Eau de Paris utilitzarà captadors acústics per localitzar pèrdues d’aigua a les canonades de proveïment de la ciutat. Segons la companyia, aquest mètode permet una ràpida detecció de les fuites, amb el consegüent estalvi d’aigua.

Tres mil captadors acústics a la xarxa d’abastiment d’aigua de París

Draft Echave-Sustaeta 581907145-image1.png

D’aquí a final d’any s’hauran desplegat per tota la xarxa d’abastiment d’aigua potable de París uns tres mil captadors acústics, amb l’objectiu de detectar ràpidament les fuites que s’hi puguin produir.

Aquests captadors s’adossen mitjançant un imant a les canalitzacions d’aigua i n’enregistren les vibracions que emeten, a la nit, quan el silenci ambiental permet una captació més acurada. Les dades són llavors enviades al centre de control de la companyia i, si s’hi detecta alguna aberració, el personal d’Eau de Paris pot personar-se ràpidament al punt en qüestió per posar remei a la fuita. Segons la companyia, abans, per localitzar una pèrdua a la xarxa d’abastiment d’aigua potable de la capital francesa calien entre trenta i trenta-cinc dies; amb el nou sistema, en calen només entre dos i quatre per precisar la ubicació d’una fuita i solucionar-la.

Això no només redunda en importants estalvis econòmics i d’aigua, sinó també en unes millors condicions laborals per al personal tècnic d’explotació d’Eau de Paris, que es veu obligat a passar menys temps en les galeries subterrànies.

Els captadors s’instal·len, concretament, en els anomenats punts de contacte de la xarxa, com ara boques d’incendi o arquetes de vàlvules. A la nit s’activen i ausculten la xarxa, quan el nivell de consum d’aigua és mínim. Un nivell sonor màxim en horari nocturn indica que el captador és saturat i que la probabilitat que hi hagi una fuita en el seu radi de captació (tres-cents metres) és alta.

Amb aquest sistema Eau de Paris espera poder disminuir les pèrdues d’aigua a la seva xarxa en uns 4,3 milions de m3 per any, en comparació amb les que es produïen l’any 2018, i assolir així l’objectiu de rendiment que s’ha marcat la companyia, del 92%.

Aquesta sensorització va lligada a la divisió en sectors de la xarxa de proveïment d’aigua potable de París, i totes dues accions, dotades amb catorze milions d’euros, s’inscriuen en el Pla de modernització i inversió 2021-2026 d’Eau de Paris. Així, per afinar la vigilància dels 470.000 m3 d’aigua que circulen per la xarxa d’aigües potables de la ciutat, s’han dividit els més de dos mil quilòmetres de canonades en seixanta-set sectors, de cinquanta quilòmetres de longitud de mitjana, a través de cabalímetres i sistemes de vàlvules.


Draft Echave-Sustaeta 581907145-image2.png

Sectorització i sensorització: tota pèrdua d’aigua de més de 2 m3/h serà captada pels sensors acústics en qualsevol dels seixanta-set sectors de la xarxa d’abastiment de la capital francesa (© Eau de Paris)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Eau de Paris, Eau de Paris [vídeo]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 27/06/22
Acceptat a 27/06/22
Presentat el 27/06/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures relatives al cicle integral de l'aigua

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Gestió de la demanda i dels recursos hídrics

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0