Servei: Direcció General de Polítiques Ambientals

Període: 01/06/2012 a 01/12/2012

Descripció:

L'anàlisi dels diferents estudis d’impacte ambiental de parcs eòlics ha evidenciat una gran heterogeneïtat d'aproximacions i metodologies utilitzades per avaluar l'impacte de l'energia eòlica envers els ocells, una considerable infrautilització de la informació disponible sobre l'avifauna catalana, i biaixos en la valoració dels impactes, considerant per exemple només l'època de reproducció o algunes espècies concretes. D’altra banda l'anàlisi del mapa eòlic evidencia que la zonificació actual presenta zones d'alt valor de conservació en zones denominades compatibles per a la instal·lació d'infraestructures eòliques. Finalment, els resultats de la revisió dels programes de seguiment han mostrat una gran heterogeneïtat d’aproximacions i metodologies utilitzades per a fer el seguiment de l'avifauna i biaixos en la valoració de les mesures correctores, considerant per exemple només l'època de reproducció o algunes espècies concretes. Per tot plegat, es conclou que una de les mesures més eficaces per evitar un impacte negatiu sobre l'avifauna és una selecció adequada dels emplaçaments on s'instaurin els parcs eòlics, el que implica desenvolupar eines de planificació que permetin un disseny ordenat de l’activitat eòlica per tal de minimitzar aquesta potencial afectació, entre les quals seria l’elaboració d'un mapa d'alta resolució (1x1 km) de valors d'afectació de l'avifauna als parcs eòlics.

Finalitat de l'acció:

Crear una base interactiva georeferenciada (mapa) d’alta resolució (quadricula 1 x 1 km) per tal d'analitzar la incidència de les infraestructures eòliques sobre l'avifauna.

Novetats que aporta l'acció:

Aportar una eina SIG als promotors i consultors que permeti valorar l'impacte ambiental dels parcs eòlics sobre la avifauna compatible amb altres capes especifiques d'ocells.

Fonaments de la novetat:

La incorporació a l'avaluació de eines SIG. És la primera vegada a nivell de Catalunya i de la Generalitat de Catalunya que es desenvolupa una eina d'aquest tipus.

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/12
    Acceptat a 01/01/12
    Presentat el 01/01/12

    Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, 2012
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

    Canvi climàtic i energia

    Adaptació

    Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

    Tendències de la biodiversitat a Catalunya

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 66
    Recomanacions 0