DGIM_Lab és un espai d’innovació que té per objectiu l’apoderament i el creixement professional del personal de la DGIM.
Aquesta iniciativa va néixer el setembre del 2018, quan el director general va incentivar la creació d’un grup de 9 tècnics d’àmbits diferents de la direcció que, juntament amb el director i els tres subdirectors, han desenvolupat projectes “nous” en el context de les tasques i competències en l’àmbit de les Infraestructures de la Mobilitat.
DGIM_Lab és una actuació innovadora en tant que permet aportar una mirada diferent al dia a dia, fomentant l’intercanvi de coneixement i la innovació entre els participants, i especialment, desenvolupar l’autolideratge dels professionals que hi participen.
La idea és fer “temporades”, es a dir, anualment, s’identificaran idees i necessitats de la Direcció, i es crearan projectes adhoc per donar-hi resposta. Els equips que duran a terme els projectes seran diferents cada temporada i seran els responsables del desenvolupament dels projectes que hagin proposat realitzar.
Primera temporada
En la primera temporada s’han desenvolupat 8 projectes que, a hores d’ara, alguns encara no han finalitzat, mentre que d’altres ja s’han dut a terme i estan en revisió i avaluació de la proposta. Cal destacar que durant aquests mesos de treball la implicació de la direcció ha estat completa ja que han assistit a les reunions mensuals amb tot l’equip, el director general i els subdirectors.
Els projecte que s’han engegat en aquesta edició són:
- Anàlisi d’interseccions amb comptadors pneumàtics i tecnologia bluetooth
- Slow roads - Carreteres escèniques
- Publicació de projectes (digitalització)
- Disminució de la sinistralitat dels motoristes
- Missió i visió de la DGIM
- Vídeos de les persones referents en les eines de la DGIM
- Art urbà com a eina de canvi
- Regulació intel·ligent de rotondes i interseccions.
Quant a la metodologia emprada, s’ha partit d’una pluja d’idees en relació a la millora de funcionalitat de carreteres i infraestructures, i en relació al servei que s’ofereix internament i externa. Aquest fase d’ideació va durar 3 sessions de treball i, a partir d’aquí, les següents es van dedicar a fer avançar en el desenvolupament dels projectes d’innovació escollits.
Les reunions de seguiment han permès compartir dubtes, incrementar coneixement específic i difondre’l, fomentar la relació entre els participants i , fins i tot, passar-s’ho bé fent la feina. A més, la coordinadora del DGIM_Lab ha innovat en la gestió de les reunions, adaptant, inventant i testant tècniques de millora de l’eficiència i comunicació.
Segona temporada
El dia 7 d’octubre de 2019 es dona el tret de sortida a la “2a. Temporada” del DGIM_Lab. L’objectiu d’aquesta nova edició és fer créixer la comunitat i l’equip, i orientar la seves propostes a atendre aquells àmbits que entre tots han decidit que són rellevants per la Direcció.
Autors
Redactat de la notícia: M. Mercè Mas
Per saber-ne més: Anna Bullich