Presentem tot seguit quatre propostes de disseny de vehicles per al transport col·lectiu i per al transport sanitari no urgent. En totes elles ocupen un lloc central les mesures que miren d'evitar el contagi de la SARS-CoV-2 i l'expansió de futures pandèmies.

Island: tramvies autònoms, de dos pisos, per a Hong Kong

L'estudi de disseny Ponti, radicat a la ciutat de Hong Kong, ha creat un concepte de tramvia autònom de dos pisos, amb un disseny interior radial, que aspira a fer que els habitants de la ciutat abandonin l'ús del vehicle particular i recuperin la confiança en el transport públic després del pic de la pandèmia de COVID-19, i en resposta preventiva a noves malalties de transmissió comunitària que puguin sorgir en el futur. El concepte, anomenat Island, pretén contribuir a mantenir la distància de seguretat entre els usuaris, fins i tot en una ciutat com Hong Kong, densament poblada.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image1.jpeg

Recreació del nou tramvia de dos pisos per a Hong Kong. Les línies vermelles verticals són les fileres de llums led, de frenada en aquest cas (© Ponti Design Studio Ltd.)

Per aconseguir-ho, d'entrada s'ha optat per les tecnologies de conducció autònoma, prescindint de l'espai necessari per al conductor, de manera que el vehicle pugui acollir més passatge en condicions de seguretat.

En aquest nou vehicle, els passatgers seurien seguint un patró radial, en un seguit d'illes ubicades al centre de cadascun dels dos pisos, i sempre mirant enfora, per evitar de respirar en direcció als altres usuaris. També hi ha taulells perimetrals, amb agafadors, per als qui hagin de romandre dempeus, però sempre intentant afavorir que mirin cap a l'exterior.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image2.jpeg

Les illes centrals de seients i els taulells perimetrals, al pis superior del vehicle proposat per Ponti (© Ponti Design Studio Ltd.)

Per fer més agradable l'experiència d'agafar el transport públic, els tramvies proposats per Ponti presenten àmplies superfícies envidriades als laterals i al sostre, que permeten les vistes panoràmiques i proporcionen gran lluminositat interior.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image3.jpeg

Distribució del passatge al tramvia (© Ponti Design Studio Ltd.)

Amb la finalitat d'oferir més espai lliure a l'interior dels vehicles, en desapareixen les màquines de compra de títols de viatge. En el concepte Island, el pagament del viatge s'hauria de fer a les parades, mitjançant la targeta de serveis ciutadans sense contacte Octopus (de què us vam parlar al Butlletí núm. 26).

L'estudi Ponti també ha dissenyat les corresponents parades per al tramvia, obertes en dos dels seus costats per afavorir la circulació de l'aire i el moviment ordenat dels usuaris. D'altra banda, és precisament a les parades on el tramvia dissenyat per Ponti es proveeix d'energia, en mode de càrrega ultrarràpida, mitjançant un punt de connexió retràctil: d'aquesta manera, s'evita la necessitat d'una catenària específica malgrat que el tramvia tingui dos pisos.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image4.jpeg

Les parades del concepte Island: sense seients, obertes per dues bandes i dotades de dispositius per al pagament del bitllet sense contacte; tot això pot contribuir a minimitzar les possibilitats de contagi (© Ponti Design Studio Ltd.)

Arrival llença un nou model d'autobús

Arrival, una companyia britànica fundada l'any 2015 per oferir vehicles respectuosos amb el medi ambient, va presentar el juny de 2020 un autobús urbà, elèctric i sense emissions, amb elements que miren de garantir la seguretat dels passatgers en època de pandèmia, per tal que el públic recuperi la confiança en el transport urbà col·lectiu –i que les companyies operadores puguin, consegüentment, refer-se de les pèrdues d'ingressos sofertes a causa del fet que molts antics usuaris del transport públic hagin optat per altres modes per culpa de la pandèmia de COVID-19.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image5.jpeg

(© Arrival)

El nou vehicle d'Arrival presenta tot de característiques orientades d'una banda a assegurar la distància física entre els seus ocupants i de l'altra a evitar la necessitat d'entrar en contacte amb elements com ara botons i manetes.

A més, les superfícies interiors, sense escletxes ni fenelles entre les parets i la plataforma de l'autobús, fan el vehicle fàcil de netejar en profunditat, a la qual cosa també contribueix el fet que els seients no vagin ancorats a terra.

