Amb una capacitat de captació prevista de cinc milions de tones de CO2 per any, cap a les acaballes de 2023 entrarà en funcionament a Wyoming (Estats Units) la planta de captura carbònica directa de l’aire més gran del món.

Project Bison™, de CarbonCapture Inc.

Draft Echave-Sustaeta 474907301-image1.png

Contenir l’escalfament climàtic requereix la reducció ràpida i dràstica de les emissions de GEH. Ara bé, vistos per exemple els pobres resultats de la recent COP27 de Xarm el-Xeikh, sembla que pot caldre alguna mena d’ajut suplementari si es vol limitar la pujada de temperatura planetària a 1,5 °C respecte dels seus nivells preindustrials –objectiu, val a dir, de difícil compliment ja a hores d’ara.

El dit ajut suplementari, davant la inacció per contenir les emissions de GEH, podria venir de llur captació i emmagatzemament geològic.

Aquesta mena d’actuacions són cada cop més freqüents i assoleixen cada vegada més capacitat: tot just al Trimestral núm. 44,sense anar més lluny, us presentàrem una altra actuació de DACCS (direct air carbon capture and storage), a Texas, amb una capacitat prevista d’un milió de tones de CO2 per any.

Una capacitat màxima semblant té també la planta de DACCS del Projecte Storegga, a Escòcia. I a Islàndia, per exemple, trobem, les instal·lacions de DACCS Mammoth i Orca, amb capacitats més modestes.

Totes elles, però, empal·lideixen en comparació amb el projecte de la companyia californiana CarbonCapture Inc., que cap a final de l’any 2023 preveu d’inaugurar a l’estat nord-americà de Wyoming una planta de de captació directa de CO2 atmosfèric que quan assoleixi la seva màxima capacitat, cap a 2030, en podrà capturar fins a cinc milions de tones anuals. La infraestructura de Wyoming s’anomena Project Bison.

Val a dir que la capacitat esmentada s’assolirà gradualment: en la primera fase, 2023-2024, s’esperen captures d’unes 10.000 t anuals; en la segona, 2025-2026, d’unes 200.000 t anuals; en la tercera, 2027-2028, d’un milió de tones anuals; i en la quarta i darrera, 2029-2030, els cinc milions de tones de CO2 esmentats abans.

Segons assenyala CarbonCapture Inc., el caràcter modular de l’arquitectura de la seva tecnologia, juntament amb el potencial eòlic i solar de Wyoming i l’escalabilitat del confinament geològic (aqüífer salí) que permet l’entorn, fan que Project Bison no tingui limitacions pràctiques per assolir les capacitats apuntades, en l’ordre de les Mt.

També d’acord amb CarbonCapture Inc., la planta Bison de Wyoming serà la primera del món a fer ús dels pous d’injecció de classe VI.

Indirectament, Project Bison pot contribuir a la reactivació de l’economia i del mercat laboral d’aquell estat, durament colpejat per la clausura de les mines de carbó i el tancament de velles centrals elèctriques.

En l’actuació de Wyoming, CarbonCapture Inc. aporta els mòduls de captura directa de diòxid, fàcilment escalables, mentre que de la part de transport i del procediment subterrani –injecció i emmagatzematge– se n’encarregarà Frontier Carbon Solutions, una companyia de Dallas (Texas) amb diversos projectes en marxa a la zona de les rocalloses i al Canadà.


Draft Echave-Sustaeta 474907301-image2.png

Els mòduls de CarbonCapture Inc. permeten una fàcil escalabilitat (© BusinessWire)


Caldrà veure tanmateix fins a quin punt els resultats reals d’aquesta mena de tecnologies s’atenen a allò que prometen, atès que àdhuc en la captació de CO2 dels fums d’origen industrial, on la concentració de diòxid és molt més alta que no pas en l’atmosfera, l’assoliment dels objectius de captura de vegades no arriben al 50% del rendiment teòric.

També s’haurà de parar atenció a la viabilitat econòmica de Project Bison, i d’altres de semblants. Els nous incentius aprovats pel Govern dels Estats Units, per exemple amb la Llei de reducció de la inflació de 2022, poden fer que aquestes actuacions siguin una mica més factibles que no solen.

Poden ajudar a garantir la viabilitat en el llarg termini d’aquest tipus de pràctiques el desenvolupament de nous materials absorbents, o la possibilitat de modularitat del mateix Bison Project: per tot plegat, CarbonCapture Inc. indica que el cost de captació d’una tona de CO2, que avui voreja els 700 dòlars, podria descendir fins a només 250 dòlars en l’horitzó 2030.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Project Bison

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/12/22
Acceptat a 14/12/22
Presentat el 14/12/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 8
Recomanacions 0