#2017

Direcció de projecte: Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat

Període: setembre 2017 a desembre 2018


Descripció de l'activitat

En el marc de l'àmbit d'explotació i conservació de la xarxa de carreteres de gestió directa de la Generalitat de Catalunya s'ha elaborat una metodologia d’inspecció i avaluació del risc geotècnic desmunt de carretera. Els treballs han consistit en el desenvolupament de la metodologia d'inspecció, adaptada per a inspectors no experts en geologia i geotècnia, l'inventari inspecció i avaluació de fins més a de 300 desmunts de la xarxa de carreteres de Catalunya.

També s'ha desenvolupat el terme índex de talús, que defineix l'índex d'estat del desmunt com a element funcional de la carretera i els seus estàndards de qualitat i principis bàsics. Aquest índex permet passar de la gestió reactiva a la gestió proactiva, i crear una eina que permeti la priorització dels mitjans.

La implantació inclou el desenvolupament d'una aplicació per a mòbils i tauletes per a la recollida de dades a camp, i una plataforma via web per a la consulta i gestió integral de dades.


Finalitat

Desenvolupament d'una eina per a la gestió preventiva dels talussos de la xarxa de carreteres de la GENCAT basat en la presa de dades i anàlisis de dades, segons diferents nivells d'observació, a partir dels quals es dedueix l'estat de conservació de l'actiu i es programin les tasques de manteniment.

L'aplicació d'aquest primer nivell d'inspeccions ha permès abordar l'avaluació de 233 dels 311 talussos considerats prioritaris de la xarxa, reduint els costos d'operativitat i millorant notablement la qualitat de les dades i les possibilitats de gestió dels mètodes prèviament utilitzats. Les dades obtingudes, després dels calibrats realitzats, es consideren representatius de l'estat de la xarxa. Es destaca la funcionalitat de l'anàlisi multifactorial a l'hora de conèixer els factors que determinen la qualificació del talús.

Els actius inventariats s'identifiquen amb aquelles àrees d'alta freqüentació (àrees on hi ha un gran volum de trànsit), i també aquelles on hi ha una repetició anòmala d'incidències, segmentant tota la xarxa viària en trams de 5 km, i en cadascun d’ells es calcula l’iteració de la incidència. Les seccions sistemàtiques d'inspecció se centren en aquelles àrees amb major concentració d'incidents.


Draft Echave-Sustaeta 361542724-image1.jpeg


Les campanyes de treball de camp per a la recollida de dades es van dur a terme entre desembre de 2015 i maig de 2017, amb personal propi de la DGIM, capacitats per aquesta finalitat i equipats amb dispositius de tipus de tauleta, hypsòmetres i escleròmetres.

El sistema està integrat en el SIG del Departament de TES, que permet una gestió territorial a través de la cartografia de l'Institut geològic i cartogràfic de Catalunya i la resta de sistemes de gestió georeferenciats utilitzats per la DGIM.

Per saber-ne més

Responsable: Eugènia Àlvarez

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/17
Acceptat a 01/01/17
Presentat el 01/01/17

Volum Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Nova tecnologia d'explotació

Localització

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0