi ambient i sostenibilitat

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0