Perquè la mobilitat urbana sigui realment sostenible ha de ser dissenyada d’acord amb les necessitats de la ciutadania. Entendre aquestes necessitats i obtenir dades acurades per poder satisfer-les és complex. La ciència col·laborativa pot constituir una eina eficaç per a la generació i l’anàlisi de dades sobre mobilitat urbana, amb resultats que poden ajudar a dissenyar les polítiques públiques en aquest camp.
Projecte WeCount
El Projecte WeCount utilitza les dades recopilades pels residents locals de diverses ciutats europees per tal d’entendre els fluxos de trànsit, la qualitat de l’aire i la demanda de mobilitat. Es tracta d’un projecte finançat pel Programa Horitzó 2020 (núm. 872743) que intenta implicar la ciutadania en la producció de dades, evidències i coneixements sobre la mobilitat que els és més propera, a nivell de barri, tot reduint la complexitat logística i els costos econòmics (entre tres i cinc vegades) associats al recompte del trànsit amb mètodes tradicionals.
Les ciutats on es duu a terme l’actuació són Ljubljana, Lovaina (Bèlgica), Cardiff (Gal·les), Dublín, Madrid i Barcelona.
En el marc del Projecte WeCount, els residents locals participants són proveïts de sensors Telraam (entre dos-cents i dos-cents cinquanta per ciutat, aproximadament) per tal que mesurin el trànsit.
Un sensor Telraam
El mesurament del trànsit és essencial per tal de copsar els patrons de desplaçament i dissenyar solucions efectives. Fer-ho des d’una aproximació participativa, a més, permet crear una comunitat implicada en la conscienciació envers els comportaments de mobilitat d’una ciutat o zona concreta.
Alguns dels participants de la ciutat flamenca de Lovaina, encarregats d’enregistrar el nombre de cotxes, vehicles pesants, autobusos, ciclistes i vianants de llurs carrers
Els promotors de WeCount creuen que ha esdevingut imperatiu que les autoritats públiques, les institucions acadèmiques i els proveïdors de serveis de transport assagin noves maneres, més creatives, de recollir dades de mobilitat, amb la creixent disrupció que provoquen en els desplaçaments quotidians els efectes del canvi climàtic, d’una banda, i la pandèmia de COVID-19, de l’altra. De fet, asseguren que WeCount es va mostrar indispensable durant la fase àlgida de la pandèmia, quan les activitats de recerca presencials es van detenir sobtadament i va caldre recórrer a solucions alternatives. Gràcies a l’aproximació híbrida de WeCount, que combina les eines fora de línia amb els tallers formatius i l’anàlisi de dades en línia, es van poder suplir les mancances provocades per la impossibilitat de dur a terme recerca amb participació presencial de ciutadania col·laboradora, assegurant en tot moment una màxima inclusivitat i representativitat d’usuaris. Vegeu aquí les pràctiques adoptades durant els moments més crítics del confinament derivat de la COVID-19 [PDF].
WeCount també ofereix una metodologia per coordinar el recompte de trànsit amb les dades de qualitat de l’aire que se’n deriven. Les dades subministrades pels sensors Telraam quantifiquen directament els contaminants atmosfèrics mentre que el recompte de vehicles permet fer una estimació indirecta de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i tot plegat pot constituir la primera baula per bastir indicadors de mobilitat urbana sostenible i, posteriorment, plans de mobilitat.
Alguns dels resultats de WeCount es poden veure a Ljubljana: l’anàlisi i aplicació de les dades fornides pels sensors Telraam han servit per redissenyar la mobilitat activa a la capital eslovena i per reformular els perfils dels carrers, basant-se en els que ja existeixen, més que no pas en solucions especulatives, i per tant permetent la implantació de mesures específiques, a mida. Per exemple, les dades de Telraam van permetre constatar la importància d’expandir els carrils ciclistes a la zona d’estudi, proveint a més les dades de desplaçament justificatives de la proposta. Tot plegat ha de contribuir al desenvolupament d’una estratègia integrada de transport sostenible a Ljubljana, la Vision 2025.
Recomptes i noves propostes de repartiment modal i de distribució viària: els resultats de WeCount a Ljubljana. El Projecte serví també per implicar els estudiants de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Ljubljana en les qüestions de mobilitat sostenible: van ser ells els encarregats d’instal·lar els sensors, recopilar-ne les dades, analitzar-ne els resultats i proposar dissenys viaris alternatius (cliqueu per ampliar)
Podeu assabentar-vos dels resultats de WeCount en algunes altres ciutats en els vincles següents: Barcelona, a partir de dades autogenerades, els residents aconsegueixen que s’abaixi el límit de velocitat; o Lovaina, la ciutadania força el compliment dels límits de velocitat gràcies a sensors de recompte de baix cost.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: WeCount Project