Un enginyer informàtic ha desenvolupat una aplicació que permet que els habitants d’una determinada zona gestionin ells mateixos la il·luminació pública mitjançant els seus dispositius mòbils.

Contra la crisi energètica, sobrietat

Cal apagar l’enllumenat públic a la nit per reduir la factura energètica dels municipis i fer baixar la contaminació lumínica? O cal deixar-lo encès per lluitar contra la sensació d’inseguretat? A cada barri i municipi les aproximacions a aquestes qüestions poden divergir, i per tant es fa necessari arribar a solucions de compromís mitjançant l’adopció de pràctiques d’enllumenat sota demanda, com ara la instal·lació de sensors de moviment als pals d’enllumenat, o l’ús d’aplicacions com la que us presentem aquí i que té com a principi inspirador la sobrietat energètica.

J’allume ma rue és una aplicació mòbil en què ha estat treballant des de 2016 l’enginyer informàtic Olivier Bozzetto. L’eina permet que siguin els residents d’una zona determinada els que encenguin l’enllumenat públic dels seus carrers, si el necessiten, a través de llurs telèfons.

Alguns municipis francesos ja han adoptat J’allume ma rue, com ara Urruña (Pirineus Atlàntics), Pont-de-l’Arche (Eure, d’on és originari Bozzetto), Épron i Lisieux (Calvados) i Sant Brieg (Costes d’Armor), el darrer que de moment ha posat en funcionament l’aplicació en un dels seus barris, el passat mes d’octubre. A Sant Brieg J’allume ma rue s’utilitzarà primerament en catorze carrers d’un dels seus barris, i es preveu que l’abril de 2023 se n’avaluï la conveniència d’estendre’l.

Segons Bozzetto, el debat que es produí a Pont-de-l’Arche fa uns anys per escatir si calia mantenir encès o no l’enllumenat públic a les nits va ser el que el va decidir a explorar una possible solució que acontentés els partidaris de cada opció i que suposés un compromís entre l’estalvi energètic i econòmic per al municipi i la sensació de seguretat a l’espai públic en horari nocturn.


Draft Echave-Sustaeta 120606871-image1-c.png

Captures de pantalla de J’allume ma rue, extretes del document PDF del producte


El responsable del desenvolupament de J’allume ma rue veu el seu producte com una pràctica d’ecologia participativa, no punitiva, cosa que pot fer que el públic general s’impliqui més de grat en la gestió del seu entorn urbà. Així, des de fa uns cinc anys, els habitants de Pont-de-l’Arche ja s’han fet seu el costum d’encendre els fanals del seu carrer, si creuen que cal, tot just amb un clic al seu mòbil. El dispositiu funciona gràcies a un sistema de geolocalització que fa que només s’encenguin els pals de llum més propers a qui els activa. Després, al cap de quinze minuts, els fanals s’apaguen automàticament (cal assenyalar que aquest termini d’apagada el decideix cada municipi, i per exemple els assaigs que es duen a terme a Sant Brieg preveuen la desconnexió dels fanals sis minuts després de llur activació).

Un altre dels municipis que han adoptat J’allume ma rue ésUrruña, a l’Iparralde, que introduí l’aplicació cap a final de 2021, primerament en tres dels seus barris i ara a la pràctica totalitat del municipi. Ho féu amb finalitats de lluita contra la contaminació lumínica i els seus efectes negatius sobre la biodiversitat, i també amb l’objectiu d’estalviar diners del pressupost municipal. D’aleshores ençà, sembla que els residents s’hi ha adaptat bé, o si més no, no hi ha hagut un retorn negatiu gaire significatiu. Cal assenyalar que mitjançant la utilització de J’allume ma rue el municipi dels Pirineus Atlàntics ha estalviat més de 35.000 € en electricitat en aquest 2022.

El producte és comercialitzat per Photon Group.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: J’allume ma rue, J’allume ma rue [PDF], Photon Group

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/12/22
Acceptat a 14/12/22
Presentat el 14/12/22

Volum Més enllà del Departament, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Serveis basats en la localització

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Localització

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0