Per accelerar la instal·lació de turbines eòliques en alta mar la companyia nord-americana Bedrock ha posat en servei els seus nous drons de mapatge submarí.

Submarins autònoms i elèctrics

Draft Echave-Sustaeta 544560307-image1.png


Els Estats Units van anunciar el passat mes de maig un pla d’impuls a la instal·lació de turbines eòliques mar endins, tant a l’oceà Pacífic com a l’Atlàntic i en aigües del golf de Mèxic, per tal d’afegir fins a 30 MW d’electricitat d’origen net al mix energètic del país, abans de 2030. L’electricitat que s’espera generar d’aquesta manera serà suficient per satisfer les necessitats de deu milions de llars, però requerirà la instal·lació de prop de dues mil turbines eòliques. La magnitud de l’empresa fa que hom pugui dubtar de la viabilitat dels terminis proposats: a diferència del que ocorre amb les instal·lacions eòliques en terra ferma, les característiques geològiques i topogràfiques del llit marí no estan prou estudiades (tot just se’n coneix el 20% a nivell mundial), i es fa difícil determinar-ne la idoneïtat per acollir aquesta mena d’infraestructura.

Però els ginys presentats per la companyia nord-americana Bedrock podrien servir per accelerar el mapatge dels fons marins: segons la companyia, el temps necessari per dur-lo a terme es podria reduir de fins a deu vegades.

Les actuacions de mapatge oceànic actuals se solen dur a terme des d’un vaixell estant. A més són llargues de realitzar, amb temps estimats entre la recopilació i el processament de dades propers a un any, i en el cas de l’energia eòlica marina, amb necessitat de cinc o sis expedicions abans no es pugui començar a construir efectivament el parc d’aerogeneradors. Tot plegat fa que aquestes actuacions convencionals de mapatge siguin econòmicament costoses, i ambientalment qüestionables. Cal afegir que normalment només permeten examinar les zones més properes a la superfície.

El que proposa Bedrock, en canvi, són vehicles subaquàtics autònoms (AUV, autonomous underwater vehicles) amb bateries de ió de liti, equipats amb sensors i amb capacitat per arribar fins a 90 km mar endins i assolir profunditats d’uns 300 m –suficients, atès que els fonaments dels aerogeneradors marins no se solen ancorar més avall dels 50 m de fondària, almenys en l’actualitat–. La utilització dels AUV en combinació amb un sistema de gestió de dades en temps quasi real permet la rapidesa d’anàlisi del fons marí abans esmentada, que podria ser clau per a una veritable eclosió de turbines eòliques en alta mar i per a l’assoliment dels objectius de neutralitat carbònica que s’han marcat molts governs.

Els AUV de Bedrock poden transmetre instantàniament les dades recol·lectades a la plataforma en núvol Mosaic, cosa que permet que els clients puguin començar a treballar amb els resultats de manera quasi immediata i des d’arreu del món.


Draft Echave-Sustaeta 544560307-image2.png

Captura de pantalla de la plataforma en núvol Mosaic, on es recullen les dades aportades pels AUV de Bedrock, i on la companyia ofereix fins a 50 GB gratuïts d’emmagatzemament de dades submarines per a qui estigui interessat (© Bedrock)


Més enllà de la fase de planificació, els AUV de Bedrock poden esdevenir part integrant dels plans de manteniment un cop completada la construcció del parc marí d’aerogeneradors: per exemple, poden ser útils per avaluar mitjançant tècniques acústiques la integritat estructural de les instal·lacions i de llurs entorns després de fenòmens geològics o meteorològics intensos, posem per cas terratrèmols, sismes submarins o huracans.

Bedrock ha parat especial atenció a fer que els seus AUV no resultin perjudicials per a la vida marina: per això, en un esforç per minimitzar les molèsties acústiques en zones marines protegides, la companyia utilitza sensors de sonar que operen només en les proximitats del fons marí i en freqüències segures per a la fauna. D’altra banda, la baixa velocitat de desplaçament dels AUV de Bedrock, d’entre 2 i 3 nusos (3,7 – 5,5 km/h) redueix el risc d’impactes amb animals marins o amb els entorns analitzats. Tot plegat fa que els submarins autònoms de Bedrock puguin ser desplegats sense necessitat de procediments administratius d’autorització ambiental (si més no als Estats Units).


Draft Echave-Sustaeta 544560307-image3.png

Detall dels diferents conjunts de dades que és capaç de recol·lectar un AUV de Bedrock amb els diversos dispositius que utilitza (© Bedrock)


Bedrock vol anar més enllà de l’exploració del llit marí per a instal·lacions energètiques (eòliques, mareomotrius...), per a l’estesa de cable submarí o per al mapatge ambiental de zones costaneres. En aquest sentit, la companyia diu estar preparada per dur a terme noves modalitats de mapatge necessàries per exemple en actuacions de captura i emmagatzematge de CO2, en la producció d’hidrogen o en la implantació submarina de centres de dades.

La intenció de la companyia és assolir la capacitat de dur a terme mapatges oceànics anuals.


Draft Echave-Sustaeta 544560307-image4.png

Un AUV Bedrock per a l’exploració del fons marí. A més de l’examen hidrogràfic i geofísic, també pot detectar artefactes d’artilleria sense explotar, abundants en determinats fons marins (© Bedrock)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Bedrock, Bedrock [vídeo]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 24/11/21
Acceptat a 24/11/21
Presentat el 24/11/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0