Un inventor francès ha creat una xarxa, possiblement única al món, capaç de retenir una part de la sorra que hi passa a través i que per tant facilita la reconstrucció de les dunes submarines.

S-ABLE, una eina eficaç per lluitar contra l’erosió de les platges

Dominique Michon és responsable del desenvolupament d’un nou instrument per combatre l’erosió costanera. Com a testimoni de la ineficàcia en el llarg termini de les infraestructures dures, com ara els espigons contra les onades, o les esculleres que alteren els corrents i els fluxos sedimentaris, Michon va optar per idear un dispositiu d’infraestructura suau: S-ABLE. És fruit d’una vintena d’anys de treballs, i té per objectiu controlar el transport de sorres en entorns costaners.

Dominique Michon és un antic pescador i professor de formació professional en la branca d’activitats marineres. Va ser l’any 1999 que va decidir de dipositar la patent del sistema S-ABLE, com a mètode sostenible de mitigació de l’erosió costanera sense cap mena d’impacte negatiu en el medi ambient.

El seu projecte va quedar en guaret durant una desena d’anys, però arran de la tempesta Xynthia, que va assolar la costa de la Vendée i del Loira Atlàntic el febrer de 2010 i contra la qual les grans obres d’infraestructura que haurien hagut d’evitar la submersió litoral es van mostrar poc eficaces, va decidir de reprendre l’actuació, aquest cop amb el suport del Cerema.

Draft Echave-Sustaeta 510503521-image1.jpeg

Dominique Michon amb una maqueta que reprodueix el seu invent, S-ABLE (© Actu Perpignan)


El principi del dispositiu és simple, es tracta d’alentir els fluxos sedimentaris induïts per l’onatge a fi de decantar els grans de sorra i d’acabar formant una duna submarina capaç de mitigar la força de les onades i per tant de limitar l’erosió costanera. A diferència de les obres d’infraestructura dura, el sistema alenteix però no bloqueja els fluxos. A més, pot ser enretirat en qualsevol moment, per exemple si es constatés que dona lloc a una excessiva acreció de materials.

Les xarxes es fixen als fons marins amb cadenes llastades i es disposen en forma de v invertida; es mantenen en suspensió amb boies de flotació. Les xarxes estan fabricades amb polietilè, que segons Michon és en aquest cas un material adequat, atès que és neutre per a l’aigua de mar, ofereix bona resistència i proporciona a la microfauna i a la microflora marines espais on instal·lar-se, dins la seva estructura. En assajos duts a terme en condicions reals s’ha comprovat que hi abunden sobretot els espècimens juvenils, que torben en S-ABLE un refugi contra els seus predadors.

Draft Echave-Sustaeta 510503521-image2.jpeg

Esquema d’una instal·lació S-ABLE (© Perpignan Méditerranée métropole)


Arran de la col·laboració establerta entre Michon i el Cerema, el sistema s’ha anat posant a prova en els darrers deu anys en diverses configuracions morfològiques costaneres. Els primers assaigs es van dur a terme a Croisic, al departament del Loira Atlàntic, l’any 2013, per al restabliment d’un canal navegable desplaçat per Xynthia uns anys enrere, i a Saint-Brevin-les-Pins, al mateix departament però de l’altre costat del Loira, per redreçar un curs d’aigua que amenaçava la platja.

Segons Michon, els resultats d’aquests dos experiments van ser concloents i van permetre de prosseguir els assaigs en altres contextos: uns anys després S-ABLE s’integrà dins el Projecte europeu Endure, de finançament de la recerca sobre l’erosió costanera i els riscos de submersió. Gràcies als mitjans facilitats per Endure, el sistema S-ABLE s’ha pogut assajar a la badia d’Authie (a Berck-sur-Mer, al departament del Pas de Calais) amb material d’alta precisió (batimetries, modelització hidrodinàmica...). I també se n’han fet tests experimentals al canal d’onades i corrents de l’Ifremer (Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer) a Boulogne-sur-Mer, al mateix departament.

Draft Echave-Sustaeta 510503521-image3.jpeg

Batimetries de la badia d’Authie. A l’esquerra, 11 de maig de 2017, badia en erosió abans de la instal·lació de S-ABLE; a la dreta, 10 d’agost de 2017, s’aprecia l’acumulació de sediments a la zona d’implantació de les xarxes S-ABLE, marcada amb una línia negra (© Cerema / S-ABLE)


Segons el Ministeri francès de la Transició Ecològica, el 22% de les costes del país pateixen fenòmens d’erosió que poden resultar en submersió total, i s’estima que més de cinquanta mil habitatges, pel cap baix, podrien desaparèixer en l’horitzó 2100 a causa d’aquests fenòmens. D’altra banda, a França es publicà l’abril de 2022 una llista de 126 municipis extremament vulnerables als quals s’urgeix a adaptar llurs polítiques d’urbanisme i de gestió territorial a fenòmens hidrosedimentaris que comporten erosió costanera. Aquestes localitats, entre les quals n’hi ha d’importants com la ciutat portuària de Sant Nazer (Loira Atlàntic) o Cassís (Boques del Roine) rebran suport financer i tècnic per fer front a aquest problema. I el sistema S-ABLE, de baix cost, por contribuir-hi efectivament.

La implantació més recent de S-ABLE, el maig de 2022, ha estat una xarxa de 200 m de longitud per reduir l’erosió de la platja a Santa Maria la Mar, prop de Canet de Rosselló, a la Catalunya nord. En el futur proper, per a l’octubre d’enguany, s’espera instal·lar 900 m de S-ABLE a la platja de Viàs, al departament de l’Erau. Serà la implantació més gran del sistema fins ara.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Énergies de la Mer

Back to Top

Informació del document

Publicat a 04/07/22
Acceptat a 04/07/22
Presentat el 04/07/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures en entorns sensibles

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa portuària

Adaptació dels ports al canvi climàtic

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 1
Recomanacions 0