Per garantir el subministrament elèctric en zones remotes o inaccessibles, la multinacional japonesa Ricoh ha desenvolupat una minicentral hidroelèctrica capaç de proporcionar energia amb cabals d’aigua molt febles.
3D-Pico Hydro Generator System
Habitualment associem l’energia hidroelèctrica amb embassaments i costoses obres d’infraestructura. Però no sempre ha de ser així.
La multinacional japonesa Ricoh, especialitzada en imatge i electrònica, ha desenvolupat un nou sistema de picogeneració hidroelèctrica. Habitualment, la picogeneració es refereix a dispositius capaços de rendir fins a 5 kW, caracteritzats també per llur facilitat d’implantació sense infraestructura prèvia.
L’aparell de Ricoh ha estat concebut a partir de materials sostenibles derivats de plàstics reciclats i impresos en 3D. Per completar el seu rendiment, millorar la producció d’electricitat i assegurar l’estabilitat del proveïment, la minicentral 3D de Ricoh pot acompanyar-se de bateries i d’instal·lacions fotovoltaiques, i s’ha dissenyat preveient la possibilitat d’incorporar-lo a microxarxes elèctriques.
El dispositiu 3D-Pico Hydro Generator System (© Ricoh)
L’aparell ha estat assajat per la mateixa companyia Ricoh a la seva fàbrica de Numazu, a la prefectura de Shizuoka (Japó). Gràcies a les aigües residuals de la factoria, els dispositius testats han aconseguit encendre llums, i s’ha determinat també que el sistema podria fer funcionar dispositius de baix consum, com ara una càmera de vigilància, durant nou mesos. De fet, segons la companyia, el rendiment que es preveu d’acabar aconseguint, d’1 kW, és l’apropiat perquè funcionin molts dels aparells que habitualment se solen emprar en les implantacions d’Internet de les coses (IoT), molt especialment els dispositius de sensorització. A hores d’ara, cal assenyalar, el producte ofereix rendiments d’unes quantes dotzenes de watts.
Els assajos de 3D-Pico Hydro Generator System a la planta de Numazu (© Ricoh)
El cabal necessari per al funcionament de Pico és escàs: igual que es pot fer servir amb el sistema de drenatge d’una fàbrica, com s’ha apuntat, també podria funcionar amb el cabal d’un canal d’irrigació, per exemple.
De moment el producte de Ricoh encara es troba en fase de validació, abans de ser llençat al mercat japonès i més endavant a escala internacional.
Molt especialment el sistema pot ser útil en zones remotes sense connexió a la xarxa de subministrament elèctric, o en indrets que han patit alguna mena de catàstrofe o de fenomen disruptiu, per proporcionar l’energia estrictament imprescindible amb uns costos reduïts.
Trobem ja en diversos indrets del món alguns sistemes de picogeneració en zones de difícil accés, en països com ara el Perú, el Nepal, Laos o Vietnam.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: PV magazine