Direcció de projecte: Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic

Període: gener de 2016 – desembre de 2016

Objectiu

Les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), per al seu funcionament, necessiten un flux continu de subministrament elèctric. L’XVPCA disposa d'una estació de mesura de la contaminació atmosfèrica a Begur, ubicada al recinte Mas d'en Pinc. Amb l'objectiu de promoure la sensibilització ambiental i l'estalvi energètic que ha d'anar associat a la gestió de les estacions de la xarxa, al mes de maig de 2016, personal tècnic de la Generalitat de Catalunya es van reunir amb personal de l'Ajuntament de Begur per avaluar la possibilitat de l'ús d'energies renovables com a font del subministrament elèctric que necessita l'estació de la XVPCA de Begur. Es va fer una prospecció del mercat i es va concloure que una bona solució tècnica i tecnològica era la instal·lació de l'smart flower, basada en l'energia solar, que generava energia elèctrica, tant per a l'estació com per a tot el recinte de Mas d'en Pinc.


DGQA_Sist_fotovolt_XVPCA_1

  Aquest projecte s'ha fet realitat i, des del passat 17 de febrer, l'estació de Begur s'alimenta amb energia solar. Amb aquesta iniciativa es vol millorar el grau de sostenibilitat de les estacions de l’XVPCA amb l’estalvi d’energia que suposa i, a més, es promou l’educació ambiental quan es fan visites a les estacions.

Observacions

L'equip, adquirit i instal·lat per l'Ajuntament de Begur, ha estat creat a Àustria i és el primer sistema fotovoltaic que s'instal·la en un equipament públic de Catalunya. S'anomena Smartflower, fa 2,65 metres d'altura i pesa uns 750 quilos. Els 12 panells ocupen una superfície de 18 m2 i destaca perquè, per ser més eficient, segueix el moviment del sol i aconseguir en tot moment el 100% de la seva capacitat. Els panells es pleguen automàticament amb la posta de sol i, a més, es netegen de manera automàtica per treure el màxim rendiment. També es pleguen si es detecta que el vent supera els 54 km/h. L'equip pot arribar a generar fins a uns 6.200 KWh/any.

Per a la seva instal·lació, cal observar alguns requisits tècnics que l’estació de la XVPCA necessita per a la presa de mostres, en concret per evitar turbulències derivades d’un obstacle proper. Així doncs, si l’altura de l’obstacle és aproximadament de 5m, cal tenir l’Smartflower al doble de distància: 10m de l’estació.

 

DGQA_Sist_fotovolt_XVPCA_2

   

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/16
    Acceptat a 01/01/16
    Presentat el 01/01/16

    Volum Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, 2016
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos instrumentals

    Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

    Nous materials i sistemes auxiliars

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 15
    Recomanacions 0