El passat mes de maig la marca automobilística Ford va començar els assaigs del seu sistema de geofencing o tanca virtual, una tecnologia que pot limitar automàticament la velocitat de tots els vehicles que circulen per una determinada zona i que podria ser útil per augmentar la seguretat viària, especialment a les ciutats.

Tanca virtual: un any de proves a Colònia

Draft Echave-Sustaeta 362830706-image1.jpeg


A Europa, el 29% de les víctimes mortals d’accidents de trànsit són vianants o ciclistes, segons dades de gener de 2020 del European Transport Safety Council. Se sol considerar que la minoració de la velocitat dels vehicles de motor (per exemple, en entorns urbans, mitjançant la implantació de zones 30) redueix en gran mesura la gravetat de les lesions que puguin patir els usuaris més fràgils de la via pública, atès que els eventuals impactes són de menor intensitat i el conductor disposa de més temps per reaccionar davant imprevistos.

Ara bé, no sempre els conductors dels vehicles són conscients dels límits que regeixen en una zona concreta.

En vista d’això, la branca de Ford a la ciutat alemanya de Colònia (Rin del Nord – Westfàlia) va iniciar el maig de 2022 els assaigs d’una nova tecnologia que crea una zona virtual on es limita automàticament la velocitat dels vehicles tan bon punt hi entren, amb possibilitat de fer-los frenar de manera també automàtica. El sistema presentat per Ford s’anomena Geofencing Speed Limit Control – System3, i fins a març de 2023, es posarà a prova a totes les zones 30 del centre de la ciutat renana, així com en algunes de barris més perifèrics.

Aquesta tecnologia assegura que tothom compleixi els límits establerts, en benefici de la seguretat viària. Alhora, s’elimina la necessitat d’instal·lar elements recordatoris de senyalització en entorns que ja actualment pateixen de saturació de senyals. Més encara, pot ajudar a evitar als conductors multes per excés accidental de velocitat.


Draft Echave-Sustaeta 362830706-image2.jpeg

El conductor rebrà la informació de geofencing a través del tauler d'instruments del seu vehicle, amb el nou límit de velocitat mostrat sota la indicació de la velocitat actual (© Kölner Ford-Werke)


Aquesta actuació de geofencing funciona amb tecnologia GPS que detecta la ubicació del vehicle i en limita la velocitat quan ingressa a la zona perimetrada; alhora, la tecnologia informa el conductor del límit de velocitat d’aplicació a la zona, i igualment l’informa quan abandona la zona de limitació remota de velocitat. Tot i això, la persona que condueix segueix tenint l’opció de desactivar manualment el sistema de limitació de velocitat del seu vehicle. Naturalment, en tot cas cal que el vehicle disposi de tecnologies de connectivitat i sigui capaç d’enviar la seva ubicació precisa a intervals regulars, o si més no permetre que aquesta situació exacta sigui monitoritzada externament.

Els assaigs duts a terme per Ford a la ciutat de Colònia han implicat la utilització de dos Ford E-Transit (vehicles comercials lleugers, elèctrics) especialment equipats per a les proves. Possiblement en el futur els vehicles de la marca, tant comercials com de turisme, incorporaran el nou sistema de tanca virtual.


Draft Echave-Sustaeta 362830706-image3.jpeg

La nova tanca de delimitació de les zones de velocitat controlada és virtual, definida per GPS (© Kölner Ford-Werke)


Des de Ford diuen a més que el sistema de tanca virtual per a la limitació de la velocitat serà configurable: així, els usuaris dels vehicles podrien per exemple definir les seves pròpies zones de velocitat limitada. D’altra banda, el sistema assajat per Ford admet el geofencing dinàmic, on el límit de velocitat automàtic podria variar en funció de factors externs com ara la meteorologia o l’estat de la carretera. Ford diu que el seu sistema podrà servir més endavant per a velocitats màximes de tot just 20 km/h, les que se solen recomanar en indrets tancats com ara parcel·les industrials o aparcaments.

Aquesta actuació de Ford és fruit de la col·laboració entre diverses seccions de la companyia (hi intervenen també enginyers de programari de Ford a Palo Alto, Califòrnia) i de la cooperació amb les administracions municipals de Colònia i d’Aquisgrà (també al Land de Rin del Nord – Westfàlia). El projecte de geofencing es forneix a més dels coneixements adquirits per Ford en el desenvolupament d’altres solucions de seguretat viària, passades i actuals, com els semàfors amb verd automàtic per a vehicles d’emergència amb els llums d’avís activats, o les alertes sonores sobre la direcció d’aproximació d’altres vehicles i usuaris de la via. Val a dir també que la furgoneta híbrida endollable Ford Transit Custom ja porta un sistema de delimitació virtual remota, en aquest cas un que la fa passar automàticament a mode elèctric tan bon punt entra en una zona de baixes emissions.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Ford Geofencing Speed Limit Control – System3, Ford Geofencing Speed Limit Control – System3 [vídeo]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/06/22
Acceptat a 14/06/22
Presentat el 14/06/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Seguretat viària

Nova tecnologia d'explotació

Optimització de la capacitat viària

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Transport de mercaderies

Nous vehicles i modes per mercaderies

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Comunicació amb l'usuari

Serveis basats en la localització

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Accidents

Localització

Puntuació document

0

Visites 1
Recomanacions 0