Les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) per al seu funcionament necessiten un flux continu de subministrament elèctric. La XVPCA disposa d’una estació de mesura de la contaminació atmosfèrica  a  Begur, ubicada al recinte Mas d’en Pinc.

Amb l’objectiu de promoure la sensibilització ambiental i l’estalvi energètic que ha d’anar associat a la gestió de les estacions de la xarxa el maig de l’any 2016 tècnics de la Generalitat de Catalunya es van reunir amb personal de  l’Ajuntament de Begur per avaluar la possibilitat de l’ús d’energies renovables com a font del subministrament elèctric que necessita l’estació de la XVPCA de Begur.

 

Equip i funcionament Smartflower

  Es va fer una prospecció del mercat i es va trobar que una bona solució tècnica i tecnològica era la instal·lació de l’smart flower que a partir d’energia solar generava energia elèctrica tant per l’estació com per tot el recinte de Mas d’en Pinc.  Aquest projecte s’ha fet realitat i des del passat 17 de febrer l’estació de Begur s’alimenta amb energia solar.

L’equip, adquirit i instal·lat per l’Ajuntament de Begur, ha estat creat a Àustria i és el primer sistema fotovoltaic que s’instal·la en un equipament públic de Catalunya.

S'anomena Smartflower, fa 2.65 metres d’alçada i pesa uns 750 quilos. Els 12 panells ocupen una superfície de 18 metres quadrats i destaca perquè segueix el moviment del sol per ser més eficient, aconseguint en tot moment el 100% de la seva capacitat. Els panells es pleguen automàticament amb la posta de sol i, a més, es netegen automàticament per treure el màxim rendiment. També es pleguen si detecta que el vent supera els 54 Km/h. L’equip pot arribar a generar fins a uns 6.200 KWh/any.


imatge1_estacioXVPCA

Aquesta és la primera estació de la XVPCA que funciona amb energia solar i suposa un primer pas cap a una xarxa més “sostenible”.

  Per a més informació:

Primera estació de la XVPCA que funciona amb energia solar http://mediambient.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/XVPCA_amb_energia_solar

Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA):

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/avaluacio/xarxa_de_vigilancia_i_previsio_de_la_contaminacio_atmosferica_xvpca/

Smartflower:

SmartFlower solar


Redactat de la noticia

Redactat de la noticia: Eva Pérez Gabucio i Patricia de la Viesca Cosgrove

Per saber-ne més: Eva Pérez Gabucio i Patricia de la Viesca Cosgrove

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/17
Acceptat a 01/03/17
Presentat el 01/03/17

Volum Notícies, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 43
Recomanacions 0

Compartiu aquest document