Contents
Projecte Replicate: solucions reproduïbles per a les ciutats intel·ligents
Aquest projecte europeu de col·laboració pública i privada ha promogut el desenvolupament i l'avaluació de diferents productes i solucions per a la ciutat intel·ligent, amb l'objectiu final de millorar la qualitat de vida dels residents urbans. Hi han participat tres ciutats europees, i tres més miraran d'incorporar també les solucions assajades per les primeres. Dues ciutats de fora d'Europa n'han estat observadores.
Tres ciutats proven elements per a la transició cap a la smart city, cinc més les observen
El Projecte Replicate (Renaissance of Places with Innovative Citizenship and Technology), iniciat el febrer de 2016 i conclòs el gener de 2021, tenia com a objectiu l'assaig d'actuacions i models de negoci que permetin la transició cap a la ciutat intel·ligent en les esferes de l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible, les infraestructures, les TIC i la implicació ciutadana.
Inscrit en el Programa europeu Horizon 2020 i dotat amb prop de trenta milions d'euros, el Projecte es va desplegar a Sant Sebastià, Florència i Bristol, amb les ciutats de Nilüfer (província de Bursa, Turquia), Essen i Lausana com a seguidores, i de Canton i Bogotà com a observadores externes.
La coordinadora de Replicate va ser la Regidoria d'Impuls Econòmic de l'Ajuntament de Sant Sebastià.
Els resultats del Projecte en cadascuna de les tres ciutats principals es detallen a continuació.
Sant Sebastià
La ciutat basca va rebre prop d'onze milions d'euros de la dotació total de Replicate.
Els fons van ser emprats per a la transformació del barri de Txomin, a la riba del riu Urumea, en un espai d'experimentació de projectes pilot sostenibles i de ciutat intel·ligent, per avaluar-ne la replicabilitat en altres entorns de la mateixa ciutat o en altres urbs.
Llegenda de dalt a baix i de dreta a esquerra: rehabilitació d'edificis; xarxes urbanes de climatització; connectivitat; enllumenat intel·ligent; radars, comptatge de vehicles i càmeres; autobús elèctric (ruta en groc); punts per a vehicles elèctrics; estacions de càrrega elèctrica; zones verdes. Tot plegat, s'espera que les actuacions redundin en una millora de la qualitat de vida, en reduccions del consum energètic i de les emissions carbòniques, i en estalvis per a les empreses
Les actuacions dutes a terme a Txomin van incloure un projecte pilot de llars intel·ligents en edificis d'habitatge social, de manera que els veïns puguin accedir a llurs dades de consum de calefacció, aigua calenta, electricitat, temperatura interior, nivells d'humitat, CO2... S'oferí a més un servei d'assessoria energètica individualitzada per a habitatges i comerços.
Pel que fa la connectivitat, es va millorar la xarxa mòbil d'alta velocitat i es desenvolupà una plataforma intel·ligent per a la gestió dels serveis municipals. A més, es va posar en funcionament una eina per facilitar els processos de participació ciutadana a l'hora de codissenyar el barri.
Respecte de l'enllumenat, al polígon 27 s'hi va implantar un sistema d'il·luminació intel·ligent que permet estalvis del 70% de la despesa elèctrica, i de 20 t/any d'emissions de CO2.
En relació amb el transport públic, Replicate es va traduir en la utilització de dos autobusos elèctrics per cobrir la línia 26 i en la implantació de punts per a sis taxis elèctrics. També s'implantaren places reservades per a vehicles elèctrics dels serveis municipals (quatre cotxes i sis motos). Aquestes actuacions en mobilitat haurien de resultar en reduccions de fins a 300 t d'emissions de CO2 per any.
Bristol
A Bristol (sud d'Anglaterra) es van posar en marxa diverses mesures a les zones d'Ashley, Easton i Lawrence Hill, que es compten entre les tradicionalment més desafavorides de la ciutat.
En el camp de l'eficiència energètica i de la reducció de l'empremta carbònica, es va engegar un projecte de xarxa urbana de climatització, i es dugueren a terme actuacions de renovació d'edificis, especialment orientades a millorar l'aïllament, optimitzar les calderes i instal·lar plaques solars fotovoltaiques. També es va dotar cent cinquanta habitatges d'electrodomèstics intel·ligents i connectats.
Pel que fa a la mobilitat sostenible, es va demostrar aplicable a altres ciutats el servei de taxi-bus elèctric WeGo Bristol: es tracta d'un servei de mobilitat compartida amb un preu assequible. També s'implantà una eina de monitoratge personalitzat per a bicicletes elèctriques, que inclou GPS i accés a un sistema de diagnòstic que informava sobre els beneficis ambientals i socials de l'ús de la bicicleta. A més, es va crear un club del cotxe elèctric, els membres del qual poden ara beneficiar-se de l'ús exclusiu de punts de recàrrega (se n'instal·laren vint-i-quatre de nous) per als seus vehicles. Les actuacions en mobilitat es van completat amb un parell d'aplicacions mòbils: TravelWest, per a la planificació de trajectes per Bristol i rodalies amb criteris de multimodalitat i de sostenibilitat ambiental, i ParkUs, que ajuda a trobar places d'aparcament lliures a fi de reduir l'anomenat trànsit d'agitació i les seves conseqüències en termes de temps, consum de combustible i emissions carbòniques.
El taxi-bus de Bristol, elèctric, per a desplaçaments urbans compartits a baix preu
Florència
La capital toscana va assajar projectes pilot de ciutat intel·ligent als districtes de Cascine, Novoli i Le Piagge.
Entre les actuacions que podrien ser reproduïdes en altres llocs es posà en marxa l'aplicació web GoalGreen, per caracteritzar les prestacions energètiques dels habitatges registrant-ne el consum elèctric i comparant-lo amb els estàndards preestablerts. També en el camp de les TIC es va crear l'aplicació mòbil Fast Booking, destinada que els taxistes puguin reservar punts de càrrega elèctrica ràpida.
Altres actuacions de Florència consistiren a connectar i sensoritzar elements de mobiliari urbà, com ara els pals d'enllumenat (de manera que se n'optimitzi l'operativa i el consum) o els bancs, que ara incorporen infraestructura per carregar dispositius mòbils i proporcionen informació sobre notícies i esdeveniments que tenen lloc en zones properes. Les antigues cabines telefòniques de la TIM (Telecom Italia) també van assumir noves funcions, reconvertides en infraestructura subministradora de connectivitat wifi i dotades d'elements de recàrrega mòbil.
Els punts de recàrrega ràpida per a taxis elèctrics poden reservar-se amb l'aplicació Fast Booking
Florència també va ser la ciutat escollida per posar a prova els instruments i les pràctiques de ciberseguretat comunes a tot el Projecte Replicate, amb especial atenció a garantir en tot moment el compliment de les normatives de protecció de dades personals en l'operativa del seguit d'actuacions desplegades en el marc de Replicate tant a la mateixa Florència com a Bristol i Sant Sebastià.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Replicate Project