El vehicle presentat es basa en el disseny modular i en la plataforma que la mateixa companyia ja va aplicar al seu model de furgoneta presentat a inicis de 2020: la plataforma consisteix en un xassís lineal d'alumini on van encastats els diferents components modulars: les bateries, el motor i la transmissió. Amb totes les parts mecàniques contingudes dins el xassís, l'autobús disposa de més superfície aprofitable que els autobusos convencionals. D'altra banda, la modularitat permet que el xassís s'ampliï en increments successius d'1,5 m sense necessitat de maquinària costosa ni complexos procediments: d'aquesta manera, el model més petit de l'autobús d'Arrival fa 10,5 m de llarg, mentre que el més gran, amb capacitat per a cent vint-i-cinc passatgers (fora emergència sanitària per pandèmia), fa 15 m. Tot amb un cost que, segons Arrival, permetrà que el preu del seu autobús sigui similar al de models equivalents de combustió interna.

Un dels elements més notables per tal de garantir la distància interpersonal són els seients configurables, la disposició dels quals pot ser modificada pels operaris a la cotxera a fi d'incrementar o reduir el nombre de seients disponibles i així complir amb les directives sanitàries pel que fa a l'aforament dels vehicles.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image6.png

Els seients configurables del nou vehicle d'Arrival (© Arrival)

El nou autobús d'Arrival disposa de pantalles d'informació tant a l'interior com a l'exterior, amb dades sobre la congestió de la ruta i el nombre de seients disponibles. Els potencials passatgers poden accedir a aquesta informació, per exemple abans de sortir de casa, mitjançant els seus dispositius mòbils, i demanar que el bus es detingui.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image7.jpeg

Grans pantalles, dins i fora l'autobús, proporcionen informacions de ruta i d'aforament (© Arrival)

L'autobús elèctric d'Arrival hauria d'entrar en producció en breu. Per a això, més que no pas confiar en les tradicionals cadenes de subministrament, amb multitud d'empreses subcontractades arreu del món, Arrival està desenvolupant un conjunt de microfactories locals on els diferents elements s'acoblaran per tal de crear els vehicles prop d'allà on seran utilitzats. Segons Arrival, es tracta d'un model que pot ser replicat i desplegat en qualsevol altre lloc del món, al servei de les comunitats locals i per retenir el talent de la zona.

El bus d'Arrival s'integra en l'ecosistema de la companyia, que inclou a més vehicles de flota compartida, taxis, robots de repartiment i distribució, infraestructura de càrrega elèctrica, microfactories i serveis digitals, tot amb la finalitat d'ajudar les ciutats a assolir els seus objectius de zero emissions. Dins aquest ecosistema, el nou autobús hauria de servir per millorar l'experiència del transport públic oferint alhora beneficis econòmics importants que permetessin reduir la dependència del transport col·lectiu envers els subsidis públics, segons Arrival.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image8.jpeg

L'autobús incorpora botons de parada sense contacte. A notar també les àmplies finestres i el sostre panoràmic per incrementar la lluminositat interior (© Arrival)

NemBot: vehicles autònoms per al transport sanitari no urgent

NemBot és un sistema de transport sanitari no urgent a prova de pandèmies, asseguren els seus dissenyadors, de l'estudi Manyone. El concepte es basa en uns vehicles autònoms elèctrics, solts o en comboi, que poden transportar pacients, material sanitari, mostres biològiques o personal mèdic per la ciutat en condicions d'aïllament. D'aquesta manera, pacients amb problemes respiratoris, diabetis o immunodepressió, per exemple, poden desplaçar-se als centres sanitaris amb tota seguretat.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image9.jpeg

Recreació d'una càpsula autònoma NemBot (© Manyone)

El concepte es va idear i desenvolupar en tot just dos mesos, durant el confinament per COVID-19, davant la constatació que calien solucions de transport més intel·ligents capaces de garantir la seguretat i l'aïllament en situacions d'emergència sanitària, no només per als pacients sinó també per al personal encarregat del transport sanitari o de mercaderies, treballadors indispensables que a hores d'ara no sempre poden dur a terme les seves tasques en un entorn segur. O també per al personal mèdic en les seves visites o desplaçaments per motius laborals.

Els vehicles que conformen NemBot es poden adaptar a tot un seguit de funcions específiques. Per exemple, poden acollir contenidors criogènics, alimentats per la bateria del mateix vehicle, per conservar i distribuir vacunes, material mèdic o mostres biològiques.

El sistema combina dues modalitats d'ús: vehicles autònoms per als recorreguts de darrera milla dintre de les ciutats, a velocitats moderades, i rutes fixes en comboi no autònom de fins a sis unitats (dues fileres paral·leles de tres vehicles), per a distàncies més llargues. En aquesta segona opció, el cap tractor també és el responsable de recarregar les bateries de les càpsules autònomes.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image10.jpeg

Disposició en comboi, sis càpsules (3x2) (© Manyone)

Les petites dimensions dels vehicles quan circulen en mode autònom, no en comboi, els permeten de moure's amb facilitat pel trànsit urbà, amb velocitats mitjanes molt superiors a les dels vehicles de distribució o de transport sanitari no urgent convencionals, segons els seus desenvolupadors: uns 35 km/h enfront uns 10 km/h, respectivament, en les estimacions dutes a terme en el cas de Nova York. D'altra banda, la mida de les càpsules permet d'aparcar-ne unes quantes en bateria en una plaça d'aparcament en línia.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image11.jpeg

