Introducció

La Direcció General de Polítiques Ambientals, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha presentat el Mapa d’actors de recerca i innovació ambiental de Catalunya. Aquesta eina permet visualitzar les unitats que realitzen recerca i innovació ambiental a Catalunya i mostrar el coneixement científic que produeixen en aquest àmbit.

  El mapa analitza bàsicament tres tipologies d’unitats d’R+D+I: recerca, desenvolupament i innovació. En concret:

 

  • Grups de recerca reconeguts en l’àmbit de la recerca ambiental, de l’entorn i del territori, per part de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca.
  • Centres de recerca del sistema CERCA i del Consell Superior d’Investigacions Científiques, que desenvolupen recerca bàsica a Catalunya orientada a l’impacte científic i econòmic i a la millora del benestar social.
  • Centres tecnològics adscrits a la xarxa TECNIO, que identifica els centres i grups universitaris experts en recerca industrial i transferència tecnològica a Catalunya.

  El mapa identifica i classifica les línies de recerca i innovació en funció del Pla d’Eixos de Recerca i Innovació del Departament. De forma molt gràfica i intuïtiva, permet consultar quines i quantes unitats fan recerca i innovació ambiental a Catalunya, a través d’ unes fitxes descriptives, i quines són les seves principals línies temàtiques.

  L’eina identifica 217 unitats d’R+D+I ambiental a Catalunya. Més de la meitat (114) són grups de recerca, 51 són centres tecnològics i 27 són centres de recerca. Un 40,9% del total de centres de recerca de Catalunya disposen de línies de recerca ambiental i un 53% dels centres tecnològics desenvolupen línies d’R+D+I ambientals. Per eixos temàtics de medi ambient i sostenibilitat, el 19% fan referència al canvi climàtic, el 17%, a la planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural, el 16% a la gestió i planificació de l’aigua per a un ús sostenible i el 14% a l’energia.

 

Promoció de la recerca i innovació en sostenibilitat

El mapa proporciona informació de base per a la millora del treball en xarxa entre els actors i, per tant, en fomenta la cohesió. També contribueix a la implementació, entre d’altres, del Pla d’Economia Verda i de l'Economia Circular, i de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent, ja que permet identificar els centres i unitats en R+D+I especialitzats en el desenvolupament de projectes en ecoinnovació a Catalunya. Finalment, ofereix oportunitats per a l’enfortiment de les col·laboracions entre l’Administració i els grups de recerca i tecnològics per fomentar la transversalitat en matèries com el canvi climàtic i aigua, la biodiversitat i el canvi global, la producció i consum sostenible, entre d’altres, i que s’impulsi l’ecoinnovació.


imatge_1


Autors

Redactat per: Direcció General de Polítiques Ambientals. Per saber-ne més: Marta Batllevell

Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/07/15
Acceptat a 15/07/15
Presentat el 15/07/15

Volum Notícies, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 96
Recomanacions 0

Compartiu aquest document