Per facilitar els treballs de manteniment dels túnels dels trens de rodalia de París, la SNCF assajà els prototips de dos robots, un que es desplaça sobre els rails i un altre de volador.

Un manteniment més eficaç, més segur i menys disruptiu

Draft Echave-Sustaeta 985216000-image1.png


La SNCF (Société Nationale des Chemins de Fer Français) va posar a prova el mes de març d’enguany dos robots destinats a fer que les tasques de manteniment de túnels siguin més ràpides i esdevinguin menys dures per al personal de la companyia. Els assaigs es van dur a terme a l’estació de Magenta, de la línia E dels trens del RER (Réseau Express Régional), al districte 10è de París, com a actuació connexa amb el perllongament de la línia E fins a Mantes-la-Jolie (departament d’Yvelines, al nord-oest de París).

Els robots autònoms que es van provar foren, concretament, un dron anomenat PLUTO, equipat amb càmeres i amb lidar, dissenyat per la companyia italiana WpWeb, i un robot que es desplaça al costat de les vies, anomenat Yak, equipat amb càmeres de foto i vídeo, desenvolupat per la companyia francesa EuroDAO i finançat per la SNCF. Cal assenyalar que el dron italià és un dels resultats del Projecte europeu ESMERA, orientat a afavorir la concepció de solucions robòtiques per part de petites i mitjanes empreses, i a comercialitzar-les en diferents àmbits, com ara l’energia, la manufactura, la indústria agroalimentària i la construcció.


Draft Echave-Sustaeta 985216000-image2.jpeg

El dron italià, PLUTO, provat a l’estació de Magenta (© Société Nationale des Chemins de Fer Français)


Les proves realitzades a Magenta van permetre esvair alguns dubtes sobre la capacitat dels prototips: per exemple, s’hi va poder comprovar que el camp electromagnètic dels 25.000 V de la catenària no interferia amb l’operació d’enlairament i aterratge del dron, que va poder a més assolir alçades de vol de fins a 30 m; i també es va certificar l’aptesa del vehicle robotitzat terrestre per efectuar diversos recorreguts d’anada i tornada al llarg del túnel, autònomament i sense dificultat malgrat l’estretor d’alguns trams.


Draft Echave-Sustaeta 985216000-image3.jpeg

El Yak d’EuroDAO, recorrent les vies de servei del túnel de Magenta (© Société Nationale des Chemins de Fer Français)


Un altre objectiu dels robots testats és assegurar la regularitat en el funcionament de la línia un cop s’inauguri, cap a 2024, tot limitant l’impacte de les possibles incidències en la infraestructura sobre l’operació dels combois, i reduint considerablement el temps necessari entre la detecció d’elements inesperats a les vies i el diagnòstic i eventual intervenció per part dels operaris de la companyia ferroviària. La SNCF estima que actualment cal entre una hora i mitja i dues hores per establir un diagnòstic acurat de les incidències a la infraestructura RER, i per tant, les interrupcions de servei poden esdevenir llargues –i comprometre greument la regularitat de la línia E, que, un cop ampliada, hauria de posar en servei vint-i-dos combois per hora, en hora punta, segons les previsions.

A més d’escurçar notablement els temps d’inspecció, la utilització de sistemes autònoms pot reduir l’exposició del personal als riscos derivats de la seva feina, com ara caigudes, accidents elèctrics i inhalació prolongada de partícules fines. Els robots podrien trobar-se estacionats en una via morta i en cas d’incidència en un túnel arribar a l’indret en un màxim de vint minuts.

Val a dir, assenyala la SNCF, que en cap cas es preveu que aquests dos ginys reemplacin els treballadors. Més aviat, estan destinats a fer les funcions d’ulls sobre el terreny, limitant-se a enviar les imatges al centre de control per tal que els agents experts de la companyia prenguin les decisions adients per a la resolució del problema. No és, doncs, un sistema 100% automàtic, ni la SNCF té intenció que ho sigui en el termini mitjà.


Draft Echave-Sustaeta 985216000-image4.jpeg

El vol de PLUTO per dins el túnel de Magenta (© Société Nationale des Chemins de Fer Français)


La SNCF espera que per a la inauguració del perllongament de la línia E del RER, el 2024, els dos robots siguin plenament operatius. La intenció de la companyia, però, és de moment adoptar-ne només un. Eventualment, el vehicle autònom d’inspecció que es triï finalment es podria implantar també a altres línies del RER parisenc, o de la xarxa ferroviària de fora de l’Illa de França.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: SNCF, dron WPWEB [vídeo], robot YAK [vídeo]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 20/09/21
Acceptat a 20/09/21
Presentat el 20/09/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació per a la gestió

Observació i mesura territorial

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa ferroviària

Manteniment integral i preventiu

Sistemes d'explotació

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0