Tres càpsules aparcades en bateria ocupen una sola plaça d'aparcament en filera (© Manyone)

Pel que fa a les característiques tècniques, el sistema de tracció (posterior) encapsulat fa que s'optimitzi l'espai en la part davantera de la cabina. D'altra banda, la suspensió hidràulica adaptativa permet un fàcil accés a l'interior des de la vorera, tant per a contenidors de material sanitari com per a llits mèdics o cadires de rodes.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image12.jpeg

Facilitat d'accés des de la vorera, gràcies a la suspensió adaptable (© Manyone)

Cal assenyalar que l'interior de les càpsules és prou gran com per encabir un llit hospitalari, els sistemes de monitorització corresponents i l'equipament de desinfecció complementari, que fa servir làmpades de llum ultraviolada per esterilitzar tant l'interior després de cada ús, com l'entorn exterior immediat mentre el vehicle circula. Les làmpades es proveeixen d'energia a partir de la bateria del mateix vehicle.

Les càpsules també disposen d'elements per minimitzar el contacte físic en la seva operativa, com ara control per veu i portes automàtiques.

Segons els seus responsables, fora de situacions de pandèmia i de confinament les unitats que conformen el sistema NemBot poden ser adaptades per a noves funcions, com ara el lliurament de mercaderies convencional o la recollida de residus.

Passerella, un nou disseny per al tramvia de Milà

La Llombardia fou la primera regió italiana on es detectaren casos de COVID-19, el mes de febrer de 2020, i la seva capital fou una de les ciutats europees on la primera onada de la pandèmia va tenir un efecte més devastador. Les mesures sanitàries adoptades per Milà estan canviant els hàbits dels seus ciutadans i la seva percepció del transport públic.

Com a contribució a aquests canvis, l'arquitecte i dissenyador italià Arturo Tedeschi ha concebut un nou model de tramvia per a la capital llombarda. El nou vehicle, anomenat Passerella, està equipat amb algunes solucions per assegurar el distanciament social, i a més mira de mantenir alt el pavelló de la ciutat com a referent del disseny.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image13.jpeg

Recreació del Passerella (© Arturo Tedeschi)

El concepte de Tedeschi és una reinterpretació de models històrics de la flota tramviària milanesa. Però a més d'actualitzar-ne l'estil i les dimensions, se li han afegit elements com ara pantalles de plexiglàs per aïllar els seients individuals, i marques circulars al terra que discretament suggereixen als passatgers on haurien d'estar-se per respectar les distàncies de seguretat.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image14.jpeg

Els cercles de terra, que garanteixen unes distàncies mínimes d'un metre entre passatgers, tenen també una funció estètica, defugint segons Tedeschi les solucions de disseny pobre, trivial, d'altres ciutats (com ara els adhesius) (© Arturo Tedeschi)

L'interior del tramvia ha estat ideat com una passarel·la (d'aquí el nom italià del concepte), un passadís obert amb fileres de seients a banda i banda. Com s'ha apuntat, cada plaça asseguda se separa de la del costat amb una mampara de plexiglàs; aquestes pantalles també incorporen elements que complementen estèticament els cercles del terra: vores arquejades daurades que contrasten fortament amb el color negre dominant a l'interior del vehicle. Aquestes mampares, cal assenyalar, es podrien treure quan arribessin temps de normalitat sanitària.

El mateix patró cromàtic és el que es troba també al defora del tramvia, on hi ha a més elements com pantalles electròniques informatives de la ruta, tot al llarg dels flancs.

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image15.jpeg

Fins i tot al sostre del vehicle, on s'ubiquen els elements tècnics, s'ha aplicat una solució estètica basada en franges dels dos colors, negre i daurat (© Arturo Tedeschi)

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image16.jpeg

El disseny de Tedeschi té aproximadament les mateixes dimensions que el model històric en què s'inspira, l'ATM 1500 (vegeu-lo a continuació), amb 13,24 m de llargada, 2,60 m d'amplada i 3,20 m d'alçada, però incorpora mesures per a l'accessibilitat universal, prescindint dels graons d'aquell model (© Arturo Tedeschi)

Draft Echave-Sustaeta 796418637-image17.jpeg

L'icònic tramvia milanès ATM 1500 que ha servit de base per al nou disseny de Tedeschi (© Giorgio Stagni)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.

Per saber-ne més: Ponti Design Studio Ltd., Arrival, Manyone, Springwise.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/10/20
Presentat el 01/10/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Transport de mercaderies

Nous vehicles i modes per mercaderies

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Accidents

Dimensió social de la mobilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0