En nom de la “hidrodiversitat”, una localitat costanera francesa s’ha conjurat per protegir les onades enfront les infraestructures que les podrien perjudicar i per preservar la vida que contenen.

Una comunitat local de la Bretanya protegeix les seves onades

A Sant-Pêr-Kiberen, al departament bretó d’Ar Mor-bihan, ha vist la llum la primera reserva d’onades de França. Es tracta d’una zona d’un quilòmetre de longitud i que penetra tres-cents metres mar endins.

La creació d’aquesta reserva és la culminació del treballs d’Erwan Simon, que l’any 2021 va fundar l’associació France Hydrodiversité, orientada a la preservació del paisatge aquàtic i de la biodiversitat que conté. Segons Simon, els antecedents de desaparició d’onades són nombrosos, com ara La Barre, una onada d’Angelu, prop de Biarritz, que desaparegué a causa de la construcció d’un dic; o la de Mundaka, a Biscaia, que també va desaparèixer durant uns anys a causa d’un projecte d’extracció de sorres, tot i que després reaparegué.

La península de Kiberen, molt turística, fa front a la pujada del nivell del mar, que ja es deixa notar en la desaparició d’alguns camins de ronda. Per tot plegat, l’actuació de protecció de les onades pot resultar vana a llarg termini, però es tracta si més no d’assegurar que la intervenció humana a l’entorn no agreugi la situació o acceleri la desaparició dels actius ambientals.


Draft Echave-Sustaeta 875844139-image1.jpeg

Ubicació de la península de Kiberen a l’Ar Mor-bihan


El mes de febrer d’enguany va tenir lloc la primera concreció de les activitats de France Hydrodiversité, quan les autoritats municipals de Sant-Pêr-Kiberen va reconèixer la utilitat pública de la zona esmentada, entre les platges de Port-Bara i de Port-Blanc. S’espera així que a Ar Mor-bihan no succeeixi el mateix que a Biarritz o Biscaia. I és que, segons Simon, les onades constitueixen un actiu mediambiental, econòmic, artístic i cultural.

Val a dir que la iniciativa de Kiberen no és nova, s’inspira en altres reserves d’onades creades arreu del món, potser la més antiga de les quals és la de Bells Beach, a la costa sud d’Austràlia. Quasi sempre, aquesta mena d’iniciatives havien estat promogudes per la comunitat d’aficionats al surf, però en el cas de France Hydrodiversité hi ha un clar component ambiental i de protecció de la biodiversitat. De fet, a més de Simon, France Hydrodiversité té com a cofundadors un investigador del Centre for Blue Governance, especialitzat en àrees marines protegides, de la Universitat de Portsmouth (Anglaterra), i un geòleg. Es vol així dotar de base científica al projecte de reserva d’onades, en tant que entorn privilegiat per als intercanvis gasosos aigua-atmosfera i per al transport de sediments, sense oblidar que nombroses espècies animals i vegetals hi viuen. Més encara, atesos els vincles estrets entre onades i biodiversitat, hi ha qui qualifica l’onatge d’espècie pantalla (umbrella species)en si mateix, capaç doncs de protegir tota la resta de l’ecosistema, en cascada, si ell mateix gaudeix de protecció.


Draft Echave-Sustaeta 875844139-image2.jpeg

La platja de Port-Blanc, ara amb onades protegides (© Manon Boquen / Reporterre)


En vista dels aspectes positius que comporta un onatge amb bona salut, la batllessa de Sant-Pêr-Kiberen va donar el vistiplau a la creació de la reserva d’onades, en tant que actuació complementària de tots els altres esforços ambientals menats pel municipi, tant en terra com al mar.

Val a dir que l’organització bretona no s’acontenta de fer reserves pilot o projectes de demostració: pretén de fet estendre el seu àmbit d’actuació a altres zones del món, i en aquest sentit ja han estat contactats per persones interessades a dur a terme activitats semblants a les Antilles franceses o a la Polinèsia francesa. France Hydrodiversité va més enllà, i el seu desig a llarg termini és que la protecció de les onades acabi inscrita en el legislació ambiental nacional –tot i que la normativa mediambiental general actual ja protegeix segons com les onades, entre molts altres elements, per bé que sovint l’Estat francès no és prou rigorós en l’exigència de la seva aplicació i les administracions territorials freqüentment dilueixen les consideracions ambientals dins el joc d’interessos econòmics locals o regionals.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: franceinfo régions

Back to Top

Informació del document

Publicat a 27/06/22
Acceptat a 27/06/22
Presentat el 27/06/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Paisatge

Sensibilització social

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0