Jornada sobre “Innovación y modernización del transporte público de viajeros por carretera. El autobús del futuro”

La Fundació Francisco Corell, en col·laboració amb la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV), ha organitzat recentment a Barcelona una jornada sobre “Innovación y modernización del transporte público de viajeros por carretera. El autobús del futuro”, a la qual van assistir prop d’un centenar de professionals del sector.

L’objectiu de l’organització d’aquesta trobada era analitzar les diferents actuacions per reduir el consum energètic i millorar l’eficiència de les empreses de transport de viatgers, així com els resultats obtinguts després de la seva aplicació. La inauguració va anar a càrrec del director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, acompanyat per Miquel Àngel Ochoa, president del Patronat de la Fundació Francisco Corell, i Alexandre Juanola, president de FECAV.

La Jornada va ser moderada per Josep Maria Fortuny, subdirector general d’Ordenació i Inspecció de la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya; les ponències es van iniciar amb la intervenció de Rudolf Holger, responsable tècnic comercial de Mercedes-Benz, qui va mostrar la visió de Daimler per a l’autobús i l’autocar del futur. Durant la seva exposició es van mostrar les últimes innovacions per part del sector portades a terme per la seva companyia. A continuació, Salvador Ruiz, director del producte d’Applus Idiada, va presentar els desenvolupaments i les millores en matèria de seguretat en vehicles destinats al transport de viatgers. Durant la seva intervenció va posar exemples d’accidents amb autocars que han passat a Espanya en els últims deu anys i el que hauria passat si aquests vehicles haguessin portat les mesures de seguretat existents avui en dia, com cinturons de seguretat, sistemes antibolcatge, etc.

Un altre dels ponents va ser Òscar Benages, gerent de Divas Technology, qui va explicar els programes d’eficiència energètica per a flotes d’autobusos amb els quals compta la seva companyia. Per la seva part, Walter Herrmann, director de Segmento Soluciones Telemáticas de Continental VDO Spain, va presentar el programa Efibus, una solució destinada a la millora de l’eficiència energètica amb la qual s’aconsegueix disminuir el consum energètic i reduir les emissions contaminants dels vehicles, i que també inclou la formació de conductors en conducció eficient.


jornada sobre “Innovación y modernización del transporte público de viajeros por carretera. El autobús del futuro”


Ponències

Així mateix, Albert Cillero, director tècnic de la Divisió de Transport Interurbà d’Alsa, va mostrar el cost del cicle de vida de l’explotació d’autobusos de la seva pròpia companyia, des de la seva compra fins al final de la seva vida útil. Cillero va explicar com la seva companyia té controlat el que consumeix cadascun dels seus vehicles, pneumàtics, combustible, etc., en funció del treballador/ora que el condueixi.

Elios Pascual, conseller estratègic del projecte European Bus System of the future (EBSF) (Sistema d’Autobús Europeu del Futur), va presentar aquest projecte impulsat per la Unió Europea sota la direcció de la UITP. Aquest compta amb un consorci de 47 socis i un pressupost de 26 milions d’euros. Les ciutats de Bremerhaven, Budapest, Gotemburg, Madrid, Roma, Brunoy i Rouen són les encarregades de posar-lo a prova.

La Unió Internacional del Transport Públic (UITP) s’encarrega de la gestió del projecte i l’objectiu és que altres autoritats locals que no hi estiguin implicades puguin adaptar algunes de les idees i tecnologies noves.

A continuació, Miquel Àngel Estrada, cap de Projectes del Cenit (Centro de Innovación del Transporte de Cataluña), va presentar un projecte de disseny i operació de xarxes i autobusos urbans eficients portats a terme per la ciutat de Barcelona, dels quals la xarxa d’autobusos urbans compta amb més d’un segle. Des del Cenit consideren que una modificació del disseny de les rutes podria millorar el servei tant de cara al viatger com en eficiència energètica. Aquest projecte s’ha dut a terme després d’una anàlisi de la demanda i el trànsit, i s’ha planificat des de la perspectiva del servei per tal que TMB pugui arribar a ser més eficient.

Per últim, Ignasi Armengol, director general de Bus de TMB, va mostrar els nous projectes de la companyia, entre els quals figura el projecte dissenyat per Cenit, i els resultats beneficiosos que els han dut a l’ús de vehicles híbrids.

Després de la intervenció de cada ponent, es va obrir el torn de preguntes en el qual van participar els assistents.


Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més:Fundación Francisco Corell


Back to Top

Informació del document

Publicat a 12/09/11
Acceptat a 12/09/11
Presentat el 12/09/11

Volum Notícies, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Serveis basats en la localització

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa ferroviària

Sistemes d'explotació

Xarxa viària

Nova tecnologia d'explotació

Mobilitat de passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Infraestructura dedicada al transport col·lectiu

Localització

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0