L’Ajuntament de la capital ha triat recentment tres propostes per a l’ampliació i millora d’edificis d’habitatges mitjançant l’addició d’estructures de fusta i metall, de caràcter més o menys provisional, que permeten ampliar les opcions d’aprofitament de les construccions.

Assaigs al barri del Besòs i el Maresme

Al barri del Besòs i el Maresme del districte de Sant Martí es portaran a terme els assaigs dels tres sistemes que l’Ajuntament de Barcelona ha escollit com a mitjans ràpids, eficients, sostenibles i de baix cost per a l’ampliació de les opcions d’aprofitament i la millora del confort dels edificis d’habitatges. L’actuació de l’Ajuntament ha comptat també amb el suport de la Fundació BIT Habitat.

Les tres solucions finalment triades resolen el repte d’ampliar l’espai útil dels edificis mitjançant estructures de fusta o metàl·liques, adossades a les façanes, que poden servir per exemple per crear nous espais comunitaris o balcons, o per encabir-hi elements com ara ascensors o aïllaments.

Les propostes escollides per l’Ajuntament incorporen també suports als terrats per instal·lar-hi panells fotovoltaics, cobertes enjardinades o infraestructura de captació i emmagatzemament d’aigües pluvials.

Aquestes estructures s’acabaran de construir cap a març de 2023 i a continuació s’implantaran en sengles edificis del barri, en fase de proves, durant un any.

Aligra

Aligra és a proposta que ha assolit una puntuació més alta en la convocatòria de l’Ajuntament. Consisteix en una estructura de fusta que permet diversos elements de tancament (envidriats, baranes...). És lleugera i de fàcil muntatge i els materials són de baix impacte ecològic.


Draft Echave-Sustaeta 848847387-image1.jpeg

Esbós d’Aligra, la proposta presentada per l’equip Straddle 3, Societat Orgànica, Aiguasol, Tall-Fusta i Tejido

Regenerar Barcelona

Aquesta proposta ha estat presentada per la Universitat Politècnica de Catalunya i Constraula. Com l’anterior, també fa ús d’estructures de fusta autoportants adossades a les façanes existent per anar configurant nous espais de transició interior/exterior. Segons els seus responsables, Regenerar Barcelona vol contribuir a la millora de la qualitat, l’aspecte i el comportament energètic dels habitatges.


Draft Echave-Sustaeta 848847387-image2.jpeg

Recreació de Regenerar Barcelona

InnoFAB

La tercera proposta seleccionada per l’Ajuntament ha estat la presentada per Pich Aguilera Arquitectes, Metalperfil i Vertical Urban Biotechnology. Es basa en una estructura metàl·lica de fàcil muntatge i desmuntatge, i provinent en un 80% de productes reciclats La tercera proposta seleccionada aposta per una estructura metàl·lica fàcil de muntar i desmuntar i amb materials que en un 80 % són reciclats o reutilitzables.


Draft Echave-Sustaeta 848847387-image3.jpeg

Proposta InnoFAB, que a diferència de les altres dues opta pel metall en lloc de la fusta


Els projectes seleccionats per l’Ajuntament de Barcelona rebran ajuts d’entre 100.000 i 150.000 € per tal de cobrir el 80% de les despeses de construcció i implantació. Segons els responsables de la Casa Gran aquesta actuació persegueix donar noves vides als habitatges sense enderrocar,

A banda del barri del Besòs i el Maresme, els mòduls adossats poden constituir una bona solució per a altres barris de Barcelona en procés de rehabilitació, com ara Can Peguera, al districte de Nou Barris. Fins i tot podrien servir per ampliar els pisos de la Barceloneta (Ciutat Vella), segons l’Ajuntament.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: beteve.cat

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/12/22
Acceptat a 14/12/22
Presentat el 14/12/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Construcció modular

Plurifuncionalitat

Sostenibilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Localització

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0