Una companyia de Nova York inicià el setembre de 2022 la impressió en tres dimensions d’un edifici de diverses plantes. És la primera vegada als Estats Units que aquesta tecnologia s’aplica a la fabricació d’un edifici de més d’una planta.

Cores: un habitatge unifamiliar de dues plantes

Draft Echave-Sustaeta 190900659-image1.png


L’estudi de disseny Hannah, amb base a Ithaca (Nova York), ha començat aquesta tardor la fabricació del que possiblement és el primer edifici de diferents nivells que s’imprimeix en 3D als Estats Units. L’actuació s’anomena Cores, es duu a terme a Houston (Texas), i consisteix en la impressió d’un habitatge unifamiliar.

Es tracta en realitat d’una estructura híbrida, que combina la impressió 3D en formigó i l’armadura de fusta. Segons la companyia Hannah, la utilització de tots dos materials respon a una estratègia de popularització de la impressió 3D, atès que als Estats Units l’armadura de fusta constitueix una de les tècniques constructives més comunes: en aquest sentit, doncs, Cores pot esdevenir una mena d’actuació de demostració de les possibilitats d’aplicar el 3D de formigó a pràctiques més convencionals i més consolidades.

El projecte de Hannah inclou també un seguit de nuclis impresos destinats a contenir la caixa de les escales i els espais funcionals i de servei de l’estructura. Aquests nuclis són els que donen nom al projecte, cores. Aquests diferents nuclis es connecten entre ells mitjançant l’armadura de fusta.

L’actuació de Hannah a Houston presenta un disseny escalable i fa ús d’un procés constructiu que, segons els seus responsables, permet una fàcil replicació en habitatges plurifamiliars i en edificis d’ús mixt. Hi pot ajudar també la modularitat de la impressora, de tipus pòrtic, una COBOD BOD2.

La casa 3D de Houston té un espai habitable de 371 m2 repartit en dues plantes.

Segons Hannah, completar-ne la impressió 3D requerirà dues-centes vint hores i col·locar la impressora-pòrtic en tres ubicacions diferents, per acomodar la fabricació a les exigències de la parcel·la.

Tot plegat serà la culminació d’un procés de més de dos anys de recerca i desenvolupament, en el qual també han col·laborat PERI 3D Construction (una companyia alemanys especialitzada en impressió 3D per a edificació) i CIVE (una consultora d’enginyeria radicada a Houston).

Vegeu tot seguit unes quantes imatges de l’actuació Cores de Hannah, extretes de la pàgina web de l’empresa (© Anthony Vu, Nana Iso, Hannah).


Draft Echave-Sustaeta 190900659-image2.jpeg

Draft Echave-Sustaeta 190900659-image3.jpeg

Draft Echave-Sustaeta 190900659-image4.jpeg

Draft Echave-Sustaeta 190900659-image5.jpeg

Draft Echave-Sustaeta 190900659-image6.jpeg

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Hannah

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/12/22
Acceptat a 14/12/22
Presentat el 14/12/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Construcció modular

Localització

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0