Dues miniciutats-laboratori i una cambra climàtica mòbil permeten als investigadors simular i controlar tota mena d’esdeveniments meteorològics per estudiar-ne els efectes sobre les ciutats.

SenseCity

Draft Echave-Sustaeta 245532745-image1.jpeg

A les instal·lacions de SenseCity es poden dur a terme simulacions de tota mena de temps. Es tracta d’un laboratori compost de dues miniciutats i dotat d’una cambra climàtica mòbil única a Europa que permet de reproduir esdeveniments meteorològics de tot tipus, així com episodis de pol·lució.

En aquest entorn controlat i sensoritzat, el personal de l’Ifsttar (Institut Francès de Ciències i Tecnologies del Transport, l’Ordenació i les Xarxes) posa a prova equips i prototips d’elements destinats a preparar les ciutats per a l’escalfament global.

Draft Echave-Sustaeta 245532745-image2.jpeg

La cambra climàtica mòbil i la miniciutat adjacent


Segons els seus promotors, SenseCity és una infraestructura de demostració realista per a les innovacions urbanes: ofereix un espai d’assaig més ric i complex que no un laboratori convencional, i alhora una millor reproductibilitat i un control mes fi que no un entorn urbà real.

D’aquesta manera, pot contribuir a trobar mesures que facin possible el refredament urbà, tot estudiant les relacions entre l’aigua, els sòls, la vegetació i l’atmosfera, a fi, per exemple, de repensar la vegetalització de les zones urbanes, o optimitzar-hi la gestió d’aigües pluvials.

SenseCity permet també avançar en la concepció i la millora dels micro- i nanosensors i llur calibratge, i optimitzar la cadena d’informació des de la captació de dades fins a la fase de decisió final.

La cambra climàtica fa possible programar condicions meteorològiques específiques per a durades determinades, i recomençar els assaigs si es fa necessari. La cambra permet, per exemple, la reproducció de temperatures d’entre -10°C i +40°C, amb bateries de fred i amb resistències elèctriques, respectivament. Disposa també de sostres amb regulació tèrmica independent de la temperatura ambiental, per obtenir dades del cicle dia/nit i de cel ras / cel cobert. Pel que fa a la higrometria, es poden programar humitats relatives d’entre el 10% i més del 95%, mitjançant polvorització d’aigua i bateries de fred. Quant a la pluja, la cambra permet reproduir tant plugims com tempestes, amb aigua de precipitació a temperatures entre els 5°C i els 30°C. L’assolellament s’imita mitjançant trenta làmpades de 2.000 W, ubicades al sostre de la cambra. I el comportament de la pol·lució es pot estudiar a partir de la injecció de SO2, CO2 i NO2.

Com s’ha apuntat, la cambra és mòbil, cosa que permet de dur a terme tests en condicions reals sensoritzades, a l’aire lliure, o bé en condicions controlades, sota cambra. El fet que la cambra sigui desplaçable també possibilita la construcció de noves miniciutats d’assaig sense interrompre els experiments que s’estiguin fent amb la cambra en cada moment.

La cambra fa unes 200 t de pes i té un volum útil de 3.200 m3. Es desplaça mitjançant divuit bogis.

Pel que fa a la miniciutat, que podeu veure a la imatge inferior, d’ençà de la seva finalització l’any 2015 (prèvia a la de la cambra mòbil) s’hi han dut a terme una quinzena d’experiments, relatius per exemple a la qualitat de l’aire interior i exterior, al rendiment energètic de les edificacions, a la representació gràfica dels camps de temperatures, a l’arquitectura de captadors de dades, a la qualitat de l’aigua subministrada per la xarxa, o a les interaccions entre vianants i ciclistes, entre d’altres.


Draft Echave-Sustaeta 245532745-image3.jpeg

Una miniciutat d’assaig de SenseCity


Draft Echave-Sustaeta 245532745-image4.jpeg

Diferents elements de la miniciutat. Cal assenyalar que una de les dues construccions està dotada d’espais subterranis per estudiar la detecció de xarxes de subministrament, la geotèrmia o la contaminació dels sòls. La miniciutat disposa en total de prop d’una vuitantena de sensors i captadors


SenseCity és un equipament d’excel·lència de l’Agència Nacional de Recerca de França (ANR), i el seu desenvolupament va comportar una inversió de nou milions d’euros en el període 2011-2019. Des de 2020, SenseCity és gestionada per la Universitat Gustave Eiffel de Marne-la-Vallée, a l’est de París.

La miniciutat SenseCity col·labora amb industrials de materials i obra pública, i amb les administracions que desitgin de dur-hi a terme tasques d’assaig i experimentació que permetin una millor explotació de l’energia i una gestió més acurada de l’entorn urbà d’avui i de demà.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: SenseCity

Back to Top

Informació del document

Publicat a 12/09/22
Acceptat a 12/09/22
Presentat el 12/09/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Sistemes avançats de previsió

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació per a la gestió

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0