Per adoptar pràctiques de paisatgisme més sostenibles i que promoguin la salut i el benestar de totes les formes de vida és necessari optar per les plantes autòctones a l’hora de vestir patis, jardins i espais públics.

Wild Ones: Native Plants, Natural Landscapes

Al llarg de la història la jardineria i el paisatgisme han estat vistos com una mena de domesticació i reconfiguració del món natural. Sense que això sigui intrínsecament dolent, l’estat actual dels usos del sòl, si més no als Estats Units, pot fer necessària una transició cap a la recuperació de les espècies vegetals natives, i abandonar els jardins immaculats i plens de plantes exòtiques.

En aquell país, alguns càlculs parlen de pèrdues d’àrea natural properes a 0,5 ha per segon, amb dades d’entre 2001 i 2017; per posar-ho en perspectiva, el manteniment d’aquesta tendència suposaria la desaparició d’uns 200.000 km2 d’entorns naturals en l’horitzó 2050.

A més de l’artificialització dels sòls, un altre problema associat a la pèrdua d’espais naturals és la minva de biodiversitat que pot suposar; aquesta pèrdua de riquesa biològica es veu accentuada pel fet que la utilització de plantes foranes en jardineria i paisatge urbà implica sovint l’ús de productes fitosanitaris que poden fer estralls entre els pol·linitzadors.

Per revertir la pèrdua d’àrees naturals i per sostenir les poblacions de pol·linitzadors pot resultar útil el retorn a les comunitats vegetals autòctones, que a més de proporcionar aliment i hàbitat a multitud d’espècies animals poden contribuir més efectivament a reduir l’erosió i a millorar la qualitat dels sòls, així com a mitigar la violència de les inundacions, a capturar CO2 i a filtrar l’aigua, entre altres beneficis.

Malgrat això, pot no haver-n’hi prou amb la bona voluntat en el (re)disseny de jardins, patis o espais urbans: cal saber per on començar i quines eleccions fer per tal que els resultats siguin òptims, també en termes mediambientals.

És aquí on entra la tasca d’entitats com ara Wild Ones: Native Plants, Natural Landscapes, de Wisconsin (EUA). Es tracta d’una organització d’educació ambiental sense ànim de lucre i que té com a objectiu la promoció de pràctiques paisatgístiques ambientalment ben estudiades i respectuoses amb la biodiversitat, sobretot mitjançant la conservació, la restauració i la implantació de comunitats vegetals natives. Wild Ones té prop de vuitanta capítols territorials per tot Estats Units, i una trentena més en fases inicials de creació i de desenvolupament –convenientment anomenats seedlings, “plançons”.

Entre els molts recursos que ofereix Wild Ones, n’hi ha un que pot esdevenir especialment útil: els dissenys de jardins gratuïts i descarregables. Wild Ones n’ofereix dinou, cadascun d’ells creat per un paisatgista professional i centrat en una ecoregió específica dels Estats Units (ara com ara els dissenys proposats per Wild Ones només es refereixen a zones dels EUA contigus).

Els dissenys o plantilles proposades s’acompanyen d’una descripció de les preexistències necessàries, en termes de dimensions i superfícies disponibles; ofereix a continuació una proposta d’agrupaments vegetals (per exemple, segons xerohàbitat, mesohàbitat o hàbitat hídric; o els hàbitats de praderia i els d’arbreda); tot seguit, s’estableix una programació de fases per a la sembra o implantació d’espècies vegetals natives, segons zona de parcel·la i espècies que hi hauran de conviure; i finalment s’adjunta un llistat de totes les plantes autòctones que es preveuen en el disseny, amb enllaços a pàgines especialitzades on se’n detallen les característiques concretes.

Error creating thumbnail: File missing

Preexistències necessàries i agrupació per comunitats vegetals, per a la zona de Saint Louis, Missouri (© Wild Ones)

Error creating thumbnail: File missing

Llistat de plantes autòctones proposades, i nombre d’exemplars, per a la mateixa zona (© Wild Ones)

(Cliqueu la imatge per ampliar-la)

Amb tot això, Wild Ones confia que els particulars trobin inspiració i motivació per dur a terme la transició necessària cap a aquesta mena de pràctiques paisatgístiques i de jardineria. Segons entén l’organització, ja no es pot deixar la protecció i la millora de la natura als conservacionistes: cal que hi participin i actuïn els ciutadans, com a agents per a la salvaguarda del seu propi entorn i per al redreçament de l’evolució de l’ecosistema en què viuen.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Wild Ones: Native Plants, Natural Landscapes

Back to Top

Informació del document

Publicat a 22/03/23
Acceptat a 22/03/23
Presentat el 22/03/23

Volum Més enllà del Departament, 2023
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Mitigació

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Nous actors de la conservació

Educació per a la sostenibilitat

Caracterització del tercer sector ambiental

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Paisatge

Sensibilització social

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0